Şekerbank

Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Amacıyla Altınova’lı Çiftçilere 1.580 Adet Feromon Ve Tuzak Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Amacıyla Altınova’lı Çiftçilere 1.580 Adet Feromon Ve Tuzak Dağıtıldı

Yalova İl tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından dünyanın en tahripkar meyve zararlılarından biri olarak kabul edilen Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadele kapsamında Altınova köylerinden 24 meyve yetiştiricisine 1.580 adet biyoteknik mücadele aparatlarından feromon + tuzak (decis trap) dağıtıldı.

Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Deneme Projesi kapsamında  Altınova ilçesinde bir çiftçinin bahçesinde düzenlenen dağıtım programına Vali Muammer Erol, İl Müdürü Suat Parıldar, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Encümen Üyesi Resul Çiftçi ve Ali Çorbacı, Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Altınova İlçe Müdürü Mesut Ünal, Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, ile teknik personeller ve çiftçiler katıldı.

Suat Parıldar, programda yaptığı konuşmada; Bügün burada %50 si İl Özel İdaresi, %50 si Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilen Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Projesi kapsamında feremon tuzak dağıtım töreni için bulunmaktayız.

İl Müdürlüğümüzce 2017-2022 yıllarında Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi kaynakları ile uygulanan ve toplam bütçesi 42.224.627 TL olan 57 proje için 27.351.786 TL kamu desteği olarak karşılanmıştır.

Projeler kapsamında 14.587 Dekar alan, 8.664 çiftçi, tohumdan fidana, sertifikadan organik gübreye kadar 11.857.199 adet proje ürününün dağıtımı yapılmıştır.

İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan "Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Projesi’ne Bakanlığımız ve Yalova İl Özel İdaresi tarafından sağlanan destekle 2017-2021 yılları arasında 689 çiftçimize 1.873 Dekar alanda proje uygulanmış, kivi, trabzon hurması, çilek, ceviz ve aronya fidan desteği sağlanmıştır. Uyguladığımız Meyvecilik projelerimiz ile ilimizin zeytin alanları haricindeki meyve üretim alanlarımız yaklaşık % 10' oranında arttırmıştır.

Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulanan meyvecilik projelerinin sağladığı ivmeyle  2017-2021 yılları arasında Trabzon Hurması üretim alanımız 2 kattan fazla artış göstererek 1.044 Dekardan 2.213 dekara ulaşmıştır. Ülkemizde Trabzon Hurması üretim alanı bakımından ilimiz 7. sırada; üretim miktarı açısından da 5.081 Ton üretimle 4. sırada yer almaktadır.

Bu yıl sonbahar döneminde il genelinde 150 Dekar alanda 7500 adet sertifikalı fidan dağıtımı yapılarak yeni Trabzon Hurması bahçesi kurulumuna %25’lik üretici katkısı alınarak hibe desteği sağlanacaktır. Önümüzdeki yıllarda ilimizin Trabzon Hurması üretim alanında ve miktarında önemli artışlar beklenmektedir.

Proje genel bütçesi 222.000 TL olup %50 si İl Özel İdaresi, %50 si Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü katkısıyla gerçekleştirilmiştir.

Çiftlikköy İlçemizde 12 üreticimize ait 40 da şeftali bahçesinde kullanılmak üzere 320 adet feromon tuzak 30.06.2022 tarihinde dağıtılmıştır. Dün Çınarcık ilçemizde 9 üreticimize ait 40 da Trabzon Hurması bahçesinde kullanılmak üzere 320 adet feromon tuzak dağıtılmıştır. Bugün burada 24 üreticimize ait 190 da  Trabzon Hurması bahçesine 1.580 adet feromon tuzak dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Toplamda 2.220 adet feromon tuzak 45 üreticimize 270 dekar alanda kullanılmak üzere verilmiş olacaktır.

Bu projelerin takiplerini teknik personelimiz sahada yapıyor ve bakanlığımıza gerekli raporlamaları bildiriyoruz. Gelecek dönem projelerimizi bu projelerden edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda şekillendiriyoruz.

Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bu projelerimizde de bizleri yalnız bırakmayan ve desteklerini esirgemeyen Sayın Valimize, İl özel İdare Meclis Başkanı ve üyelerine, Özel İdare Genel sekreterimize, projeye emeği geçen birim yöneticilerimiz ve teknik personelimize teşekkür ederek Çiftçilerimize hayırlı olmasını dilerim. Ürününüz bol, Kazancınız bereketli olsun” dedi.

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Bitkisel üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Aziz Bozkurt da Akdeniz Meyve Sineği ve Feromon tuzaklarla ilgili katılımcılara teknik bilgiler aktardı.

Ardından da Vali Muammer Erol, İl Müdürümüz Saut Parıldar, Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ve diğer katılımcılarla birlikte Trabzon Hurması bahçesinde sembolik olarak tuzakları astılar.

%50 'si Bakanlık, % 50'si de İl Özel İdare desteği ile finanse edilen "Akdeniz Meyve Sineği İle Biyoteknik Mücadele Deneme Projesi" kapsamında  2022 yılında  Akdeniz Meyve Sineği ile biyoteknik mücadele amacıyla toplam 270 dekar alanda 2.220 adet feromon + tuzak (decis trap) dağıtımı yapıldı.

Akdeniz meyve sineği dünyada en tahripkar meyve zararlılarından biri olarak kabul ediliyor. 200 den fazla konukçusunun bulunduğu, diğer meyve sineklerine göre serin iklim bölgelerine daha kolay uyum sağladığı ve daha hızlı çoğalan ve karantinaya tabi ve ihracatta toleransı sıfır olan zararlı, son yıllarda Marmara Bölgesinde yetiştirilen bazı meyve türleri için büyük risk oluşturmaya başladı.

Yalova’darisk altında bulunan başlıca konukçuları Şeftali/Nektarin, Trabzon Hurması, Elma ve Nar bahçeleri olan larvalar yumurtalarını meyve kabuğu altına ovipozitörleri ile açtıkları deliğe bırakırken, konukçusu olduğu meyvelerin etli kısmında beslenerek meyvede yumuşama ve çöküntü meydana getiriyor.

Akdeniz Meyve Sineği ile feromon tuzaklar vasıtasıyla yapılacak mücadeleyle ilaçlı mücadelenin önüne geçilecek ve dolayısıyle de meyvelerde daha az kalıntı bırakılacak.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: “Hayvancılık kan kaybediyor”Önceki Haber

Gürer: “Hayvancılık kan kaybediyor”

4 Milyon TL 2022 Mart Dönemi Çiğ Süt DesteğiSonraki Haber

4 Milyon TL 2022 Mart Dönemi Çiğ Süt Des...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar