Şekerbank

Tıbbi sülük sektörü mercek altında

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tıbbi sülük sektörü mercek altında
FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programının (FTPP II) çevrimiçi seminere katkılarını vurgulayan Gutu, etkinliğin bölgesel ve küresel ölçekte sülük sektöründeki ortaklıkların gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydetti.
Tofidass

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle 24-25 Şubat 2021 tarihlerinde tıbbi sülük sektörü hakkında uluslararası bir çevrimiçi seminer düzenledi.

Tıbbi sülükler, binlerce yıldır halk arasında çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde tıbbi sülükler, tıpta tamamlayıcı rollerinin yanı sıra bazı hayvan hastalıklarının tedavisinde veterinerlik biliminde etkin bir şekilde kullanılırken, sülüklerden salgılanan enzimler ise kozmetik ve eczacılık sektörlerinde hammadde olarak kullanılıyor. Bu kadar yüksek talep, tıbbi sülüklerin popülasyonları üzerindeki baskıyı artırdı. Özellikle, iklim değişikliğinden dolayı su habitatlarının bozulması, hem Avrupa hem de Türkiye'deki sülük popülasyonlarını tehdit ediyor.

Çevrimiçi seminer, günümüzde nesli tükenmekte olduğu düşünülen tıbbi sülük türleriyle ilgili konuları masaya yatırdı. Tıbbi sülük popülasyonları Güney Avrupa, Azerbaycan, Romanya ve İber Yarımadası'ndan örnekler eşliğinde ele alındı. Uluslararası sülük ticaretindeki son eğilimler hakkında ayrıntılı bilgi sağlayan seminerde, sülüklerin ekonomik boyutu hakkında sorulara yanıt arandı. Türkiye, sülük ticaretindeki %80 payla önemli bir role sahip. Etkinlikteki oturumlardan birisinde, Hindistan, İran ve Türkiye'den örneklerine dayanarak tıbbi sülük yetiştiriciliği incelendi. Başka bir oturumda ise tıbbi sülüklerin tıptaki uygulamalarına ışık tutuldu.

Çevrimiçi seminerin açılış konuşmalarını Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü İbrahim Diler, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay ve FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu yaptılar. Diler, Türkiye’de sülük sektöründe az sayıdaki akademisyen bulunmasının bu konudaki araştırmalarda gecikmelere yol açtığına vurgu yaptı. Atalay, Türkiye'de tıbbi sülük yetiştiriciliğinde önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, öncelikli hedeflerin doğal popülasyonu korumak ve yetiştiricilik yoluyla üretimi artırmak olduğunu kaydetti. FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programının (FTPP II) çevrimiçi seminere katkılarını vurgulayan Gutu, etkinliğin bölgesel ve küresel ölçekte sülük sektöründeki ortaklıkların gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydetti. Gutu ayrıca, FAO Orta Asya Alta Bölge Ofisinin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği de dahil olmak üzere gıda ve tarımla ilgili konularda bilgi ve deneyimi genişletmek amacıyla akademi ve araştırma kurumları ile işbirliğine açık olduğunu belirtti.

İki gün boyunca devam eden seminer, teknik sunumların ardından soru cevap bölümü ile sona erdi. Katılımcılar, etkinliğin tıbbi sülüklerin tüm boyutlarını tartışmak için bir platform sağladığını ve gelecekteki araştırma ve ortaklıkların önünü açacağı konusunda hemfikir oldular.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yaklaşık 140 Milyon Liralık Destek Ödemelerine Bugün BaşlıyoruzÖnceki Haber

Yaklaşık 140 Milyon Liralık Destek Ödeme...

Bağ Üreticilerine Sahada ve Dijital Medya Üzerinden Teknik Destek Devam EdiyorSonraki Haber

Bağ Üreticilerine Sahada ve Dijital Medy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar