Şekerbank

Bakan Talimatı: Sahada olunuz ve çözüm önerilerinizi bana getirin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Talimatı: Sahada olunuz ve çözüm önerilerinizi bana getirin
Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ev sahipliğinde ve Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü Başkanlığında “Yalova İli Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı” yapıldı.
Tofidass

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Harun Seçkin, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Kılıç, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Dair Başkanı Ercan Yenidünya, Bakanlık Müşaviri ve Bölge Koordinatörü Ayhan Ünal, Uzman Ali Kılıç Özbek, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Yalova Milletvekili Fikri Demirel, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, Ak Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Birlik ve Kooperatif Başkanları, Muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı.

Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü ve beraberindekileri bir gece öncesinden Yalova girişinde karşılayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar, Hasan Özlü’ye İl Müdürlüğü toplantı salonunda Yalova’nın Tarımsal Profili ve İl Müdürlüğünün çalışmaları ile ilgili sunum eşliğinde brifing verdi.

Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü’nün başkanlığında gerçekleştirilen Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Suat Parıldar, sürdürülebilir tarımsal üretimi, yeterli ve güvenilir gıdaya erişimi, kırsal kalkınmayı ve rekabet edilebilirliği sağlamak için, başta üreticilerimiz olmak üzere, tüm paydaşlarımızla birlikte çalışmalarla başarı sağlayacağımız inancı ile Bakanlığımızın illerde Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantıları düzenlediğini ifade ederek; “Şehir ile bölge insanın gayri safi yurt içi hasıladan almış olduğu payı yükseltmenin en temel noktası üretim ekonomisini aktif etmektir. Tarım, petrol dışı sektörler arasında ülkenin sosyo-ekonomik iktisadi kalkınmasında etki edecek en önemli sektörler arasında yeralmaktadır.

İlimiz topografik özellikler, iklim koşulları, doğal güzelliklerinin varlığı nedeniyle gerek tarımsal ürün yelpazesi gerekse arboretum (ağaç parkı) yönüyle zengin bir ildir. Üç büyük metropole yakınlığı ve coğrafi konumu, kara ve deniz ulaşımı ve teknolojik yeniliklere entegrasyonu açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Tarıma dayalı sanayi için altyapı ve ulaşım elverişli, olup pazarlama imkânları geniştir.

798 km2 yüzölçümüne sahip ilimizin;% 58’ i (463.000 da) Ormanlık ve Fundalık Alan, % 27 si ( 219.000 da) Tarım alanı,% 13 ü ( 103.000 da) Tarım Dışı Alan % 1 i (7.000 da.), Makilik ve 2B Alanları % 1 i ( 6.700 da) Çayır ve Mera Alanlarından oluşmaktadır.Yalova İlinin tarım alanları Türkiye ortalamasına göre nispeten daha küçük ve parçalı yapıdadır. İlimizdeki tarım arazilerinin % 72,5’ i 5 dekar ve altında arazi büyüklüğüne sahiptir.İlimiz kivi meyvesiniTürkiye’de üretime ilk başlayan ildir. Türkiye üretiminin yarısı ilimizdedir. Üretilen kiviler kalite yönünden diğer illerimize göre öndedir.İlimiz büyük metropollere yakınlığı nedeni ile gıda lojistiği anlamında önemli bir potansiyel taşımaktadır. 17 adet soğuk hava deposu ve paketleme tesisimiz mevcut olup 82.000 tona yakın yıllık depolama kapasitesi bulunmaktadır. Bu depoların % 30’a yakın kısmı Kırsal Kalkınma Destekleri ile yapılmıştır.Yine çilek üretimi ilimizde öne çıkan ürünlerdendir. Süs bitkileri üretiminde İlimiz üretim hacmi bakımından Türkiye’ de İzmir ve Antalya İlinden sonra 3. sırada gelmektedir. Süs bitkileri sektörü çalışanları, deneyimli ve bilgi birikimlerine sahiptirler. Üretimde kalite anlamında dünya pazarları ile rekabet edebilecek durumdadır.2017 yılı TÜİK verilerine göre il genelinde büyükbaş hayvan sayısı 14.000, küçükbaş 25.000, kanatlı sayısı 71.000 ve kovan sayısı 29.000 adettir.Balıkçılık ve deniz avcılığı yönünden de önemli bir potansiyelimiz mevcuttur.Gelecek nesiller için sürdürülebilir gıda arzını sağlamak, doğayı korumak ve onu gelecek kuşaklara yaşanır bir şekilde bırakmak, hepimizin görevi olmalıdır. Çünkü gelecek, tarım ve çevre hepimizindir.

Toplantımızın öncelikle Yalova Tarımın, akabinde Türkiye tarımına önemli kazanımlar sağlamasını ve hayırlara vesile olmasını diliyor, katılımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum”dedi.

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü sektör temsilcilerine hitaben “Burada sizlerle birlikte olmaktan mutluyuz. Sayın Bakanımız göreve geldikten sonra sürekli sahada çalışmalar içerisine girmiş ve bizlere şu şekilde direktifte bulunmuştur. Sahada olunuz ve çözüm önerilerinizi bana getirin. Her Müşteşar Yardımcısına 20 il düştü, şu anda Yalova geldiğimiz 4.iİlimiz. Geride 16 ilimiz daha var, yaklaşık 2 saatlik bir toplantı olmasını planlıyoruz.

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı, Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı, Saha Koordinatörü aramızda. Yalova İlimiz bulunduğu konum itibari ile Türkiye’mizin nadide illerinden bir tanesi, Marmara denizine kıyısı olması sebebi ile önemli bir yer. Yalova İlimizin tüm sorunlarını masaya yatırıp yürümeyen aksayan işlerin neler olduğunu anlayıp çözüm önerileri geliştirmek için burada bulunuyoruz” dedi.

Hasan Özlü’nün konuşmasının ardından Yalova Tarım Sektörü Temsilcileri tek tek söz alarak sektörleriyle ilgili yaşadıkları sıkıntıları dil getirdiler. Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları 3 saatten fazla süren toplantıda kendileriyle ilgili dile getirilen sorunlara yönelik açıklamalar yaptılar. Yalova Milletvekili Fikri Demirel’de yaptığı konuşmada İl Müdürlüğü ve Bakanlık ile iyi ilişkiler içerisinde olduklarını ifade ederek yaşanan tarımsal sorunların çözümü noktasında ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi ise yaptığı konuşmada toplantının Yalova’ya yararlar getireceğine inandığını ifade ederek Valilik olarak sorunların çözümü noktasında ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

İl Müdürü Suat Parıldar toplantının ardından Müsteşar Hasan Özlü ve beraberindekilere Garden A.Ş. deki süs bitkileri üretim tesislerini, Koruköy’deki Sera Modernizasyonu kapsamında yenilenen seraları, Gnç Çiftçi Projesi Kapsamında kurulan seraları, Altınova’daki Kırsal Kalkınma Yatırımları % 50 Hibe Desteği Programı kapsamında yaptırılan Soğuk Hava Deposu ile Genç Çiftçi Projesi kapsamında tesis edilen Kivi Bahçesini gezdirdi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer hükümeti uyardı: “Çiftçilerin feryadını duyun artık”Önceki Haber

Gürer hükümeti uyardı: “Çiftçilerin fery...

Patates Üreticisi İsyanlardaSonraki Haber

Patates Üreticisi İsyanlarda

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar