Şekerbank

Tarım Bakanı'na Meclis'te istifa çağrısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı bütçe teklifine oldukça sert tepki gösterdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi eleştiri yağmuruna tutan Barut, tarımsal üretim ve üretene destek istedi. Meclis kürsüsüne limon, buğday ve gübre çıkartıp Bakan Pakdemirli'ye gösteren Barut, "Sayın bakan burada bir kez daha açık çağrı yapıyoruz. Bu işi yapamadığınız ortada. Hemen hükümetinizle birlikte erken seçim kararı alarak insanlarımıza bir iyilik yapın, sizden ve yanlış politikalarınızdan artık kurtulalım. İş bilmez Tarım Bakanı olarak o makamı meşgul etmeyin!" dedi.
BAKANI DÖNE DÖNE ELEŞTİRDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların bütçe teklifi ele alındı. CHP Grubu adına kürsüye çıkan Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bütçede tarımsal üretim ve üretenin gözetilmediğini aktardı. Genel Kurul'da Bakan Bekir Pakdemirli'nin oturduğu yere dönerek eleştirilerini sıralayan Ayhan Barut, ziraat, gıda, su ürünleri, balıkçılık teknolojisi mühendisi, veteriner hekim, tekniker ve teknisyen atamalarının yapılmamasına de tepki gösterdi, tarım danışmanlarının sorunlarına çözüm istedi.
'DÖNEMİNİZDE ÇİFTÇİNİN ANASI AĞLADI"
AKP iktidarının yanlış politikalarını bir bir sıralayarak çözüm için yapılması gerekenleri anlatan Ayhan Barut, konuşmasına şöyle devam etti:
"AKP iktidarı her alanda olduğu gibi tarımda da çıkmaza yol açmış, ülkemizin gıda güvenliği tehlikeye atmıştır. Sizin iktidarınız döneminde çiftçinin anası ağladı. Tarımı ve çiftçiyi yok ettiniz. Bunları boşuna konuşmuyoruz, havadan atmıyoruz. Bunun nedenlerini örneklerle ve verilerle anlatıyorum. Tarım sektörünün 2002 yılında gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı yüzde 10.2 iken 2020 yılında bu oran yüzde 6.7’ye düştü. 2022 bütçesinde ise tarımsal desteklemelerin payı 2002 yılındaki payın bile altına düşerek yüzde 1.5 oranında gerçekleşmiştir. Siz ithalata ve ranta aşık bir iktidarsınız! 2003-2021 döneminde 88 milyar dolar ihracatımız varken buna karşılık ithalatımız 122 milyar dolardır. Yani Tarımda Dış Ticaret açığımız tam 34 milyar dolar olmuştur. Yine döneminizde tohum, zira ilaç, gübre ve yem ithalatına 133 milyar dolar ödenmiş olup mazot dahil bu girdilere Cumhuriyet tarihinde görülmemiş zamlar da size nasip oldu."  
"GÜBREYİ KUYUMCULAR SATACAK"
Meclis kürsüsünden elinde tuttuğu ÜRE gübreyi gösteren Ayhan Barut, şunları söyledi:
"Bu elimde tuttuğum ÜRE gübrede ise durum daha vahim. Yakında bakanlığın vereceği ruhsatla bu gübre gramla kuyumcularda satılırsa şaşırmayalım. Fiyatı altından değerli hale geldi. Nasıl öyle olmasın ki?Bakın bu ÜRE gübrenin tonu 17 ay önce 1800 lirayken Şimdi tonu 14.500 lirayı civarında yani 8 kat artmış. Bu gübreyi onun için buraya başına bir şey gelmesin diye saklayarak getirdik. En acısı ise çiftçimizin cebinde parası olmadığı için köyünde bir bardak çayı 1.5 liraya içemezken 1 kilogram ÜRE gübreyi 10 bardak çay parasına alıyor. Yazıklar olsun! Böyle giderse bu yıl çiftçilerimiz tüm ürünlerde gübre kullanamaz duruma gelecek , bu da kalite ve verim kaybı demektir. Özellikle buğday’da yeni bir gıda krizi kapıda!"
"YESİNLER SİZİN MİLLİLİĞİNİZİ"
Meclis'te buğdayı gösterip üreticilerin sorunlarına ve taleplerine de dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle konuştu: "Elimdeki bu buğdayı çiftçimizden bu sezon 2.25 liraya aldınız. Şimdi yurtdışından 4.5-5 liraya ithal ediyorsunuz. Madem ithalata bu kadar para verecektiniz, elin yabancı çiftçisine para kazandıracaktınız, bu parayı kendi çiftçimize verseydiniz ölür müydünüz? Hani siz yerli ve milliydiniz? Yesinler sizin yerliliğinizi, milliliğinizi! Ayrıca bu yüksek üretim maliyetleri nedeniyle çiftçi buğdayını üretebilse bile yeni sezonda 1 kilo buğdayın maliyeti 5 lirayı bulacak. Bu çiftçi buğdayını kaça satacak ki maliyetini kurtarsın? Peki tüketici ekmeği kaça alabilecek, yurttaş nasıl ekmek yiyecek? Tüketici ekmek bile bulamayacak. Bu tablonun da sorumlusu sizsiniz. Allah esirgesin geçen sene olduğu gibi üstüne bir de kuraklık eklenirse vay halimize."
LİMONU GÖSTERİP ÇÖZÜM İSTEDİ
Para etmediği için limon ağaçlarını kesen çiftçilerin dramını aktaran Ayhan Barut, Anayasal hükmü de hatırlatarak,"Bu elimdeki limonun fiyatı ağaçta, dalında 30 kuruş. Üretici şimdi artık limon ağaçlarını kesiyor. Üretici devlete güvendi, inandı, bu ağaçları ekti. Yazıktır, günahtır. Limon üreticisinin derdine derman olun, devletin yardım elini uzatın! Anayasamızda, Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler başlığıyla yer alan üçüncü bölümün 45'inci maddesi, 'Devlet Bitkisel ve Hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi ve gerçek değerinin üreticinin eline geçmesi için gereken tedbir ve önlemleri alır' diyor. Hani tedbirler nerede? Herhalde tedbirden anladığınız çiftçiyi bitirmek, tarımı yok etmek. Ama bunu başaramayacaksınız!" dedi.
"ATAMA YAPIN, ÇARE BULUN"
Tarımda atama bekleyen gençlerin ve tarım danışmanlarının sesini de duyuran Barut, "Ayrıca bunca zamandır tarımda atama bekleyen gençlerimizin sesini artık duyun. Ziraat, gıda, su ürünleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerimizi, veteriner hekimlerimizi, tekniker ve teknisyenlerimizi artık atayın. Somut bir takvim açıklayın. Ayrıca STK’larda geçen yıl ile aynı ücrette hatta asgari ücretin de altında çalışan Tarım danışmanlarımızı insanca yaşatmak için sorunlarını çözün, ücretlerini iyileştirin!" diye konuştu.
"İSTİFA EDİN"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye dönerek konuşmasını sürdüren Barut, "Sayın bakan size burada bir kez daha açık çağrı yapıyoruz. Bu işi yapamadığınız ortada. Hemen hükümetinizle birlikte erken seçim kararı alarak insanlarımıza bir iyilik yapın, sizden ve yanlış politikalarınızdan artık kurtulalım. Hiç değilse iş bilmez Tarım Bakanı olarak o makamı meşgul etmeyin!
Bu bütçe halkın değil iktidarın ve rantçı yandaşların bütçesidir. Biz bu bütçeye hayır diyoruz" dedi.

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Toprak Ana Günü’nde geleneksel üretim ve tüketim vurgusuÖnceki Haber

Toprak Ana Günü’nde geleneksel üretim ve...

Kuru meyve ihracatı 1,5 milyar dolara koşuyorSonraki Haber

Kuru meyve ihracatı 1,5 milyar dolara ko...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar