Şekerbank

Silajlık Mısır Tarla Günü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Silajlık Mısır Tarla Günü
Hayvancılığının tarımsal faaliyetler içerisinde önemli bir yeri bulunmaktadır.
Tofidass

Hayvancılığın temel girdisi olan yem, ekonomik ve karlı bir hayvancılık faaliyeti yürütmede en önemli etkendir.

Hayvancılık işletmeleri kaba yem ihtiyaçlarını yem bitkilerinden sağlamaktadırlar.  Kars'daki hayvancılık işletmelerinde üretilen en önemli yem bitkisi ise silajlık mısırdır. Silajlık mısır, yüksek verim yüksek enerjiye sahip, süt hayvancılığı yapan üreticilere süt verimlerinde artış sağlayabilecek bir üründür. Silajlık mısır yapımında iki tür yol izlenmektedir. İlkinde beton zemine ya da toprak zemine silajlık mısır konularak yapılırken diğer uygulamada silajlık mısır hava almayacak paketler haline getirilmektedir. İkinci uygulama çiftçinin kullanımı açısından daha uygun olup uzun süre silajı korumaktadır. Hayvan beslemede önemli olan yem bitkisi mısır Kars'ta 2012 yılında 300 dönüme 2013 yılında 7.700 dönüme 2014 yılına 6.700 dönüme ekilmiştir. Bu sene 10.000 dönüme çıkarılmıştır.

Bölgedeki silajlık mısırın yaygınlaştırılması amacıyla Kars İli Arpaçay İlçesi Demirköprü köyünde Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi(AKAK) kapsamında toplam 500 dekara kurulan demonstrasyon ile tarla günü düzenlendi.

Değirmenköprü Köyünde yapılan tarla günü etkinliklerine Arpaçay Kaymakamı Lokman ÖNDER, Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin DÜZGÜN, İlçe Müdürleri, Birlik Başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Etkinlikte konuşma yapan Arpaçay Kaymakamı Lokman ÖNDER: "Bugün, İlimizin temel geçim kaynağı olarak büyük bir yeri bulunan hayvancılığımızın aşama kaydetmesi hususunda çok önemli bir yeri bulunduğuna inandığımız, silo ve silaj yapımı ile buluşmanın, onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Bu işi projelendirmemizde çok önemli desteği bulunan AKAKP Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesine, ve projenin üretime dönüşmesinde ve gerçekleşmesinde katkıları bulunan Sayın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüze teşekkür ederiz. Bölge çiftçisine mısır tarımını doğru bir şekilde öğretmek ve bölge çiftçisinin gelirini artırmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürünün çalışmaları devam etmektedir. Bu konuda tarla günü düzenleyerek, çiftçilerimize silajlık mısır tarımını anlatılmaktır. Bugün bizlerde burda olmaktan mutluyuz" dedi.

Dr. Hüseyin DÜZGÜN tarla gününde yaptığı konuşmada "Tarımsal üretimde temel amaç, birim alandan uygun şartlarda uygun girdileri kullanarak en yüksek verimi almaktır. Bu nedenle karlı bir hayvancılık için ucuz, verimi yüksek bir yem bitkisi olan silajlık mısır tarımına önem vermemiz gerekmektedir. Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi "Yem Bitkileri Ekilişi Demonstrasyonu ve Yaygınlaştırılması Programı" kapsamında;  2013 yılında 150 kg silajlık mısır tohumu ekilişi, 2014 yılında 185 kg silajlık mısır tohumu ekilişi ve 2015 yılında 1.830 kg silajlık mısır tohumu ekilişi olmak üzere 600 dekarlık arazide silajlık mısır tohumu ekilişi yapılmıştır. Proje kapsamında silajlık mısır ekilişi yapılan alanlarda dekara ortalama 5 ton verim alınmıştır. AKAK Projesi bünyesinde yürütülen demonstrasyon ve yaygınlaştırma faaliyetlerinden sonra Selim ve Arpaçay İlçeleri'nde proje desteği olmadan silajlık mısır ekiliş alanları 2.000 dekara ulaşmıştır." dedi.

Ayrıca "Tarımsal üretimde temel amaç, birim alandan uygun şartlarda uygun girdileri kullanarak en yüksek verimi almaktır. Bu nedenle karlı bir hayvancılık için ucuz, verimi yüksek bir yem bitkisi olan silajlık mısır tarımına önem vermemiz gerekmektedir. Bugün İlimiz Arpaçay İlçesi Demirköprü köyünde Ardahan-Kars-Artvin Kalkınma Projesi(AKAK) kapsamında kurulan bu demonstrasyon, bunun en güzel örneğidir. Bakanlığımızda Yem Bitkileri üretiminin hayvancılıkta ki önemine istinaden 2014 yılı için Silajlık Mısır üretiminde dekara 75 TL  destek verilmektedir.   Bakanlığımızın çiftçimize verdiği yem bitkileri destekleri ile Yem Bitkileri üretimimiz 2002 yılından beri artmaktadır. Daha da artacaktır, eğer ekonomik anlamda bir hayvancılık yapmak istiyorsak yem bitkileri üretimine önem vereceğiz, Kars çiftçimiz bu önemin farkındadır."dedi.

Protokol konuşmaları temsili olarak mısır hasadı ve silaj paketleme işlemi gerçekleştirildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bu traktörün fiyatı 1 milyon liraÖnceki Haber

Bu traktörün fiyatı 1 milyon lira

Süs Bitkileri Çalıştayı Çeşme'de BaşladıSonraki Haber

Süs Bitkileri Çalıştayı Çeşme'de Başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar