Şekerbank

Tıbbi ve Baharat Bitkilerinin Yetiştiriciliği Artıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tıbbi ve Baharat Bitkilerinin Yetiştiriciliği Artıyor
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015-2017 yılları arasında uygulamaya konan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Ülkemizde Tıbbi ve Baharat Bitkilerinin Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Eskişehir'de ilk defa tıbbi adaçayı ve salep demonstrasyonları kurulması amacıyla İzmir-Menemen Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden temin edilen tıbbi adaçayı fideleri ve salep yumrularının üreticilere dağıtımı yapıldı.

Tıbbi Adaçayı Fide dağıtım törenine Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT, İl Müdür Yardımcıları Kemal ÇEVİK ve Rıdvan AKPOLAT, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Cem ÖZCAN, Proje sorumlusu Müdürlüğümüz İl ve İlçe personelleri ile Demonstratör çiftçiler katıldı. İl Müdürü Mehmet Salih SÖĞÜT yaptığı konuşmada " İlimizde bir ilkin yaşandığını, Proje kapsamında ilk kez İlimizde üreticilerimiz tarafından Tıbbi adaçayı ve salep yetiştiriciliğinin yapılacağını belirtmiştir. Ülkemizin tarımsal ekonomi açısından Tıbbi adaçayı yanında özellikle salep açığının olduğunu, bu ürünlerde Ülkemizin gen kaynağı olduğu, yıllarca doğadan toplama ile adaçayı ve salep üretiminin yapıldığını belirten SÖĞÜT, bu türlerin artık dağlarımızda azaldığını hatta yok olma safhasına geldiğini söylemiştir. Uzun yıllar Bakanlığımıza bağlı Tarımsal araştırma Enstitülerinin Tıbbi adaçayı ile özellikle salebi kültüre alma çalışmalarının yürütüldüğünü, uzun ve yorucu çalışmalar sonunda salebin ve adaçayının kültüre alındığını, artık üreticilerimiz tarafından tarlasında yetiştirilen bir ürün haline getirildiğine değinmiştir. İl Müdürlüğü olarak hep yenilikleri takip ettiklerini ve bu yeniliklerle üreticilerimize buluşturarak yeni kazanç kapılarını açma gayretinde olduklarını belirtmişlerdir. Bu amaçla İlk defa Çifteler İlçemiz Zaferhamit mahallesinde Necat Yatır' ın 2 dekar arazisinde 11.000, İnönü İlçesi İsmetpaşa mahallesinde İsmail Hakkı Çağrıl' ın 4 dekar arazisinde 29.000 tıbbi adaçayı fidesi dikimi gerçekleştirileceğini, İlimiz Sarıcaya ilçesi İğdir mahallesinde İbrahim Irmak' ın 250 m2, Ahmet Gürsoy' un 250 m2, Mihalgazi İlçesi Cumhuriyet mahallesinde Ali Özdemir' in 250 m2 ve İstiklal Mahallesinde İbrahim Düğüm' ün 250 m2 lik alanlarda üretim yapması amacıyla üretici başına 32 kg. salep yumrusu dağıtıldığını söylemiştir. Yeniliklere açık olan ve önderlik yapan üreticilerimize teşekkür eden Sayın SÖĞÜT üreticilerimizin bereketlerinin bol ve kazançlarının yüksek , Ülkemize, İlimize  ve kendileri için hayırlara vesile olması dilekleri ile konuşmasını tamamlamıştır. 

Tıbbi Adaçayı Çifteler İlçesinde İlçe Sorumlusu Mühendis Tuğçe Sağlam ve İnönü İlçesinde İlçe sorumlusu Rüstem Metin kontrolünde dikimleri tamamlanmıştır. Salep yumruları ise ekim ayında dikimleri yapılmak üzere Sarıcakaya ve Mihalgazi İlçe Müdürlükleri tarafından ilgili üreticilere teslimatları yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şekerbank’tan tarım ve esnaf kredilerinde yüzde 17 büyümeÖnceki Haber

Şekerbank’tan tarım ve esnaf kredilerind...

Patates Üretiminde GerilemeSonraki Haber

Patates Üretiminde Gerileme

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar