Şekerbank

Süne Zararlısıyla Mücadele Eğitim Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süne Zararlısıyla Mücadele Eğitim Toplantısı Yapıldı
Tofidass

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda "Süne Mücadelesine Yönelik Çalışmalar" hakkında bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'nin Başkanlığında, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ekrem Kaya ile İl ve 17 İlçe Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendislerinin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda, "Sünenin Buğday Taneleri Üzerinde Oluşturduğu Zarar Üzerinde Araştırmalar ve Mücadele Çalışmaları" hakkında sunum gerçekleştiren Ekrem Kaya, sunumunda buğdayın Türkiye için önemi, buğdayın beslenmedeki önemi, sünenin yaşayışı, zarar şekli ve mücadelesine yer verdi. Sünenin, ürün ve kalite kaybına neden olarak buğday tarımını olumsuz yönde etkileyen en önemli zararlı olduğunu ifade eden Ziraat Yüksek Mühendisi Kaya; " Süne tek yıllık bir böcektir ve ülkemizde hemen hemen tüm buğday ekim alanlarında görülmektedir. Sünenin zarar derecesi ve şekli, zararlının yoğunluğuna, biyolojik dönemlerine, ürünün çeşidine, fenolojik durumuna ve iklim koşullarına bağlı olarak değişmektedir" dedi.

Toplantı da bir konuşma yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi; "İlimiz genelinde süne zararlısı popülasyonun, buğdaylarda bu yıl ekonomik zarar oluşturmaması amacıyla yaklaşan mücadele dönemi öncesinde İl ve İlçe Müdürlüklerimizdeki teknik personelimize eğitim düzenlemiş bulunmaktayız. Daha etkin ve başarılı olabilmek için bu eğitimleri önemsemekteyiz. Kimyasal mücadelenin pek tercih edilmediği süne zararlısında, ilimizde uzun yıllar yararlı böcekler sayesinde kimyasal ilaç kullanılmadan, hububat üretimi gerçekleştirilmiştir. Süneye karşı kimyasal mücadeleye karar verildiği zaman bu süreç, Müdürlüklerimizce çiftçilerimize ilan ve afişlerle duyurulmaktadır.  Bilindiği gibi süne zararlısı, hububatta verim açısından önemli bir zarara sebep olmamaktadır. Fakat süne zararlısının zararına uğrayan buğday taneleri ekmeklik un olma özelliğini kaybetmekte olup, bu buğdaylar ancak yemlik olarak kullanılabilmektedir" dedi.

Süne erginleri ile kimyasal bir mücadele yapılmamakta olduğuna vurgu yapan İl Müdürü Çebi; "Esas zararı erginler değil yumurtadan çıkan nimfler yapmaktadır. İlimizde süneye karşı en uygun mücadele dönemi; ikinci, üçüncü nimf dönemi olup buda yılın toplam sıcaklık verilerine göre Mayıs ayının yirmisinden sonrasına denk gelmektedir" dedi.

Çebi konuşmasına; "Eğitime katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyor, içinde bulunduğumuz yılın üreticilerimiz için zararsız, verimli bir yıl olmasını diyorum" diyerek son verdi.   

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ZİRAAT MÜHENDİSİ ADAYLARINA YÖNELİK MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI DÜZENLENDİÖnceki Haber

ZİRAAT MÜHENDİSİ ADAYLARINA YÖNELİK MESL...

İyi Tarım Uygulamaları Eğitim Toplantısı YapıldıSonraki Haber

İyi Tarım Uygulamaları Eğitim Toplantısı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar