Şekerbank

Yerli Besicilerle Et Sorunu Çözülmeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yerli Besicilerle Et Sorunu Çözülmeli
Tofidass

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ithal et ile sorunların artabileceği uyarısında bulunarak yerli besicilerin desteklenmesi, meraların ıslahı hızlandırılması, yem fiyatlarının ve besicilerin girdi fiyatlarının düşürülmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “2017 yılının Kasım ayında Mecliste düzenlediğim basın toplantıda yurtdışından getirilen ithal etlerin ucuz ama sağlıklı olamayabileceği konusunda uyarılarda bulundum. Yurt dışında gelen etlerde sorun olduğu et ve süt kurumumun laboratuvar testleri ile ortaya çıktı. İnsan sağlığına zararlı etlerin imhasına 5 ay sonra karar verildi. Öncelikle bu denetimi yapan ve işini doğru yapan denetim elemanlarını kutluyorum. ”dedi.

Ömer Fethi Gürer, “ Veteriner hekimlerin verdiği bilgiye göre, o toplantıda yurtdışından getirilen etlerin üzerinde oluşan tortuların daha önce hastalık geçirmiş ve tedavi görmüş hayvanların etleri olabileceği yönündeki şüpheleri dile getirdiklerini ifade ederek Kemiksiz etin 3 aydan önce kapsamlı bir laboratuvar  analiz sonuçlarının çıkmadığını, bu etlerin bir kısmının donmuş et olarak getirilmesinin sorunlar yaratabileceğini ifade edildiğini anımsattı.

Gürer-“ Halkın ucuz et yemesini biz de istiyoruz. Ama bunun sağlıklı olması da her yurttaşın talebidir. Analiz raporları satışa sunulan yerlere asılmalıdır. Ağustos ayında gelen etlerin bir kısmında insan sağlığına zararlı ürün olduğu kamuoyuna yansıdı ve bu etler imha edildi. Kurum  sürenin uzamasının, firmanın analiz raporlarına itiraz etmesi nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. 5 ay bekletilerek tüketiciye ulaşan etten fayda gelmez. Yurda girişinde bu etlerle ilgili kontrollerin mutlaka yapılması lazım. Ayrıca yurtdışından et gelmemesini sağlayacak önlemler alınmalı ve bunlar sözde kalmamalı. Hatta et alımı yapılan yerde bu kontrol yerine başlamalı, ülkemize gelince ve dağıtımda tekrar analiz sağlanmalıdır. İnsan sağlığı ve değeri her şeyin üzerindedir.” Dedi.

Bazı hastalıkları nedeniyle “şarta bağlı” kesim yapılan hayvanların etlerinden kavurma yapılıp piyasaya sürüldüğüne de dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyu ilgili bakanlığa soru önergesi verdiğini, verilen yanıtta kesilen hayvanların yönetmeliklere uygun bir şekilde kesimlerinin yapıldığının belirtildiğini ifade ederek, “ Türk Gıda Kodeksi Etiketleme kurallarına göre, kavurmaların ambalajlarında, şarta bağlı kesim yapılan hayvanların etlerinden üretildiğini anlatan bir ibarenin olması mecburiyeti yok. Hasta hayvanların etlerinden elde edilen ürün olduğunu bilmeyen tüketici bunu satın alıyor. Oysa bu tür etiketlerin ürünlerinde şarta bağı kesim yapıldığı ibaresi yer almalıdır. Tüketici ürünü buna göre satın almalıdır. Tüketici aldığı ürünün ne olduğunu bilmelidir” dedi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu yılı ‘Buzağı yılı’ olarak ilan ettiğini de anımsatan Ömer Fethi Gürer, buzağı ölümlerinin yüzde 15’e ulaştığını belirterek, “Buzağı ölümleri engellense, et sorunu çözümlenebiliyor. Sadece şahısların değil, devletteki buzağı ölümlerinin fazlalığı da bu konuda araştırma yapmayı gerekli kılıyor. Önceden ineklere verilen teşvik şimdi buzağılara veriliyor. :Buzağı ölünce üretici teşvik alamıyor. İneklere yeniden teşvik uygulaması getirilmesi gerekiyor” dedi. 

Ölen buzağıların imhasında tarım il müdürlüğü yetkililerinin de bulunması gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ölen buzağıların imhasında mutlaka tarım müdürlüğü yetkililerinin bulunması gerektiğini vurguladı. 

SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında süt üreticilerinin sorunlarına da dikkat çekti. Türkiye’de süt üreticilerinin sorunlarının çözüme kavuşturulamaması durumunda ette olduğu gibi sütte de gelecek yıllarda kriz yaşanabileceğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Süt konseyi 3 ayda bir çiğ süte fiyat belirliyor. 140 kuruş olan çiğ sütün litre fiyatına 13 kuruş zam yapılarak 153 kuruşa çıkarıldı. Ancak  artışın 6 kuruşu farklı kesintilere gidiyor. Üreticiye 9 kuruş kalıyor. Sanayici raftaki süt ürününe yüzde 20 zam yapıyor. Ama üretici bu zamdan aynı oranda faydalanamıyor. Yem girdileri, hayvan bakımı, hayvanların ilaç girdileri birleştiğinde süt üreticisinin maliyeti artıyor. Sonuç olarak üretici sütten gelir elde edemezse ineği kesmek zorunda kalıyor. Kimi yerde Yasak olmasına rağmen zor durumda kalan üretici ineği kesime veriyor. Hükümeti uyarıyorum, bu konuda tedbir alınmazsa ette olduğu gibi sütte de kriz yaşanabilir” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışından 270 bin kg süt tozu ithal edildiğini de belirterek, ihraç kayıtlı olsa da yurtdışından süt tozu almanın çiğ süt üreticisini ciddi sıkıntıya sokacağını vurguladı. 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Egeli Tarım İhracatçılarından Bakan Fakıbaba'ya Bürokrasiyi Azaltın ÇağrısıÖnceki Haber

Egeli Tarım İhracatçılarından Bakan Fakı...

İki bakan tartıştı köylü kaybettiSonraki Haber

İki bakan tartıştı köylü kaybetti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar