Şekerbank

Yaş Meyve Sebze İhracatı Değerlendirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yaş Meyve Sebze İhracatı Değerlendirildi
Yaş meyve sebze ihracat sezonu öncesi sektör paydaşları sorunları ve çözüm önerilerini konuşmak üzere bir araya geldi.
Tofidass

Yaş meyve sebze ihracat sezonu öncesi sektör paydaşları sorunları ve çözüm önerilerini konuşmak üzere bir araya geldi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen toplantıya Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Zirai Karantina Müdür V. Çetin  Algün, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Özen, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Ürün Denetmenleri Antalya Grup Başkan Hayrettin Korkmaz, ihracatçılar ile gümrük müşavirleri katıldı.

Dallı, tüm çalışmalarımız gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik

Üretici kayıt defterinin önemine ve gerekliliğine dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, "Üretici kayıt defteri gerek bitki koruma ürünleri ile ilgili gerekse de üreticilerin kullandığı gübre ile ilgili kayıtları tutmaları, hastalık kaydı ve maliyet hesaplamaları açısından önemli. Bildiğiniz gibi kayıt önemli bir konu. Üreticiye bunun gerekliliğini anlatmamız gerekli. Bu izlenebilirlik sistemi açısından da gerekli. Üretici kayıt defteri üretici, uygulayıcı, reçete yazan ve satan kişi için önemli. Bitki koruma ürünlerinin reçete ile kullanılması noktasında 5 yıl önce bir çalışma başlatıldı. Tüm bu çalışmaların uygulamaların temelinde gıda güvenilirliğinin sağlanması bulunmakta. Kim tüketirse tüketsin ister iç pazarda ister dış pazarda insan sağlığının korunması önceliğimiz".

Üretici kayıt defteri bulunamaması ile ilgili bir sorun olmadığına işaret eden Dallı, "Bu yıl 32 bin defter dağıtıldı.15 bin defterin de siparişi verildi. Geçtiğimiz yıl halde iki personelimiz görevliyken bu sene hal bulunan tüm ilçelerimizde personel görevlendirdik" dedi.

Dallı, Biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması için çalışıyoruz

Biyolojik mücadelenin yaygınlaştırılması gerektiğine ve konu  ile ilgili çalışma yaptıklarına vurgu yapan Dallı, İl Müdürlüğü olarak biyolojik mücadele ile ilgili iki projenin birinin Bakanlık diğerinin ise Ulusal Ajans tarafından desteklendiğini ve bu projeler ile 2 bin kişinin son derece hassas bir biçimde eğitileceğini söyledi.

Dallı, sera modernizasyonu için sıfır faizli kredi ve fide desteği verilecek

İhracatçıların Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi (EKÜY) ve İyi Tarım Uygulamaları (İTU) kapsamında üretim yapan üreticiler ile çalışmasının diğer üreticileri teşvik noktasında etkili olacağını belirten Dallı, " Antalya'da 248 bin dekar örtüaltı alanımız var. Ortalama büyüklük 3 dekar. Kontrollü olmayan zor bir yapı ile karşı karşıyayız. Ancak hükümet sera modernizasyonu için sıfır faizli kredi ile ilgili çalışmayı programına aldı. Böylece seralar modern bir hale gelecek. Bu yapı ile de hastalık ve zararlı ile ilgili kontrollü üretim yapılacak. Bu gıda güvenilirliğinin sağlanması bakımından da önemli bir husus. Aynı zamanda fide desteği verilecek. Bu sayede üretim maliyetleri düşecek bu da sizlere yansıyacak" şeklinde.  

Satıcı, İhracatta üretimde olduğu kadar başarılı değiliz

Türkiye'nin dünya sebze meyve üretiminde söz sahibi bir ülke olduğuna dikkat çeken BAİB Yön.Kur.Bşk.Mustafa Satıcı, "Üretimdeki başarıyı ihracatta gösteremedik. İhracatta dünyada 12.sıradayız. İspanya bizden 14-15 milyon ton daha az üretim yapmasına rağmen ihracatı bizim 4 katımız büyüklükte" diye konuştu.

Satıcı, Ürün ve pazarların çeşitlendirilmesi için çalışıyoruz

Çin'e kiraz ihracatı ile ilgili geçtiğimiz hafta imzalanan anlaşması hatırlatan Satıcı, nar ihracatı ile ilgili çalışma yaptıklarını, pazarların çeşitlendirilmesi noktasında çalıştıklarını, Rusya Federasyonu'na olan bağımlılığı ortadan kaldırmak gerektiğini söyledi.

İhracattaki temel sorunun dış pazarların talep ettiği çeşitte, yeterli miktar ve kalitede ürün üretilmemesi olduğunu kaydeden Satıcı, "Örtüaltı sebze üretimde uzun dönem üretici fiyatları hem İspanya hem de Hollanda'nın çok üzerinde.15 yıldır yeni çeşitleri kazandırmak adına çalışmalar yaptık. Bunun neticesini de aldık ve şu anda tırlarda 12-13 çeşit ürün yüklüyoruz" dedi.

İhracatta ilk sırayı Rusya Federasyonu'nun aldığını belirten Satıcı, "İhracatta en büyük kalem domatese ait. Yaş meyve sebze ihracatında son 4 yıla baktığımızda 500-550 bin ton bandında. İhracatta ilerleme yok. Bunu arttırmamız lazım. İhracatın artması üreticinin ürününün değerlendirilmesi ve ihracatın sürekliliği açısından önemli" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü başta olmak üzere ihracatın aksamaması için mesai kavramı gözetmeksizin özveri ile çalışan kurumlara teşekkür eden Satıcı, "Ancak hala önemli sorunlarımız var. Bunların başında Üretici Kayıt defterinin asıllarının isteniyor olması. Diğer bir sorunumuz ise RF'ye ihracatta Zirai Karantina Müdürlüğüne bir gün önce başvuru yapılması. Bu durumda ürünler bir gün beklediği için raf ömrü kısalmakta. Kapıkule'de ikinci karantina kontrolleri sırasında ürünlerin beklemesi ise bir diger sorunumuz" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yüzde 50 Hibeli 38 Ahır Projesi Hayata GeçecekÖnceki Haber

Yüzde 50 Hibeli 38 Ahır Projesi Hayata G...

Okul Kantin ve Yemekhanelerinde Hijyen DenetimleriSonraki Haber

Okul Kantin ve Yemekhanelerinde Hijyen D...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar