Şekerbank

25 milyarlık meyve-sebze çöpe gidiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
25 milyarlık meyve-sebze çöpe gidiyor
Tofidass

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye’de yaklaşık 100 milyar liralık meyve-sebze ticareti yapıldığını belirterek, “Sebze ve meyve ticaretinde prim oranlarının çok yüksek olduğunu biliyoruz. Yaklaşık yüzde 25 oranında asgari bir fire olduğunu düşündüğümüzde bu 25 milyarı çöpe atıyoruz demektir. Biz istiyoruz ki bu 25 milyar, hem satıcının hem üreticinin hem de tüketicinin cebinde kalsın. Düzenleme mantığımız bunun üzerinde gidiyor” dedi.

erkez Nilüfer ilçesindeki Bursa Kent Hali esnafını ziyaret eden Tüfenkci, Türkiye’nin sebze üretiminde Avrupa 4’üncüsü, meyve üretiminde dünya 10’uncusu olduğunu belirtti.     

TEŞVİK DE VERECEĞİZ PARA DA 

Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kazanç ve ticaret bakımından istediğimiz oranda üreticiye, bu işin ticaretini yapanlara ve tüketiciye yansımadığını görüyoruz. Sebze-meyve ihracatımızdaki sıkıntıları giderme adına yapmış olduğumuz çalışmalar bir yana, özellikle kamu standardından tutun da ürünün tarlada kazanabilmesi, ekiminden emin ellerde toplanmasına kadar, kamu ve ambalaj standartlarının belirlenmesine kadar, soğuk hava depolarının oluşması noktasında, biz haldeyiz ve soğuk hava depolarımızın olması lazım. Bunun için buralara sadece yükümlülük değil, teşvik de para da vereceğiz. Belki yüzde 50’sini, 70’ini hükümet olarak destekleyip yüzde 30’u için sizler elinizi taşın altına koyacaksınız. Yine araçlarda sebze-meyvenin soğuk zincirle taşınmasını sağlayacağız. Buradan da marketlere yine soğuk zincir içerisinde gitmesinin yolunu açacağız.” 

TARIM ÜRÜNLERİNDE TİCARET MERKEZİ OLURUZ

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Ürün İhtisas Borsasının tarım ürünleri ticaretini geliştireceğini belirterek, “Ülkemiz tarım ürünleri ticaretinin merkezi haline gelecek ve bu piyasada dünyanın lider ülkelerinden biri olacak” dedi. Lisanslı depolarda korunan tarım ürünlerini temsil edecek elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyette bulunacak Türkiye Ürün İhtisas Borsasının, ürün kalitesinin artışına da vesile olacağını vurgulayan Tüfenkci, “Bu adım ülkemizin tarım ürünlerinin uluslararası piyasalara ulaşmasını sağlayacak devrim niteliğinde bir gelişmedir. Üreticilerimiz, sanayicilerimiz, yatırımcılarımız, ticaret borsalarımız çok uzun süredir bu gelişmeyi bekliyordu. Ülkemize hayırlı olsun” diye konuştu. 100 milyon lira sermayeyle anonim şirket statüsünde kurulan Türkiye Ürün İhtisas Borsasına, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Toprak Mahsulleri Ofisi, Borsa İstanbul, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası ve 33 ticaret borsasının ortaklığıyla kuruldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erzurum ve Erzincan’a lapa lapa kar yağdıÖnceki Haber

Erzurum ve Erzincan’a lapa lapa kar yağd...

Söke’de 50 Bin Kök Marul Tarlada KaldıSonraki Haber

Söke’de 50 Bin Kök Marul Tarlada Kaldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar