Şekerbank

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Hatay 'ta Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Hatay 'ta Başladı
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı Başladı
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı başladı. Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında, sektörün tüm taraflarının bir araya getirilmesi, mevcut durumun analiz edilmesi ile Bakanlık politikaları doğrultusunda gelecek için hedeflerin ve stratejilerin belirlenmesi için, 06-07 Eylül 2015 tarihleri arasında Anemon Hotelde tüm paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışına Hatay Vali Yardımcısı Bilal BOZDEMİR, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Mehmet Ali OLGUN, İl Müdürümüz Aydın TÜFEKÇİ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tüm birimleri yanında Orman ve Su işleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, bölgede bulunan kalkınma ajansları, üniversiteler, araştırma enstitüleri, meslek odaları ve özel sektör temsilcileri katılmışlardır.

Vali Yardımcısı Bilal BOZDEMİR konuşmasında; Hatay İli sınırları içerisinde kalan, başta Amanos dağları olmak üzere birçok dağ, plato ve vadi alanları içerisine alan bölge, Tıbbi Aromatik Bitkiler yönünden en zengin yöreler içerisinde yer almaktadır. Türkiye Florası'ndaki kareleme sistemine göre Hatay'ın da içinde bulunduğu C6 karesinde (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis ve Gaziantep) 126 familyaya ait 2.577 bitki türü bulunmaktadır. Ülkemizde yetişen 10.000 bitki türünün 3.300 kadarı endemiktir. Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık %10'u İlimizde yetişmektedir. Hatay doğalında bu güne kadar 2.000'ne yakın farklı bitki türü tespit edilmiştir dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nden Daire Başkanı Mehmet Ali OLGUN yaptığı konuşmada; Türkiye'nin akciğerleri olan orman ve yaylalarında sakladığı şifalı bitkileri ile Ülkemizin en önemli tıbbi-aromatik bitkiler merkezinden biri olan Hatay'da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, insanlığın tarih boyunca vazgeçemediği  "tıbbi ve aromatik bitkiler ile boya bitkileri" konusunu ele almak üzere bu çalıştayı gerçekleştirdiklerini, dünyadaki 8 bitki orijin merkezinin 3'ünün Türkiye'de olduğunu, bu açıdan Ülkemizin Dünya'nın en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip Agrostratejik bölgesi olduğunu, bu özelliğiyle Anadolu topraklarının şimdiye kadar insanlığa birçok ürün hediye ettiğini, bunun yanında biyolojik çeşitliliğimize ve tarımsal değerlerimize sahip çıkılması gerektiğini,  2023'e doğru ilerlerken sürdürülebilir kalkınmasını devam ettiren, tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılası 150 milyar dolara ulaşmış, tarımsal ihracatı 40 milyar doları aşmış  bir Türkiye  hedeflediklerini belirterek,  belirlenen bu hedeflere ulaşmada başta Hatay olmak üzere "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektörünün" önemli katkılar sağlayacağını ifade etmiştir.

İl Müdürü Aydın TÜFEKÇİ yaptığı açılış konuşmasında; Geçmişten bu yana, Tıbbi ve aromatik bitkiler insanların sağlığını korumalarına ve hastalıklarını iyileştirmelerine yardımcı olmuş, kişisel bakım ve hijyen ürünleri olarak günümüze kadar önemlerini korumuşlardır. Tıbbi ve aromatik bitkiler günümüzde önemli bir ticari sektördür. Her gün biraz daha da gelişen bu sektör, modern üretim araçları ve kültür üretimlerinin yaygınlaşması ile her gün büyümekte ve çeşitlenmektedir. Hatay ili farklı ve uygun iklim ve ekolojik koşullara sahip olmasından dolayı, diğer tarımsal üretimlerin yanında doğadan toplanan ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler açısından da büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Bu eşsiz zenginliğin ve sağlayacağı sosyoekonomik kalkınmanın farkında olarak, tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünü geliştirmek maksadıyla İl Müdürlüğümüz sektör paydaşları ile birçok çalışma yürütmektedir.

Yürütülen bu çalışmalarla tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, toplanması, işlenmesi ve pazarlanması yoluyla, katma değeri yüksek tarımsal faaliyetleri teşvik etmek ve ilimiz tarım sektörünün Türkiye ve dünya piyasalarında rekabet gücü yüksek bir konuma taşınması hedeflenmektedir. Bakanlığımızın Tıbbı ve Aromatik Bitkiler ile ilgili çalışmaları ve projelerine İlimizin de dahil edilmesi Hatay'da ki mevcut potansiyelin değerlendirilmese son derece katkı sağlayacaktır.

Bu amaçla 3.sü İlimizde düzenlenen "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı"nın yerli fikirlerin oluşturulması ve katılımcıların yöre sorunlarını birlikte ele alarak yeni çalışmalar açısından bir başlangıç olacağı düşünülmektedir. Çalıştayımızın, bu sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlar ile ilimiz ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını diler, şimdiden çalışmalara emeği geçen, katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür ederim.

 

          Protokol konuşmalarından sonra aşağıdaki sunumlar yapılmıştır.

§       Itrî ve Tıbbî Bitkiler ile Boya Bitkileri Üretiminin Geliştirilmesi Projesi

          Mehmet Ali OLGUN, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

§       Orman Alanlarında Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Yönelik Çalışmalar

          İsa SERTKAYA, Orman Genel Müdürlüğü

§       Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Öncelikler

          Prof.Dr. Ekrem SEZİK, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

§       Tıbbi ve Aromatik bitkiler Sektöründe Değer Zinciri Yönetimi

          Prof. Dr. Kenan PEKER, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi 

§       Hatay İlinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sektörü

          Aydın TÜFEKÇİ, Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü

 

Daha sonra çalıştay kapsamında oluşturulan  "Yetiştiricilik Çalışma Gurubu", "İşleme ve Mamul Ürünler Çalışma Gurubu" ile "Pazarlama ve Finansman Çalışma Guruplarında" konular tüm yönleriyle ele alınmaktadır.​

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli İzmir'de YapıldıÖnceki Haber

Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli...

Çeltik Verimi Ve Randımanı Çiftçinin Yüzünü GüldürdüSonraki Haber

Çeltik Verimi Ve Randımanı Çiftçinin Yüz...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar