Şekerbank

Adana’da buğday hasadı devam ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Adana’da buğday hasadı devam ediyor
Tofidass

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden olan Adana’da buğday hasadı devam ediyor. Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali TEKİN Yüreğir İlçemizde bulunan buğday hasadı yapılan bir tarlayı ziyaret ederek, üreticilerimizle görüştü. Buğdayın verim durumu ve hasat hakkında üreticilerden bilgi alan TEKİN, “Buğday ekmeği soframızın vazgeçilmez yiyeceğidir. Buğday üretiminin az olduğu seneler, buğday ve ekmek fiyatları hızla yükselmektedir. Bu durum toplumun her kesimini doğrudan ilgilendirmektedir. Bu nedenle buğday, ülkemiz için başlı başına stratejik bir üründür” dedi.

Adana’nın Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan TEKİN, “2017 TUİK verilerine göre Adana buğday üretim alanı 1.788.459 dekar olup üretim miktarı ise 690.411 tondur. Geçen yıl 21.500.000 ton buğday üretimi gerçekleşen ülkemizde, İlimiz 690.411 ton ile Türkiye Buğday üretiminin yaklaşık olarak % 3,2’sini karşılayarak, Türkiye üretiminde 8. sıradadır. 2018 yılında ilimizde yaklaşık olarak 1.850.000 dekar alanda buğday ekilişi gerçekleşmiştir. Verim ise kuru arazilerde 220- 550 kg/da, ovada sulu arazilerde ise 550-750 kg/da aralıklarındadır” şeklinde konuştu.

İl Müdürü TEKİN, Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılan bitki koruma ürünlerinin doğru dozda ve doğru zamanda uygulanması sonucunda 2018 yılında buğday kalitesi ve veriminin yüksek olduğunu ifade ederek, “Bununla beraber İl ve İlçe Müdürlüklerimiz personelinden oluşan ekipler tarafından buğday alanlarımızın ana zararlılarından sünenin takibi başarılı bir şekilde yapılmış olup, bu takip hasat sonuna kadar devam edecektir” dedi.

TEKİN, bölgemizde bulunan verimli topraklarda yılda en az iki ürün alındığını, birinci ürün hasadından hemen sonra toprak hazırlığının başladığını ve diğer ürün için hazır hale getirildiğini söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti; “Bu dönem zarfında mazot tüketimini azaltmak adına bilinçsizce anız yakma yoluna gidilmektedir. Bu yöntem seçildiğinde topraklar gittikçe verimsiz hale gelmekte ve toprakta bulunan canlılar da telef olmaktadır. Bu sebeple bu konuda çiftçileri bilinçlendirme çalışmalarımız devam etmekte, çiftçi toplantıları düzenlenmekte, anız yakmanın insana, çevreye ve toprağa verdiği zararlar anlatılmaktadır. Tüm bu çalışmalara rağmen meydana gelen yangınları önlemek için Valiliğimiz koordinatörlüğünde ilgili kurumlarla ortak çalışmalar yapılmaktadır”. 

TEKİN konuşmasının sonunda anız yakmanın zararlarından bahsederek, çiftçilerimize bereketli ve kazançlı bir hasat sezonu geçirmelerini diledi.  

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: Yem Ucuzlamadan Et UcuzlamazÖnceki Haber

Gürer: Yem Ucuzlamadan Et Ucuzlamaz

Kahta İlçesinde Arıcılık Kursu BaşladıSonraki Haber

Kahta İlçesinde Arıcılık Kursu Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar