Şekerbank

Süt otu süt verimini yüzde 15 artıracak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süt otu süt verimini yüzde 15 artıracak
Burdur'da hayvanların yem ihtiyacının karşılanması ve süt veriminin artırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında ekilen süt otu tanıtıldı - Süt otuyla beslenen hayvanların süt veriminde yaklaşık yüzde 15 artış sağlanacağı belirtildi
Tofidass

Burdur'da hayvanların yem ihtiyacının karşılanması ve süt veriminin artırılması amacıyla ekilen süt otu bitkisinin tanıtımı yapıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Suludere, Askeriye ve Günalan köylerinde deneme amaçlı ekilen süt otu (trinova) bitkisinin tanıtılması amacıyla program düzenlendi. 

Suludere köyünde düzenlenen programda konuşan Burdur Valisi Hasan Kürklü, tarımda kullanılan sistemlerin geliştiğini, tarımın ilerlediğini, bu nedenle gelir getirici yeni ürünlere yönelinmesi gerektiğini söyledi. 

Burdur'un ciddi hayvansal girdilere sahip olduğunu anlatan Kürklü, "Süt üretimimiz çok iyi ama bu yetmez. Bundan sonra markalaşmaya gitmemiz lazım. Çok kaliteli, yıllık 350-400 bin ton süt üretiyoruz. Bizim de Ezine ve Urfa peyniri gibi markalarımızın olması gerekiyor" dedi. 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik de Türkiye'nin bilimi ve teknolojiyi daha fazla kullanarak tarım ve hayvancılıkta dünyada söz sahibi olmaya çalıştığını dile getirdi.

Eskiden Türkiye'nin dünyada tarım ve hayvancılıkta 12 ve 13'üncü sıralardayken, şimdi daha yukarılara çıktığını vurgulayan Özçelik, "Tarım ve hayvancılıkta dünya 7'ncisiyiz. Avrupa'da daha önce 4'üncü sırada yer alan ülkemiz, İtalya, İspanya ve Almanya gibi ülkeleri geride bırakarak birinci sıraya yükseldi" diye konuştu.

- "Mera alanları yeterli değil"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fırat Erkal ise süt otunun yılda 5 kez biçilebildiğini, yüksek oranda protein içerdiğini belirtti. Dekar başına 8 ton verim alınabilen bitkinin kışın çok hızlı geliştiğine dikkati çeken Erkal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burdur, hayvancılık bölgesi olmasına rağmen hayvan besleme yönünden bazı sorunları bulunuyor. Bunun başlıca nedeni mevcut mera alanlarımızın yeterli olmaması. İleri ülkelerde tarımsal alanların yüzde 25'inin üzerinde yem bitkileri ekilmiş olmasına karşın ilimizde bu oran yüzde 11'i geçmemektedir. Dolayısıyla hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bu proje ile yem sorununu çözmeyi amaçlıyoruz."

Erkal, süt otuyla beslenen hayvanlarda süt veriminde yaklaşık yüzde 15 artış sağlanabileceğini kaydetti. 

Konuşmaların ardından yaklaşık 5 dekarlık süt otu tarlasında halk oyunları gösterisi sunuldu. 

- Süt otu

Yüzde 14 oranında yüksek protein içeren bir yem bitkisi süt otunun sindirilebilir olma özelliği oldukça yüksek. Enerjik özelliğe sahip süt otu, yoğun hasat yapılabilmesinin yanı sıra otlak tüketimine de uygun bir bitki.

Eylül ve kasım aylarında her türlü toprağa ekilebilen bitki, yılda 4-5 defa biçime uygun. Silaj kalitesi yüksek bitki, küf, mantar ve solgunluğa dayanıklılığıyla dikkati çekiyor. Süt otu her biçildiğinde 1 dekara 650-700 balya veriyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Seydişehir'de yasak dönemde balık satan 5 işletmeye cezaÖnceki Haber

Seydişehir'de yasak dönemde balık satan...

Usta Arıcılar Eğitimi sertifikaları verildiSonraki Haber

Usta Arıcılar Eğitimi sertifikaları veri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar