Şekerbank

Tohumdan Çatala Kışlık Sebze Projesi kapsamında 492 bin kıvırcık marul fidesi dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tohumdan Çatala Kışlık Sebze Projesi kapsamında 492 bin kıvırcık marul fidesi dağıtıldı

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kent Tarımı Uygulamalarına yönelik “Tohumdan Çatala Kışlık Sebze Projesi“ kapsamında çiftçilere Kıvırcık Marul Fidesi dağıtıldı.

İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen sebze fidesi dağıtım programına Vali Muammer Erol, İl Müdürü Suat Parıldar, Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Selahattin Aras, Büyük Birlik Partisi İl başkanı Munip Namal, İl Başkan yardımcıları Ahmet Kayıkçı ve Abdullah Selçuk, Merkez İlçe Başkanı Fikri Danayiyen ile proje yararlanıcısı çiftçiler katıldı.

Çiftçi Yasemin Öner programda yaptığı konuşmada Kent Tarımı Uygulamaları kapsamında İl Müdürlüğünden aldığı desteklerle seralarında sebze üretimi yaptığını ifade ederek teşekkür etti.

İl Müdürü Suat Parıldar da yaptığı konuşmada; “2022 yılında Bakanlığımız, İl Özel İdaresi ve Kalkınma Ajansı desteğiyle meyvecilik, sebzecilik, hububat üretimi, yağlık ve yem bitkileri üretimi, Tıbbi Aromatik Bitki, Organik Tarım, İyi Tarım, Biyoteknik Mücadele, Meyve Suyu Üretim Tesisi, Süt Toplama Merkezi, Suni Tohumlama, Kedi-Köpek Aşılama gibi farklı kategorilerde uygulanmak üzere hazırlanan 25 proje kapsamında 2.371 üreticimize, 10.935 dekar alan için 18.506.318 birim proje ürünü dağıtımı yapılarak 9,5 Milyon TL destek sağlanacaktır. Bu desteğin 6,5 Milyon TL’lik kısmı üreticilerimize doğrudan hibe desteği şeklinde uygulanacaktır.

Son dönemlerde küresel ölçekte yaşanan enerji krizinden dolayı ülkemizde de lojistik maliyetlerinde önemli ölçüde artış olmuştur. Artan lojistik maliyetleri nedeniyle ülkemiz kışlık yaş meyve ve sebze ihtiyacının karşılandığı Antalya ve Mersin gibi Akdeniz bölgesi illerinden İstanbul, Ankara Kocaeli gibi kentlere meyve ve sebze lojistik maliyetleri yükselmiştir. Bu durum; büyük kentlerin meyve ve sebze ihtiyaçlarını yakın havzalardan karşılama gerekliliğini ortaya çıkartmıştır. İlimizin,  sahip olduğu Örtüaltı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak bu proje hayata geçirilmiştir.

2022 yılı ilkbahar döneminde İlimiz Merkez köyler ile Çiftlikköy ve Çınarcık ilçelerimize bağlı köylerimizde 150.000 TL Bakanlığımız bütçesi kullanılarak; Taze Fasulye, Hıyar, Biber, Kabak, Yazlık Pazı ve Yazlık Kara Lahana tohumları alınmıştır.

 

Proje kapsamında satın alınan tohumlar Yalova İl Özel İdare den sağlanan 158.100 TL kaynak ile fide yapılmak üzere ilimizdeki fide firmasına teslim edilerek, Toplamda 308.100 TL bütçe ile yaklaşık 300 dekar proje uygulanmıştır.

 

Kent tarımı uygulamaları yaklaşımı büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacını karşılamaya yönelik geliştirilen Tohumdan Çatala Kışlık Sebze Projesi kapsamında % 25’i çiftçi katkısı, % 75‘i hibe olan yaklaşık 1.050.251 TL bütçe ile 2 milyona yakın marul, kışlık lahana ve kışlık pazı fidesi dağıtımı yapılacaktır.

 

Şimdiye kadar 425.200 adet kara lahana 151.000 adet pazı 269.300 adet marul fidesi dağıtılmış olup, bugün burada projemizin dördüncü etabında 35 çiftçimize yaklaşık 492.100 adet marul fidesinin dağıtımını yapıyoruz.

 

Proje ile çiftçilerimize fide temini yapılarak yaklaşık bir ay erkencilik sağlanacaktır. Ayrıca standart üretim materyali kullanılarak kaliteli ürün elde edilecektir.

 

İlimizin standart sebze yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi ve üretimdeki devamlılığın sağlanması, tarım arazilerinin daha etkin kullanılması, değerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması ve sebze üreticilerinin üretim sahalarında bilgi-beceri-teknik düzeylerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Proje Yalova Merkez  (Kazimiye, Kadıköy), Çiftlikköy İlçesi (Sultaniye, Kelebek Çayırı) Altınova ve Çınarcık ilçelerimizde uygulanacaktır. Projenin yararlanıcı olan tüm çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmada Türkiye’nin en küçük yüzölçümüne sahip Yalova’nın tarım arazilerinin rant kaygısıyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek bu ranta direnip üretim yapma konusunda ısrarcı olan çiftçilere İl Özel İdaresi olarak destek vermekten büyük bir mutluluk duyduklarını ve her geçen yıl verdikleri destek miktarını artırdıklarını ifade etti.

 

Konuşmaların ardından Vali Muammer Erol ve protokol çiftçilere kıvırcık Marul Fidelerini teslim ederek hayırlı olması dileğinde bulundular.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadınlar tarımın görünmeyen kahramanıÖnceki Haber

Kadınlar tarımın görünmeyen kahramanı

Beykozlu Kadın Çiftçi “Alım Garantili Tarım”ı SevdiSonraki Haber

Beykozlu Kadın Çiftçi “Alım Garantili Ta...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar