Şekerbank

Yağmurlama Veya Damlama Borusunu Çekmeyen Vatandaşa Su Yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yağmurlama Veya Damlama Borusunu Çekmeyen Vatandaşa Su Yok
Tofidass

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Mardin programı kapsamında önce Valilik bahçesinde fidan dikti. Vali Mustafa Yaman'dan kentte yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi alan Prof. Dr. Eroğlu daha sonra Valilik Toplantı Salonu'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Mardin'e "dolu bir heybe" ile geldiklerini söyledi.

DSİ tarafından inşa edilecek Mardin Depolaması Cazibe Sulaması ile Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı'nın maliyetinin 660 milyon lira olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu kapsamda yaklaşık 44 kilometrelik kanal inşa edileceğini ve 300 bin dekar alanın sulanabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Eroğlu, "GAP bölgesinin suya kavuşmasıyla 3 dönem 3 mevsim ürün alma imkânıyla çiftçi zenginleşecek. Bu bölge bütün dünyaya gıda üreten ve ihraç eden merkez haline geliyor." diye konuştu.

"Bölgeye Halil İbrahim Bereketi Yağacak" 

Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bölgede sağlanan huzurla turizmin arttığına dikkati çekerek, bu doğrultuda özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'a teşekkür ettiğini belirtti.

Prof. Dr. Eroğlu, "Dolayısıyla turist sayısı da artacak ve bereket yağacak. Bölgeye Halil İbrahim bereketi yağacak, buna yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Su Meselesi Hallolacak"

Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Mardin'e son 15 yılda 20 milyarlık yatırımın yapıldığını, en çok yatırımın da Orman ve Su İşleri Bakanlığınca gerçekleştirildiğini kaydetti.

Bakanlık olarak ilde 9 milyar 500 milyon liralık yatırım yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, şöyle devam etti:

"5 yerleşim yerine içme suyu sağladık, 22 dereyi ıslah ettik, 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Mardin'de şehir ormanı kurduk. 14 otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kurduk.  Havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk. Yıldırım tespit ve takip sistemi kurduk. Bunlar gerçekten çok önemi. İnşallah şu anda Dargeçit İçme Suyu İsale Hattı'nı yapıyoruz. Midyat İçme Suyu İsale Hattı'nı da yapacağız. Bunları da tamamladığımız zaman su melesi hallolacak."

"Sulama tesisleri yapılıyor. 5 göleti yapacağız. Burada sulanmayan toprak bırakmayacağız." diyen Prof. Dr. Eroğlu, ilde Orman ve Su İşleri Bakanlığının yanı sıra, sağlık, eğitim, konut ve ulaşım gibi birçok alanda muazzam çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Mardin'e 28 müjde verdiğini, bunların 16'sının gerçekleştiğini, 6 projenin yapımının devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Eroğlu, bu projelerin kente hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.

"Yağmurlama Veya Damlama Borusunu Çekmeyen Vatandaşa Su Yok"

Bir gazetecinin, "Su ne zaman toprakla buluşacak?" sorusu üzerine Prof. Dr. Eroğlu, öncelikle bölgede sulama için bir kültür oluşturulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa Suruç'ta su verdik. Vatandaş vahşi sulama yaptı. Mezar kazıldığında nereyse 60 santimetreden su çıkmaya başladı. Bu çok tehlikeli. Çünkü her sulamada su tuzunu tarlaya bırakır. Vatandaşlarla toplantı yapacağız. Su verildiği zaman parsel başına kadar suyu getireceğiz. Orada su alma ağızlıkları bırakacağız. Vatandaş kendi tarlasına yağmurlama veya damlama borusunu çekecek. Yağmurlama, damlama borusunu çekmeyen vatandaşa su yok. Çünkü münbit toprakların gelecek nesillere tuzlanmış olarak bırakılmasına müsaade edemeyiz. Toprağı korumamız lazım. Bakanlıkça tarlaya çekilecek boru için yüzde 50 hibe verilecek. Dolayısıyla su verilecek ancak kesinlikle tarlasına kendi borusunu çekmeyen vatandaşa su yok."

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu valilik ziyaretinin ardından 2 adet tesisin temelini attı. Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen merasimde Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle konuştu:

“Bugün buraya Mardin'in beklediği 2 dev projenin temelini atmak için geldik. Büyük yatırımlarımıza hızla devam ediyoruz. Sulama ve içme suyu projelerinde çok büyük adımlar attık. Cumhurbaşkanımız, başbakanlığı döneminde “Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) çok yavaş gidiyor” dedi. 2008 yılında 1. GAP Eylem Planını açıkladı. Böylece ödenekler arttı. Ahmet Davutoğlu’da başbakanlığı döneminde 2. GAP Eylem Planını açıkladı. Burada 31 Aralık 2019 saat 16.59'a kadar GAP kapsamındaki bütün projeleri tamamlama kararı aldık.

Mardin’de su çok önemli. Su olduğu zaman yılda 3 kez ürün almak mümkün. Şanlıurfa’dan Mardin’e kadar 221 km suni bir nehir inşa ettik. Şimdi ise 135 milyon metreküp kapasiteli depolama tesisi inşa ediyoruz. Bugün temelini attığımız Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı ile 44 km uzunluğunda bir kanal daha inşa ediyoruz. Projeler bittiği zaman Mardin’deki çiftçilerimizin cebine yılda 400 milyon TL ilave gelir girecek.”

Önümüzdeki yıllarda gıda arzı ve güvenliğinin çok önem kazanacağının altını çizen Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu açıdan GAP’ta bütün Dünyayı besleyecek bir potansiyel var. GAP kapsamında inşa edeceğimiz bu tesislerimiz de şimdiden hayırlı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

Mardin’e 660 Milyon TL’lik 2 Tesis

Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan Mardin Depolaması Cazibe Sulaması ve Mardin Depolaması Cazibe Sulaması Ana Kanalı ile Derin ve Kızıltepe İlçelerine ait 297.290 dekar zirai modern sulama sistemine kavuşacak. Ayrıca 43.990 metre ana kanal inşaatı yapılacak.

Prof. Dr. Eroğlu, Mardin’de 5 aileye gelir getirici tür ve 10 aileye de Orköy sertifikası verdi.

Konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile protokol üyeleri butonlara basarak tesislerin temelini attı.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
KFC Türkiye, resmen el değiştirdiÖnceki Haber

KFC Türkiye, resmen el değiştirdi

Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuruları UzatıldıSonraki Haber

Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuruları Uzatıld...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar