Şekerbank

AB Ülkelerinin İstediği Üzümü Honaz İlçesi Kızılyer Üreticisi Üretti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AB Ülkelerinin İstediği Üzümü Honaz İlçesi Kızılyer Üreticisi Üretti
Tofidass

Ülkemizde bitki sağlığı uygulamalarında çiftçi eğitimlerine yeni bir vizyon ve ivme kazandırmak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yaygınlaştırılmaya çalışılan "ÇİFTÇİ TARLA OKULU" çalışmaları, bu yıl Pamukkale ilçesi Yeniköy- Irlıganlı, Honaz ilçesi Kızılyer-Aydmlar, Buldan ilçesi Alandız-Hasanbeyler mahallelerinde olmak üzere nar, kiraz, çilek, bağ, açıkta domates ve hıyar yetiştiren toplam 140 üretici ile yapıldı.

Üreticileri kendi bahçesinin uzmanı yapmak, üretimde verimliliği, kaliteyi artırmak, hastalık ve zararlıları daha kolay tanıyabilmelerini sağlamak ve yönetim becerilerini geliştirmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve ilçe Müdürlüğü ile birlikte 01 Şubat 2016 tarihinde Honaz Kızılyer mahallesindeki bağ üreticilerine yönelik çiftçi tarla okulu eğitim çalışmaları başlatıdı.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce projede yer alan üreticilerden arazisi yerleşim yerine yakın, hastalık ve zararlıların her döneminin görülebileceği uygun bahçeler uygulama bahçeleri olarak seçildi. Belirlenen eğitim bahçelerinde bitkinin fenolojik, hastalık veya zararlının biyolojik dönemleri dikkate alınarak haftada bir veya iki haftada bir arazide teorik ve uygulamalı olarak toplam 16 adet eğitim çalışması yapıldı.

Eğitimlerde bitkinin fenolojik dönemlerine göre, budamadan başlayarak toprak analizi, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlıların biyolojik dönemleri bahçelere asılan tuzaklarda yakalanan zararlı erginleri, yumurta, larva ve zarar şekilleri ve mücadele yöntemleri dönem dönem bahçede üreticiler beşerli gruplara ayrılarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca dönüşümlü olarak bilgiler verildi.

Hasat Öncesi denetim kapsamında çiftçi tarla okuluna katılan Üreticinin bağından kalıntı için numune alınmış Denizli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde analizleri yaptırılmış ve üretim aşamasında kullanılan pestisitler tespit ettirildi.

Proje kapsamında yer alan üreticilerin üzümlerinde kullanılan kimyasal sayısının 5 ve daha altında tespit edilmiş olması bazı AB ülkelerine ihraç yapan ihracatçı firmalar tarafından tercih nedeni olmuştur. Ayrıca kimyasal kullanımın daha az olması nedeniyle üreticilerin girdi maliyetleri düşürülmüş ve kimyasalların çevreye olan zararı en aza indirgenmiştir.

Bu proje çalışması ile üreticiler kendi bağının uzmanı haline getirilmiş, mücadelelerde doğru ilacı, doğru zamanda, doğru dozda ve uygun ilaçlama aleti ile kullanmaları sağlanmış, gereksiz ilaçlamalar ortadan kaldırılarak kaliteli temiz ürün yetiştirilmelerine yardımcı olunmuştur.

Çiftçi Tarla Okulu Projesi kapsamında yapılan eğitimlerde başarılı olan üreticiler sertifika almaya hak kazandılar ve üreticilerin sertifikaları törenle dağıtıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Destek Ödemelerine İlişkin Soruşturma BaşlatıldıÖnceki Haber

Destek Ödemelerine İlişkin Soruşturma Ba...

Düzce’de İyi Tarım Uygulamaları YaygınlaşıyorSonraki Haber

Düzce’de İyi Tarım Uygulamaları Yaygınla...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar