Şekerbank

Ankara’da Domates Güvesine Karşı Biyolojik Mücadele

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ankara’da Domates Güvesine Karşı Biyolojik Mücadele
Tofidass

Domates üretiminde önemli zararlara ve ürün kayıplarına yol açan domates güvesine karşı Ankara'da biyolojik mücadele çalışması yürütülüyor. Beypazarı, Güdül ve Nallıhan ilçelerindeki seralarda yürütülen çalışmalarda başarılı sonuçlar elde edilirken, sonuçları değerlendirmek üzere projenin uygulandığı Güdül ilçesindeki bir serada tarla günü düzenlendi.

Tarla gününe Ankara Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan'ın yanı sıra Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Bölüm Başkanı Münevver Kodan, Beypazarı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yavuz Ekici, Güdül İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Tanrısever, proje sorumluları ve çiftçiler katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan, bitkisel üretimde ürün kayıplarının yaklaşık % 30'unun zararlı organizmalardan kaynaklandığını belirterek, bu organizmalarla mücadelede kimyasal mücadele yerine insan sağlığına ve doğal çevreye zarar vermeyen biyolojik mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmayı amaçladıklarını, bu düşünceden hareketle de domates güvesine karşı örtü altı üretim alanlarında kurumlar arası işbirliğiyle biyolojik mücadele çalışması başlattıklarını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da biyolojik mücadeleye büyük önem verdiğini ve bu konuda önemli desteklerinin olduğunu vurgulayan Arslan, Ankaralı çiftçilerin bu desteklemelerden azami ölçüde yararlanmalarını istediklerini söyledi.

Proje hakkında bilgiler veren Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele Bölüm başkanı Münevver Kodan da yaptıkları bir çalışmayla seralarda domates güvesine karşı biyolojik mücadele uygulanabildiğini gördüklerini ve bu konuda Ankara ve Bartın illerinde İl Müdürlükleri, belediyeler, ziraat odaları ve çiftçilerle işbirliği içerisinde projeye başladıklarını söyledi. Proje kapsamında seralarda domates güvesine karşı parazitoit ve predatör salımı gerçekleştirdiklerini ve düzenli kontroller yaptıklarını kaydeden Münevver Kodan, üç yıl sürecek projenin birinci yılında elde edilen sonuçların sevindirici olduğunu belirtti.

Sera sahibi Üzeyir Bostancıoğlu ise biyolojik mücadele sayesinde domates güvesinden zarar görmeyen ürün elde ettiğini ve sonuçtan memnun olduğunu belirterek, diğer çiftçilerin de projeye dahil olmalarının kendi menfaatlerine olduğunu kaydetti.

Katılımcıların sorularının cevaplandırıldığı ve karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı tarla günü, projenin uygulandığı seranın gezilmesiyle sona erdi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cemilli'de İncir Festivali YapıldıÖnceki Haber

Cemilli'de İncir Festivali Yapıldı

Silajlık Mısır ve Soya Fasülyesi ile İlgili Tarla Günü yapıldıSonraki Haber

Silajlık Mısır ve Soya Fasülyesi ile İlg...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar