
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4. Tarım ve Orman Şûrası’nda tarımın artık ekonomik değil, stratejik bir alan olduğunu vurguladı. Üretim planlamasıyla destek modelinin entegre edildiğini belirten Erdoğan, alınan 86 kararla tarımda verimlilik, gıda güvenliği ve su yönetimi gibi alanlarda yeni bir dönemin başladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 4. Tarım ve Orman Şûrası'nın kapanış oturumunda konuştu. Çiftçiler başta olmak üzere tarım sektörünün tüm paydaşlarına hitap eden Erdoğan, konuşmasına “Dünya Çiftçiler Günü”nü kutlayarak başladı ve toprağı işleyen, alın teriyle üretim yapan tüm çiftçilere teşekkür etti.
Şûra sürecinin verimli geçtiğini belirten Erdoğan, üç gün boyunca 16 ayrı çalışma grubunda sürdürülebilir tarımdan gıda güvenliğine, sulamadan teknolojik dönüşüme kadar birçok alanda kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerin belirlendiğini söyledi. Erdoğan, şûra sonucunda alınan 86 kararın uygulama sürecini bizzat takip edeceğini vurguladı.
Gıda Güvenliği Milli Güvenlik Meselesi
Konuşmasında dünya genelindeki iklim krizi, salgınlar, savaşlar ve korumacı politikaların tarımın önemini her geçen gün artırdığına dikkat çeken Erdoğan, “Milletimizin gıda güvenliğini sağlamak artık bir milli güvenlik meselesidir” dedi. Bu doğrultuda üretim planlamasını hayata geçirdiklerini belirten Erdoğan, artık hangi ürünün nerede ve ne kadar üretileceğine devletin karar verdiğini, bu planlamayla uyumlu yeni destekleme modeli sayesinde çiftçilerin alacakları destekleri önceden bildiklerini ifade etti.
Hayvancılıkta da planlama bölgeleri oluşturduklarını, ilave teşvik ve desteklerle bu alanı güçlendirdiklerini kaydeden Erdoğan, üretim planlamasının somut sonuçlarının önümüzdeki üç yıl içinde görüleceğini söyledi.
Tarım Stratejik Bir Alan
Tarımı sadece ekonomik değil, stratejik bir sektör olarak gördüklerini belirten Erdoğan, iktidara geldikleri günden bu yana tarım alanlarının geliştirilmesine, su kaynaklarının korunmasına ve orman varlığının artırılmasına öncelik verdiklerini dile getirdi.
Tarım sektörüne ilişkin bazı verileri de paylaşan Erdoğan, bugüne kadar çiftçilere reel olarak toplam 2,1 trilyon lira destek verdiklerini söyledi. 2025 yılı tarımsal destek bütçesinin 135 milyar lirayı bulacağını belirten Erdoğan, Türkiye’nin 206 farklı tarım ürünü ürettiğini ve birçok üründe kendine yeterli olduğunu, bazı ürünlerde ise dünya sıralamasında üst sıralarda yer aldığını ifade etti.
Tarım ve orman sektörünün Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme kaydettiğini belirten Erdoğan, 2002’de 24,5 milyar dolar olan tarımsal hasılanın 2024’te 74 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Aynı dönemde tarım ihracatının 3,8 milyar dolardan 32,6 milyar dolara çıktığını ifade eden Erdoğan, son 22 yılda Türkiye’nin tarımda 110 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdiğini ve 186 ülkeye 2.218 çeşit ürün ihraç ettiğini söyledi. Erdoğan, “Tarımı bitti denilen Türkiye yapıyor, tarımsal üretimi çöktü denilen Türkiye yapıyor” sözleriyle eleştirilere yanıt verdi.
Dev Yatırımlar, Yeni Hedefler
Su yatırımlarına bugünkü rakamlarla 3 trilyon 350 milyar lira ayırdıklarını belirten Erdoğan, bu kapsamda 10 bin 663 tesisi hizmete açtıklarını ve Cumhuriyet tarihinde yapılan barajların üç katı kadar yeni baraj inşa ettiklerini kaydetti. Sulamaya açılan yaklaşık 24 milyon dekar alanla birlikte sulanan toplam tarım alanının 72 milyon dekara ulaştığını söyledi.
Ormancılıkta da 23 yılda önemli adımlar attıklarını belirten Erdoğan, bugüne kadar 7,5 milyar fidan diktiklerini ve Türkiye'nin Avrupa’da en çok ağaçlandırma yapan ülke, dünyada ise dördüncü sırada yer aldığını ifade etti.
Şûrada Alınan Bazı Kararlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şûrada alınan kararlar arasında stratejik ürün listesinin genişletilmesi, salgın ve afet deneyimlerinden yola çıkılarak acil durum planlarının hazırlanması, küçükbaş hayvancılığın kırmızı et üretimindeki payının %35’e çıkarılması gibi hedeflerin yer aldığını açıkladı.
Ayrıca iklim değişikliğine dayanıklı bitki çeşitleri ve hayvan ırklarının geliştirilmesi, gıdalarda antibiyotik ve pestisit kalıntılarının önlenmesi, gıda israfına karşı iş birliğinin artırılması gibi hedefleri sıraladı. Yapay zekâ ve dijital tarım teknolojileri konusunda araştırmalar yürütecek bir enstitü kuracaklarını da açıklayan Erdoğan, 2030 yılına kadar içme suyu şebekelerindeki kayıpları %32’den %25’e, sulama randımanını ise %60’a çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
“Hedeflere Hep Birlikte Ulaşacağız”
Konuşmasının sonunda 4. Tarım ve Orman Şûrası’na katkı sunan herkese teşekkür eden Erdoğan, belirlenen hedeflere el birliğiyle ulaşacaklarına inandığını söyledi ve şûranın Türkiye için hayırlı olmasını diledi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın