Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, elektrik enerjisine yapılan fahiş zamlar sonucu yaşanması muhtemel tarımsal sulama sorunlarının araştırılıp incelenmesi, çiftçinin mağduriyetinin tespit edilip giderilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, elektrik enerjisine yapılan fahiş zamlar sonucu yaşanması muhtemel tarımsal sulama sorunlarının araştırılıp incelenmesi, çiftçinin mağduriyetinin tespit edilip giderilmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.
ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN KOPUYOR
TBMM Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde su kaynaklarının yönetimi ve tarımsal sulamanın önemine dikkat çeken CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver; “Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin ücretlendirmesinde takip edilen yöntem ve izlenen politikalar, kuraklık ve pandemi nedeniyle hiç olmadığı kadar zor zamanlardan geçen üreticinin canını yakmakta, toprağından kopmasına sebep olmaktadır.” dedi.
YENİ KRİZ FAHİŞ ELEKTRİK ZAMLARI
Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar, enflasyonun kontrol edilemez yükselişi, üretimin hemen her alanında dışa bağımlı politikaların benimsenmesi ve kuraklık sorunu nedeniyle büyük zarar eden tarım sektörünün başka bir krizle karşı karşıya kaldığını ifade eden Ünver: “Bu kriz, tarımda gizli maliyet olarak değerlendirilen sulama sisteminde kullanılan elektriğe gelen fahiş zamlardır.” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN SORUNLARI DERİNLEŞTİ
Tarım sektörünün gübre, mazot, tohum gibi temel girdi maliyetlerindeki artış karşısında çaresiz kaldığına, üretime zararına devam ettiğine ve kendisine verilen desteklerin çözüm değil birer oyalama oyunu olduğuna dikkat çeken Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hali hazırda ülkemizin gıda ihtiyacını karşılamak noktasında hükümet tarafından zorda bırakılan çiftçimiz, ekstra elektrik maliyetleri nedeniyle daha da derinleşen bir sorun ile karşı karşıya kalacaktır.”
BU SORUN BÜTÜN ÜLKENİN SORUNUDUR
Elektrik maliyetinin geçen yıla oranla yaklaşık %150 arttığını ve özellikle derin kuyudan su çeken çiftçilerin sondajları çalıştıramadığını ifade eden CHP Milletvekili Ünver; “Dönüm başına elektrik maliyetinin eskisine oranla yaklaşık 2,5 kat arttığı sektörde yaşanması muhtemel sorunlar sadece çiftçilerimizi değil, ülkemizin tamamını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu sorun, sadece çiftçinin değil; bütün ülkenin sorunudur.” dedi.
ÇİFTÇİ, DÖNÜMDEN BU KADAR PARA KAZANACAK MI?
Geçtiğimiz yıl dönümü 400 ile 500 lira arasında değişen elektrik maliyetinin, zamlarla birlikte 1.250 ile 1.400 lira arasına yükseldiğini söyleyen Ünver, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Verilen tarımsal destekler dahi hesaba katıldığında, çiftçinin dönümden bu kadar para kazanıp kazanmayacağı büyük bir soru işaretidir. Zaten yüksek girdi maliyetleri altında ezilen çiftçimiz, bir de elektrik enerjisinde yaşanan fahiş artış sebebiyle üretimi sürdürememe noktasına gelmiştir.”
ZAMLARI ÇİFTÇİYE YANSITMAYIN!
Ünver, çiftçinin zararına hasat yaparken yaşanan ciddi fiyat artışlarının vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çekerek; “Verdiği desteğin katbekat fazlasını yaptığı zamlarla geri alan, yerli üretime değil ihracata yönelen, tarım alanlarını rant uğruna yok eden iktidarın çöken tarım politikalarının bir sonucu olarak ülkemiz, hemen her konuda çözümsüzlüğe ve çıkmaza sürüklenmiştir. Bu hususta yapılması gereken seyirci kalmamak, çiftçinin üzerindeki maliyet yükünü hafifletmektir. Özellikle elektriğe yapılan zamları tarım sektörüne yansıtmamak çiftçiye verilebilecek en büyük destektir. Bunun yanında halen 6 ilde devam eden elektrik bedelinin %35’inin devlet tarafından karşılanması uygulamasının 81 ili kapsayacak şekilde genişletilmesi son derece önemlidir.” dedi.
MECLİS, ÇİFTÇİMİZİN DERDİNE DERMAN ARAMALIDIR
CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, araştırma önergesini; “Elektrik enerjisine yapılan zamlar sonucu yaşanması muhtemel tarımsal sulama sorunlarının araştırılması, tarımsal üretime etkileri ve çözümü olabilecek tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” ifadeleri ile TBMM Başkanlığı’na sundu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın