TOFİDAS

Türkiye, Rus Buğdayı İthalatında İkinci Sırada

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye, Rus Buğdayı İthalatında İkinci Sırada
Rus buğdayının ihracat fiyatları, küresel piyasalardaki dalgalanmalara rağmen ton başına 237 dolar seviyesinde sabit kaldı. Temmuz ayında Türkiye, Rusya'dan en çok buğday ithal eden ikinci ülke konumuna geldi.
Çim Sınırlayıcı

Rusya'nın %12,5 protein oranına sahip buğdayının Ağustos ayı teslim fiyatları, üst üste ikinci haftada da ton başına 237 dolar (FOB) seviyesinde istikrarını korudu. Küresel rekabetin yaşandığı piyasada ise rakip ülkelerin fiyatları farklı yönlerde seyretti. Fransa buğdayı ton başına 228,5 dolara gerilerken, Romanya'nın buğday fiyatları 244,3 dolara yükseldi. Avustralya ve ABD fiyatlarında düşüş yaşanırken, Arjantin buğdayında hafif bir artış görüldü.

Küresel Talep ve Üretim Verileri

Tunus'un, Eylül ayı teslimli %11,5 protein oranına sahip üç parti yumuşak buğdayı ton başına 262,6 dolardan satın alması, küresel talebin devam ettiğini gösteriyor. Bu fiyat, tahmini olarak ton başına 231,2 dolar FOB Novorossiysk fiyatına denk geliyor.

Diğer yandan, Fransa Tarım Bakanlığı yumuşak buğday üretim tahminini 32,6 milyon tondan 33,1 milyon tona yükseltti. Ülkede buğday ekili alanların %94'ünün hasadı tamamlandı. ABD'de ise kışlık buğday alanlarının %86'sının hasadı bitti, ancak baharlık buğday hasadı %5'te kaldı. Baharlık buğday ekili alanların iyi ve mükemmel durumdaki oranı geçen yıla göre önemli ölçüde düşerek %48'e geriledi.

Rusya'nın merkez bölgelerinde önümüzdeki iki hafta boyunca sürmesi beklenen yağışlar, hasadı zorlaştırabilir ve buğday ile arpanın kalitesini düşürerek filizlenme riskini artırabilir. Ülkenin güney bölgelerinde ise aşırı sıcak hava koşulları devam ediyor.

Türkiye, Rus Buğdayı İthalatında İkinci Sırada

Temmuz ayında Rusya'nın buğday ihracatı, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleri de dahil olmak üzere toplam 1,78 milyon ton olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük bir seviye olan bu rakamın, Ağustos ayında yaklaşık 3,55 milyon tona ulaşması bekleniyor.

Temmuz ayında Rus buğdayının en büyük alıcısı 371 bin ton ile Mısır olurken, Türkiye 228 bin tonluk ithalatla ikinci sırada yer aldı. Suudi Arabistan 138 bin ton ile üçüncü sırada yer alırken, Sudan ve Nijerya da önemli alıcılar arasında bulundu. Rusya'daki buğday fiyatları iç piyasada bölgesel farklılıklar gösteriyor; derin deniz limanlarındaki fiyatlar sabit kalırken, küçük limanlardaki fiyatlar düşük ihracat hızı nedeniyle hafifçe geriledi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dünya Gıda Örgütü: Küresel Kahve Zinciri Değişmeli, İklim Krizi Çiftçileri Tehdit EdiyorÖnceki Haber

Dünya Gıda Örgütü: Küresel Kahve Zinciri...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar