Şekerbank

Yerli Tohum Yerli Yem

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yerli Tohum Yerli Yem
Tofidass

Yozgat ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Tarım ve hayvancılıkta gelişme ve kalkınma için girdilerin azaltılmasıyla birlikte verimin yükseltilmesi şarttır. Hayvancılıkta verimin artırılması da yem kalitesinin artırılması ile mümkündür.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği desteklemeler ve İl Müdürlüğünün yapmış olduğu yayım çalışmaları ile son yıllarda yem bitkileri üretiminde gözle görülür bir artış olmuştur. Özellikle silajlık mısır üretimi hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz arasında yaygınlaşmıştır.

Yem Bitkileri Hasat  Günü açılış konuşmasını yapan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR ;

''Silajlık mısır üretiminde kullanılan tohumluklar genelde yurtdışında üretilip ithal edilmektedir. Ancak son yıllarda Bakanlığımız araştırma kuruluşlarının yoğun çalışmaları neticesinde yeni çeşitler geliştirilerek tescilleri yapılmış ve üretimde kullanılmaya başlanmıştır.

Uyguladığımız bu demonstrasyonlarla amacımız öncelikle Bakanlığımız araştırma kuruluşlarınca geliştirilmiş olan yerli silajlık mısır tohumluklarını çiftçilerimize göstermek tanıtmaktır.

Silajlık Mısır ve Soya Fasulyesinin beraber ekimi ile amacımız;

Çiftçimizin yapacağı silajdaki silaj verimi ve silaj kalitesini artırmak yapılan yemdeki protein ve yağ oranını artırarak hayvancılıkta alınan et ve süt verimini yükseltmektir. Giderek tarımı terk edilmekte olan soyanın bu yöntemle tekrar tarımının yapılmasını yayımcılar aracılığıyla çiftçilere tanıtılması ve kullanımının yaygınlaştırılmasıdır.

Bu demonstrasyonda Bakanlığımıza bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Silajlık Mısır çeşitleri Samada07 ve Karadeniz Yıldızı ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden temin edilen Ataem-7 Soya Fasulyesi tohumlukları ile uygulama yapılmıştır.

Demonstrasyon tarlası 3 parsele ayrılarak 1. parsele Samada07 hibrit Silajlık Mısır yalın olarak ekilmiştir. 2. Parsele Karadeniz Yıldızı çeşidi kompozit Silajlık Mısır çeşidi yalın olarak ekilmiştir. 3. Parsele ise Samada07 Silajlık Mısır ile Ataem-7 çeşidi soya fasulyesi %75 Silajlık Mısır tohumluğu %25 Soya tohumluğu (3 sıra S.Mısır 1 Sıra Soya) olacak şekilde karışık olarak ekilmiştir.

Demonstrasyon üretim sezonu boyunca düzenli olarak takip edilmiş olup çiftçi ile istişare ile hasat dönemine gelmiştir. Hasat neticesinde Samada07 nin verimi 4200 kg/ da, Karadeniz Yıldızının verimi 4400 kg/da ve karışık ekim ( Samada07 Silajlık Mısır ile Ataem-7 çeşidi soya fasulyesi %75 Silajlık Mısır tohumluğu %25 Soya tohumluğu ) ise 3700 kg/da olarak verim alınmış olup silaj yapılmıştır. Silajların kalite analizleri 45 gün sonra yapılacaktır.

Bu demonstrasyon ile İlimizde buğday-nohut münavebeli tarımının kısır döngüsüne giren geniş ve önemli miktardaki tarım alanlarında, silajlık mısır ile soyanın silajlık olarak birlikte yetiştirme imkânını ortaya koyacaktır.

İlimizde Silajlık Mısır ekimlerinde kullanılan yabancı menşeli hibrit tohumlukların yerine Bakanlığımız Araştırma kuruluşlarının geliştirdiği yerli hibrit ve kompozit çeşitlerimizi çiftçilerimize tanıtarak yaygınlaşmasının sağlanacaktır.

Ön önemlisi de hayvancılıkta kaliteli, kaba yem kullanımı ile üretim ve verim artışı teşvik edilecektir.

Silajlık Mısır + Soya Fasulyesini birlikte yetiştirilerek silaj yapılması ile elde edilen silajın protein ve yağ oranı önemli miktarda yükselmektedir. Bu ise hayvancılıkta hem et hem de süt veriminin artmasını sağlayacaktır.'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İlçe Tarım Müdürü Fetö Kapsamında TutuklandıÖnceki Haber

İlçe Tarım Müdürü Fetö Kapsamında Tutukl...

Kars Gravyeri Satışa Çıktı! İşte FiyatıSonraki Haber

Kars Gravyeri Satışa Çıktı! İşte Fiyatı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar