Şekerbank

Üreticilere Çifte Uyarı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üreticilere Çifte Uyarı
Tofidass

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Şubat ayı içerisinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının etkisiyle meyve ağaçlarının çiçek açtığını, bağlara su yürüdüğünü ve bağlarda erken uyanma riski ile karşı karşıya kalındığını söyleyerek, üreticileri önümüzdeki günlerde yaşanması olası zirai don olaylarına karşı tedbir almaları ve Tarım Sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.

Şubat ayında yaşanan bahar havasının tarımsal üretimi tehdit ettiğine vurgu yapan Hasan Çebi; "Hava sıcaklığının 26 derecelere çıktığı, erken baharın geldiği bir sezon geçirmekteyiz. Toprak sıcaklığının da 10 derecenin üzerine çıkmaya başlamasıyla, köklerin çalışmaya başladığını, bağlarda gözlere suyun yürüdüğünü gözlemlemekteyiz. Geçen yıl 23 Nisanda yaşanan don olayı nedeniyle bazı bağlarda % 100 lere varan bir zarar söz konusu olmuştur. Önümüzde don riski için oldukça uzun bir süre var ve bu da büyük bir riski beraberinde getirmektedir. Öncelikli hedefimiz ürün elde etmektir. Dolayısıyla ürünlerimizi zirai don olaylarına karşı korumalı, buna ilişkin tedbirler almalıyız" dedi.

Zirai dondan korunma yöntemleri hakkında bilgiler veren İl Müdürü Çebi; "Don zararının azaltılmasında en yaygın kullanılan önlemlerden birisi, damlama sulama sistemlerine monte edilen mini sipring (yağmurlama sistemi) sistemlerinin aktif olarak kullanılmasıdır. Bu sistem soğuklara karşı korunmada oldukça önemli bir yöntemdir. Mini sipring sulama ile asmaların yeşil aksamı üzerinde su zerreciklerinden oluşan ince bir su tabakası meydana getirilir. Sıcaklık sıfır derecenin altına düştüğünde, bu tabaka ince bir buz kılıfına dönüşerek sürgünlerin donmasını önler. Bağ içindeki sıcaklığın don değerlerine düşmesine yakın saatlerde yağmurlama başlıkları çalıştırılır, ortam sıcaklığı sıfır derecenin üzerine çıkıncaya ve sürgünlerin etrafındaki buz tabakası erimeye başlayıncaya kadar yağmurlamaya devam edilir. Mini sipring sistemi olmayan üreticilerin bu sistemi yaptırması ve don riski olan günlerde çalıştırması gerekmektedir. Yalnız sistem kısa süreli çalıştırılmamalı, don olayının başlayacağı tahmin edilen saat 24:00 den önce açılmalı, öğlen saatlerine kadar sistemi çalıştırmaya devam etmelidir.

İl Müdürlüğü olarak Manisa Tarım SMS sistemi vasıtasıyla don riski olan günlerde üreticilerin uyarıldığını söyleyen Hasan Çebi; "SMS yoluyla üreticilerimizi uyarıyoruz ancak üreticilerimiz gözlerin pamuklanmaya başladığı kabarma döneminde, yağmurlama sistemlerini soğuk vurmaz diyerek çalıştırmamaktadırlar. Bağlar su yürüme döneminden sonra gözlerin kabarmaya başladığı pamuklanma döneminde de dona karşı duyarlıdır. Bu dönemlerde de önlem alınması gerekmektedir.           

Bunun yanında meyve bahçelerinde sisleme ya da duman oluşturacak şekilde nemli saman veya lastik yakılması, soğuk havanın karıştırılması don riskinden koruyucu yöntemlerden bazılarıdır. Özellikle büyük pervaneler yardımıyla rüzgâr oluşturarak soğuk havanın taşınması ve karıştırılması tüm dünyada da kullanılan bir yöntemdir.

Ayrıca bağları uyandıracak toprak işleme gibi faaliyetlerden de uzak durulmalıdır. Don zararlarını en aza indirebilmek için toprak; sürülmemiş, nemli, yabancı otları temizlenmiş, pekiştirilmiş olmalıdır" dedi.

Üreticileri Tarım Sigortası yaptırmaları konusunda da uyaran Hasan Çebi; "Bizim öncelikli hedefimiz ürün elde etmek ve sonrasında da olası risklere karşı ürünleri sigortalamaktır. Tarım Sigortalarının tanıtılması, yaygınlaştırılmasının sağlanması ile üreticilerin doğal afetlerden ve diğer oluşabilecek risklerden korunması amacına yönelik, gerekli uygulamaları hatasız ve hızlı bir şekilde yürütmek amacıyla İl Müdürlüğümüz ile TARSİM Manisa Bölge Müdürlüğünün işbirliğinde TARSİM Bilgilendirme Toplantıları düzenlemekteyiz. Yazılı ve görsel basın aracılığıyla duyurular yapılmakta, hazırlanan afiş ve broşürlerle üretici ve yetiştiricilerimiz bilgilendirilmektedir. Tüm üreticilerimiz tarım sigortası yaptırmalıdır.

2016 yılının İlimiz ve Ülkemiz tarımı acısından hasarsız ve verimli bir yıl olmasını diliyor, tüm üreticilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını diliyorum" şeklinde konuşarak sözlerine son verdi. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
600 Ton Patates Dağıtımı YapıldıÖnceki Haber

600 Ton Patates Dağıtımı Yapıldı

Yeni Bitki Çeşitlerinin Korunması ve Bitki Islahçı Hakları ÇalıştayıSonraki Haber

Yeni Bitki Çeşitlerinin Korunması ve Bit...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar