Şekerbank

Uşak Tarhanası Tescili Sektör Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uşak Tarhanası Tescili Sektör Toplantısı Yapıldı
Tofidass

Uşak Valiliği toplantı salonunda; Vali Salim DEMİR, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN, İl Kültür Müdürü Buğra İNAL ve Uşak Tarhanası ile ilgili Sektör temsilcilerinin katılımıyla Uşak Tarhanası Tescili ve yol haritası toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda İl Müdürü Erkan KAHRAMAN 'ın sunumundan sonra sektör temsilcileriyle birlikte Uşaktaki Tarhana Üretim Kapasitesi, Tescillenen Tarhananın daha büyük bir kitleye hitap etmesi için yapılacak çalışmaların değerlendirilmesi, Türkiye'deki çeşitli fuar ve etkinliklerde tarhana ile ilgili çalışmalar yapmak, Tescillenen Uşak Tarhanasının önümüzdeki üretim yılı için yapılacak çalışmalar gözden geçirildi.

Önümüzdeki sene üretim yapacak tarhana üreticilerinin, Uşak tarhanası üretebilmeleri için Coğrafi İşaret Komisyonunca denetlenmesi gerektiği vurgulandı. Daha sonra Uşak Tarhanası coğrafi işaretinin serüveninin izlediği yol hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmıştır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan KAHRAMAN yapmış olduğu sunumda; ''Uşak Tarhanasına Coğrafi İşaret belgesi kazandırılmasına dair çalışmalar İl Müdürlüğünce, geleneksel olarak öteden beri yapılan tarhananın Uşak merkez köylerimizde 124 çiftçi ile Uşak tarhanalarının gerek kullanılan malzemeler ve gerekse prosese ilişkin görüşmeler yapılmıştır.

Ayrıca Uşak tarhanasını ticari olarak üreten 9 işletme ile görüşülmüş, ticari olarak üretilen tarhanalarda kullanılan malzeme ve proses incelenmiştir.

Yapılan bu araştırma sonuçlarına göre Uşak Tarhanasının; Sebze ve yoğurt ağırlıklı olduğu, Fermantasyon süresinin 21 gün olduğu, bileşimine un, biber (Kırmızı biber tercihe göre yeşil acı/tatlı biber), soğan, yoğurt, domates,  ekşi hamur mayası, nane, tuz katıldığı, kaynatma işlemi olmadığı tamamen doğal mayalanma işlemi ile elde edildiği, Yüzde bileşenlerin ise % 40 Un, % 20 biber (kırmızı, yeşil acı/tatlı),  % 16 yoğurt, % 12 soğan, % 10 domates, % 1 tuz, % 1 nane olması gerektiği değerlendirilmiştir.

Coğrafi işaretler, ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine katkı sağlar.

Coğrafi işaret korunmasının amaç ve faydalarından biri de coğrafi işaret özelliklerine haiz olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek tüketicinin korunmasına yardımcı olmaktadır.

Uşak tarhanasının üretimi; geleneksel tekniğe uygun sağlıklı şekilde üretilmeli,  muhafazası depolanması ve pazarlama aşamaları Gıda mevzuatına uygun olmalıdır.

555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 20.maddesine uygun olarak İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünden bir, Uşak Belediyesinden bir, Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden bir olmak üzere Uşak Tarhanası konusunda uzman kişilerden oluşturulacak 3 kişilik denetim komisyonu üretim pazarlama satış dâhil olmak üzere sürecin tüm evrelerinde denetleme komisyonunun kararıyla denetimlerini yılda iki defadan az olmamak üzere yapar. Bu bağlamda kurumumuz üzerine düşen görevi yapmaktadır.''

Toplantı Vali Salim DEMİR 'in teşekkürleriyle sona ermiştir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tokat'ta Düve Alım Desteklemesi Kapsamında İlk Sözleşme İmzalandıÖnceki Haber

Tokat'ta Düve Alım Desteklemesi Kapsamın...

Çiftçi tefecenin eline düştüSonraki Haber

Çiftçi tefecenin eline düştü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar