Şekerbank

Zeytinlikler İmara Kapatıldı, Ancak Kurul Yatırıma Açabilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zeytinlikler İmara Kapatıldı, Ancak Kurul Yatırıma Açabilecek
Dekar başına 15’ten az zeytin ağacı olan alanları zeytinlik sahadan çıkaran düzenleme geri çekildi. Kriter tek ağaca indi. Zeytinlik alanlara ev ve otel yapılamayacak ancak kurul kararıyla maden ve sanayi tesisi kurulabilecek
Tofidass

Hükümet, dekar başına 15 ve daha az ağaç bulunan zeytinliklerin yatırıma açılmasına yönelik düzenlemede, tepkiler üzerine değişiklik yaptı. Dekar başına 15’ten az zeytin ağacı bulunan alanları zeytinlik olmaktan çıkaran düzenlemeden geri adım atıldı. Zeytinlik alanlara imar yasağı getirildi. Zeytinlik alanlara konut ve turistik tesis yapılamayacak. Ancak zeytinliklerin kurul kararıyla maden, sanayi tesislerine açılabilmesini öngören maddede değişiklik yapılmadı. Üretim Reformu Paketi’nde yer alan düzenleme dün TBMM Sanayi Komisyonu’nda görüşüldü.

Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yapılacak değişiklikle bir dekar arazide tek bir ağaç dahi olsa zeytinlik kabul edeceklerini kaydetti. Avrupa Birliği’nde (AB) dekar başına 2.5 ağaç kriteri bulunduğunu hatırlatan Özlü, “AB normlarının ötesinde teklifle geliyoruz” dedi. Zeytinliklerde hayvan otlatılmasına yönelik ceza üç aya kadar hapis olarak kaldı. Zeytin ağacı kesiminde 2 bin TL olan para cezası ise 4 bin TL’ye çıkarıldı. Zeytinlik Sahalarını Koruma Kurulu’nda da değişiklik yaptıklarını ifade eden Özlü, “Ticaret borsaları, yoksa ticaret ve sanayi odaları ile zeytin ve zeytinyağı ihracatçı birlikleri de kurula dahil edilecek” dedi.

KONUT VE OTEL YASAĞI

Özlü, zeytinlik sahalara, konut, konaklama tesisi ve turistik tesis yapılamayacağını kaydetti. Zeytinliklere kıyıldığı söyleminin yanlış olduğunu belirten Özlü, Türkiye’nin özellikle Batı bölgelerinde sanayi parseli sıkıntısı yaşandığını, kıyı bölgelerine petrokimya tesisleri kurulması gerektiğini söyledi. Üreticiler ise şimdiye kadar altı kez değişiklik yapılmak istenen zeytinlik yasasının mevcut haliyle kalmasını istiyor.

% 10’unu, Dünya zeytin üretiminin Türkiye karşılıyor

Türkiye dünya zeytinyagı üretiminden % 6 pay alıyor

Türkiye’de 826 bin hektar zeytinlik alan bulunuyor.

Türkiye’de zeytinlik alan ortalaması 10-12 dekar.

Toplam zeytin agacı sayısı 173 milyon 785 bin

Bu agaçların 147 milyonu meyve veriyor.

2016 yılı zeytinyagı üretimi 165 bin ton oldu.

2016 yılında 430 bin ton sofralık zeytin üretildi.

Zeytincilik Ege ve Marmara’da 750 bin ailenin geçim kaynağını oluşturuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre 2016’da 22.7 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatı yapıldı.

‘KAMU YARARI İÇİN BAZI HUSUSLAR OLABİLİR’

Tarım Bakanı Faruk Çelik de zeytinlikler konusundaki görüşlerini Sanayi Bakanı’na ilettiğini söyledi. Zeytinlik alanların imara açılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Çelik, kamu yararı için yatırım kararı alınabileceğini belirtti. Çelik “Maden sahası vb. olabilir. Kamu dediğimiz 80 milyonun yararına olan bir şey ise burada komisyonun alacağı karar, onu mutlaka iki misli telafi edecek bir alan tahsisiyle bunun olması söz konusu olacak” diye konuştu.

BAKAN ÖZLÜ’DEN TARKAN’A ZEYTİNLİK YANITI: ŞARKILARINI SÖYLESİN

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Zeytinliklere kıymayın” diyen pop müzik şarkıcısı Tarkan’a yanıt verdi. Zeytinliklerin yatırıma açılmasını içeren maddeleri de kapsayan Üretim Reform Paketi ile ilgili TBMM Sanayi Komisyonu’ndaki görüşmelerde milletvekillerinin Tarkan’ın da düzenlemeye karşı çıktığını anımsatması üzerine Özlü, “Tarkan’ın ne işi var, Tarkan’ı niye karıştırıyorsunuz” dedi. Özlü, HABERTÜRK’ün sorusu üzerine “Tarkan’ın zeytinlikleri mi varmış, ne yapacakmış zeytinlikleri? Tarkan’ın şarkılarını seviyoruz. Tarkan şarkılarını söylesin” dedi.

ÖLMEZ AĞAÇ: ZEYTİN

Akdeniz efsanelerinde adı “ölmez ağaç” ya da “hayat ağacı” olarak geçen zeytin ağacı, antik çağlardan beri insanoğlunun hayatının içinde olmuş, kimi zaman meyvesiyle kimi zaman yağıyla insanlığa sağlık, lezzet ve güzellik vaat etmiştir.

Mitolojide Athena, mızrağını yere saplar ve zeytin ağacını çıkarır. Bu ağaç yüzyıllarca yaşar, meyvesi yeşilken de siyahken de yenir. Meyvesinden yağ yapılır, yağından ateş yakılır. İnsanlar, Athena’nın hediyesini seçer. Şehre de onun ismi verilir. Bu yönüyle zeytin ile şehir-uygarlık özdeşliği kurulur. Mezopotamya’da uygarlık tarihi ilk tarım bitkisi buğdayın evcilleştirilmesiyle, yüksek uygarlık zeytin, üzüm ve incirle başlar. Eski Yunan ve Roma uygarlığında bu yönüyle zeytin önemli bir etkiye sahiptir.

SEMAVİ DİNLERE GÖRE KUTSAL MEYVE

Victor Hehn, “Zeytin, Üzüm ve İncir (Kültür Tarihi Eskizleri)” adlı 19. yüzyılda çıkardığı kitabında, şehirlerin ve uygarlıkların yaratılmasında etkili olan zeytinle ilgili “Hiçbir şey zeytinliklerin görüntüsü kadar kültür, huzur dolu düzen ve bu düzenin sürekliliği duygusunu içimizde uyandıramaz” diyor. Zeytinin anavatanı Türkiye’nin güneydoğusu, özellikle de Gaziantep-Kahramanmaraş- Mardin çevresidir. Zeytin; semavi dinlerde de geçmesi nedeniyle her zaman belli bir kutsallıkla da anılmıştır. Kuran-ı Kerim’de, Tin Suresi’nin birinci ayetinde, “Tin’e ve zeytun’a andolsun” denilerek incir ve zeytin üzerine yemin ediliyor. Kuran’a göre zeytin mübarektir ve ne Doğu’ya ne de Batı’ya aittir.

YAĞIYLA BİNLERCE YIL İNSANOĞLUNU AYDINLATTI

Kutsal metinlerde de adı geçen zeytin, yağ elde edilen 9 bin yıllık önemli bir endüstri bitkisi olarak öne çıktı. Bu yağ sadece yemek ve salatalarda kullanılmadı. Zeytinyağı, uzunca bir dönem geceleri aydınlatmak için kandillerde kullanıldı. Bu önemli buluş geceyi aydınlatarak eğlencelerin yapılmasında, ailelerin ve toplumun kaynaşmasında etkili oldu.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINA İYİ GELİYOR

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mücahit Taha Özkaya’ya göre, zeytin ağacının kullanım alanları ve faydaları şöyle:

- Meyvesindeki polifenol maddesi üstün değere sahip.

- Yaprağı, fenolik bileşikler ve antioksidanlar sayesinde şeker ve tansiyon hastalarına iyi geliyor. Çayı yapılıyor.

- Zeytindeki serbest radikaller kalp, damar sağlığına iyi geliyor.

- İçinde kanser tedavisinde kullanılan oleaşantal maddesi bulunuyor

- Yaprağının ekstraktı antiviral, antibakteriyel, antifungal (mantara karşı) etkiye sahip.

- Tıpta ve tekstil sektöründe boya olarak kullanıyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çağlanın faydalarıÖnceki Haber

Çağlanın faydaları

Bezelye tarlada 1,5 lira pazarda 3,5 liraSonraki Haber

Bezelye tarlada 1,5 lira pazarda 3,5 lir...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar