Şekerbank

Arı Ölümlerinin Önlenmesi ile İlgili Mücadele Eylem Planı Hazırlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arı Ölümlerinin Önlenmesi ile İlgili Mücadele Eylem Planı Hazırlandı
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK başkanlığında Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde Arı Ölümlerinin Önlenmesi İle İlgili Mücadele ve Eylem Planı hazırlanarak detayları görüşüldü.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK başkanlığında düzenlenen toplantıya; Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN, Adana Veteriner Araştırma Enstitüsü, Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Adana İl Kontrol Laboratuar Müdürleri ile konu uzmanları katıldı.

İki oturum halinde gerçekleşen toplantının birinci oturumunda, son günlerde Adana ve çevre illerde meydana gelen arı ölümleri ile ilgili genel bir değerlendirme yapıldı. Toplantının ikinci oturumuna katılan arı yetiştiricileri, sahada yaşana arı ölümleri ile ilgili aktarımlarda bulunarak ölümlere neden olabilecek etkenler hakkında bilgi alışverişinde bulundular.

Toplantı neticesinde katılımcıların önerileri doğrultusunda aşağıdaki maddelerde belirtilen kararlar alınarak, en kısa sürede Arı Ölümlerinin Önlenmesi İle İlgili Mücadele ve Eylem Planının uygulamaya geçilmesi kararlaştırıldı.

1-İl Müdürlüğü, Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü ve TAYEM ortaklığı ile arı yetiştiricilerine yönelik; arıcılıkta besleme, kışlatma ve arı hastalıkları ile mücadele konularında eğitimler yapılması.

2-Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünün de katılımıyla İlgili müdürlüklerce arı ölümlerinin tespitine yönelik proje hazırlanarak bir an önce uygulamaya geçmesinin sağlanması.

3-Adana Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünün yapılan tüm analizleri yeniden gruplandırarak, sınıflandırarak ve yorumlayarak sonuç raporunun oluşturulması.

4-Elde edilen ölü arılara ait numunelerde doz aşımının tespitine yönelik, veteriner sağlık ürünlerin aktiflerine de bakılması.

5- Arı beslemesinde kullanılan arı kekleri ve ek besinlerinden alınan numulerden Adana İl Gıda Kontrol Laboratuvarı Müdürlüğünce içerik ve toksikolojik yönden analiz yapılması.

6-Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığında bölgede ilaçlama yapılan arazilerde sahipli veya sahipsiz arıların ilaçlamalar esnasında toplanmasını sağlayarak İlaçlamaların arılar üzerindeki etkisinin araştırılması.

7- Adana ilinde ölümlerin yoğun olduğu 250 bölgede tarım ilacı dolum tesisi oluşturulması.

8- Bakanlığa, %30 ve üzeri zarar görmüş arıcıların zararının afet fonunca karşılanmasına yönelik öneri sunulması.

9-Tüm arıcıların en geç 20 Mart 2017 tarihine kadar hasar tespit çalışmalarının İlçe Müdürlüklerince yapılmasının sağlanması.

10-Değişik alanlarda ayçiçeği ve mısır ekimi sırasında ve tohum hazırlık aşamasındaAdana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce kontrollerin yapılması.

11-Söz konusu arı ölümleri ile ilgili çiftçilere, ilçe müdürlükleri tarafından hazırlanan çiftçi mektuplarının dağıtılması ve diğer arıcılık konularında da arıcılara eğitim verilerek tutanağa bağlanması.

​12-Yasaklı tarım ilaçları ile ilgili il müdürlüğü ve ilçe müdürlüğünce etkili bir denetim yapılması.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hibe İle Hayatları DeğiştiÖnceki Haber

Hibe İle Hayatları Değişti

Organik Tarım, İyi Tarım Uygulamaları ve ÇATAK Proje Toplantısı DüzenlendiSonraki Haber

Organik Tarım, İyi Tarım Uygulamaları ve...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar