Şekerbank

Toprak İşlemesiz Tarımın Hasadında Çifte Kazanç Elde Ettiler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toprak İşlemesiz Tarımın Hasadında Çifte Kazanç Elde Ettiler
Tofidass

Sarıkaya İlçesi Bağlıca köyünde uygulanan Toprak İşlemesiz Tarım Demonstrasyonunda ekilen Macar Fiği üretiminde hasat yapıldı.

Hasada Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR, Sarıkaya, Sorgun, Boğazlıyan, Çandır ve Çayıralan İlçe Tarım Müdürleri teknik personeller ve bu ilçelerden gelen önder çiftçiler katıldı.

Demonstrasyon ve hasadı yerinde inceleyen İl Müdürü Ziyaattin ÖZDEMİR şunları söyledi;

“Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının desteği ile Korumalı (Toprak İşlemesiz) Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması ve Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesi kapsamında toprak işlemesiz tarımı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Bu amaçla Merkez İlçemizde 2 köyde, Şefaatli ilçemizde 1 köyde ve şuan üzerinde bulunduğumuz Sarıkaya İlçemizin Bağlıca köyünde Toprak İşlemesiz tarım demonstrasyonları yapmaktayız.  Önder çiftçimiz köy muhtarı Yalçın AKDEMİR isimli çiftçimizin bu arazisinde geçen yıl yani 2016 üretim sezonunda buğday ekilmiş idi. Bu üretim sezonunda anızın üzerine hiçbir toprak işlemesi yapmadan Anıza Doğrudan Ekim mibzeri kullanılarak İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerinin kontrolünde macar fiği ekimi yaptık.

Burada bu yol üzerindeki araziyi seçmemizdeki amacımız çiftçilerimiz gelip geçerken uygulamamızı görmeleri ve kendi arazilerinde de uygulamalarıdır. 

Görüldüğü üzere Macar Fiğinin gelişimi gayet iyidir. Şimdi burada çiftçimiz bu arazide hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekmesinden dolayı bir girdi tasarrufu sağladı. Araziyi nadasa bırakmadı bir gelir sağladı. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden ÇATAK kapsamında dekara 30 TL, Yem Bitkileri Desteğinden ise dekara 40 TL alacaktır.

Bu nedenle Yozgat çiftçilerine bu sistemi öneriyoruz. Arazilerini boş bırakmasınlar. Toprak işlemesi yapmadan hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem de arazileri boş kalmayacak her yıl ürün alacaklardır. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden faydalanacaklardır.

Biz bu sistemi Yozgat’ta nadas alanlarının daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyoruz ve çiftçilerimize öneriyoruz. İsteyen gelip buradaki bu sonucu görebilir.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Safran Üretiminde İlk Sonuç OlumluÖnceki Haber

Safran Üretiminde İlk Sonuç Olumlu

Alternatif ürün köylünün yüzünü güldürdüSonraki Haber

Alternatif ürün köylünün yüzünü güldürdü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar