Şekerbank

'Türkiye yıllık 200 bin ton ayçiçek yağı ithal ediyor'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Türkiye yıllık 200 bin ton ayçiçek yağı ithal ediyor'
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, senelik ortalama 900 bin ton ayçiçek yağı gereksinimi mevcut bulunan Türkiye'nin, daha çok fazla ekim alanı potansiyeline karşın , 200 bin ton ayçiçek yağını ithal etmek mecburiyetinde kaldığını belirtti
Tofidass

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, senelik ortalama 900 bin ton ayçiçek yağı gereksinimi mevcut bulunan Türkiye'nin, daha çok fazla ekim alanı potansiyeline karşın , 200 bin ton ayçiçek yağını ithal etmek mecburiyetinde kaldığını belirtti . 

Türkiye'nin en mühim tarım merkezlerinden birisi olan Çukurova Bölgesi'nde, bu sene ayçiçek hasadına başlandı. Ayçiçeği hasadının başlamasıyla beraber değerlendirmelerde mevcut bulunan ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir şu şekilde açıkladı : "Türkiye'de ayçiçeği ekim alanı senelik ortalama 520 bin hektar, toplam üretim ise 1 milyon 380 bin tondur. Türkiye toplam ekim alanının yüzde 6.6'sı ve toplam üretim miktarının yüzde 7.3'ünü karşılayan Adana'da ise 34 bin 509 hektar alanda senelik ortalama 102 bin ton ayçiçeği üretiliyor. Türkiye'nin senelik ayçiçeği yağı gereksinimi 900 bin ton  aşamasında . Buna karşın üretim 650- 700 bin ton civarında. Yani senelik ortalama 200 bin ton ayçiçeği yağı gereksinimi var. Yağlı tohumlarda en çok fazla üretimi yapılan ürün ülkemizde ayçiçeği. Dünyada ham yağ ihtiyacının yüzde 11'i ayçiçeğinden karşılanıyor. Türkiye ham yağ ihtiyacının yüzde 50'si ayçiçeğinden karşılanıyor. Ham yağ açısından ayçiçeği çok fazla mühim bir üründür. Dünyada senelik ortalama 26 milyon hektar alandan 42. beş milyon ton ham yağ üretiliyor."

'KURAK YILLARDA DESTEK ARTSIN'

Bu sene 1 kilo ayçiçeğinin 1 lira 40 kuruştan satıldığını ifade eden ZMO Şube Başkanı Semih Karademir, sözlerini şu şekilde devam ettirdi : "Ayçiçeği Türkiye'de mühim üretici birliklerinin yanında bölgelerdeki yağ üreticisi firmalar tarafından da alınıyor. Geçen sene kilo başına 26 kuruş olan üretici takviye primi, bu yıl 30 kuruş oldu. Kıraç alanlarda yetiştirilen ayçiçeğinde üretim maliyeti senelik yağış miktarıyla çok fazla yakından alakalı . Yağışın yeterli olduğu yıllarda ayçiçeği üretimi arttığı için maliyet azalıyor, ancak kurak yıllarda üretim düştüğü için maliyet yükseliyor. Kuraklığın yaşandığı 2014'te verim dekarda 80- 100 kilogramdı. Bu sene ise yeterli yağış olduğundan dolayı verim dekarda ortalama 200 kilogramı buldu. Üreticiler bu sene kilo başına 30 kuruş civarında para kazandı fakat , kurak önceki yıllarda da zarar etmişti. Türkiye'nin senelik ortalama 200 bin ton civarında ayçiçek yağı ithal ettiği düşünülerse, devletin özellikle kurak önceki yıllarda üreticileri daha çok desteklemesi lazım geliyor . Şayet zarar eden çiftçi bir sonraki sene ayçiçeği ekmezse, Türkiye daha çok ayçiçek yağı ithal etmek mecburiyetinde kalacak. Kurak yıllarda üretici örgütleriyle beraber değerlendirmeler yapılarak üreticilere zarar etmemeleri için takviye verilmesini ve planlı üretim yapılması için katkı sağlanmasını istiyoruz."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mehmetçik Üzüm Festivali BaşladıÖnceki Haber

Mehmetçik Üzüm Festivali Başladı

150 milyon yıllık Apollo kelebeğinin nesli tükeniyorSonraki Haber

150 milyon yıllık Apollo kelebeğinin nes...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar