Şekerbank

TÜSEDAD’dan Çiğ Süt Fiyatlarına Tepki: Üreticiler Zor Durumda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TÜSEDAD’dan Çiğ Süt Fiyatlarına Tepki: Üreticiler Zor Durumda
Tofidass

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) yeni çiğ süt tavsiye fiyatlarını eleştiren bir basın açıklaması yayınladı. Dernek, çiğ süt fiyatlarındaki artışın yetersiz olduğunu ve bu durumun ülke hayvancılığı için ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

USK tarafından 15 Nisan 2024 tarihinde litre başına 13,50 TL olarak belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatı, %8,51’lik bir artışla 1 Mayıs’tan itibaren 14,65 TL/litre olarak güncellendi. Ancak TÜSEDAD, enflasyonun %68,50 seviyesinde olduğu ve yem ham maddelerinin büyük bir kısmının ithal edildiği bir ortamda, bu artışın yeterli olmadığını savunuyor.

Dernek, yıllardır çiğ süt maliyetlerinin bilimsel veriler ve çiftlik gerçeklerine dayanarak açıklandığını, ancak hem USK hem de sanayicilerin, dişi hayvan kesimlerinden kaynaklanan kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi göz ardı ettiğini ifade ediyor. TÜSEDAD’a göre, süt ve et üretimi birbirine bağlı iki sektör olup, maliyetin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kesmek zorunda kaldığı ve bu durumun net bir şekilde algılandığı belirtiliyor.

Ayrıca, çiğ sütü işleyen sanayicilerin, USK’nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almayarak, Mart ve Nisan ayları için ve hatta Mayıs ayı için fiyat düşürme politikası izlediği ve bu durumun üreticiler üzerinde baskı oluşturduğu vurgulanıyor. TÜSEDAD, üreticilerin bu baskı altında ezilerek zararına satış yapmak yerine dişi hayvanlarını kesmek zorunda kaldığını ve bu durumun kırmızı et fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu belirtiyor.

Dernek, 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren çiğ süt tavsiye fiyatının altında alım yapmaya çalışan sanayicilere karşı üreticilerin Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikayette bulunacağını duyurdu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TMO Hazır: Yeni Hasat Sezonuna Dair Bakan Yumaklı’dan Önemli AçıklamalarÖnceki Haber

TMO Hazır: Yeni Hasat Sezonuna Dair Baka...

Türkiye, kiraz ihracatında 300 milyon dolar hedefliyorSonraki Haber

Türkiye, kiraz ihracatında 300 milyon do...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar