Şekerbank

Siirt Fıstığı, Bu Yıl Üreticisinin Yüzünü Güldürecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siirt Fıstığı, Bu Yıl Üreticisinin Yüzünü Güldürecek
Siirt'te "yeşil altın" olarak nitelendirilen, son 2 yılda dolu ve hastalık gibi nedenlerle verimi düştüğü için üreticisini üzen fıstıkta, bu yıl 30 bin ton rekolte bekleniyor
Tofidass

Son 2 yılda dolu ve hastalık gibi nedenlerle verimi düştüğü için üreticisini üzen fıstığın bu yıl yüksek rekolteyle yüzleri güldüreceği belirtiliyor. İlde 300 bin dönüm alanda üretilen ve geçen yıl kilogramı yaklaşık 45 liradan satılan fıstığın bu yıl verim artışıyla fiyatının 20-25 liraya düşeceği öngörülüyor.

KENT EKONOMİSİNİ AYAĞA KALDIRIYOR

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, AA muhabirine, ilde 300 bin dönüm alanda üretimi yapılan fıstığın kentin ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyledi.

Aslan, önceki yıl dolu nedeniyle yeşil fıstıkta rekoltenin 12 bin tonun altına düştüğünü, geçen yıl 30 Mart'ta da mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen soğuk havanın tüm ekili alanları etkilediği gibi Siirt fıstığında da karazenk hastalığının oluşmasına neden olduğunu belirtti.

"Siirt fıstığı tarihinin en yüksek rekoltesine ulaşacak. İklim şartları nedeniyle geçen yıl 10 bin ton olan rekoltenin bu yıl 30 bin tona yükselmesini bekliyoruz" diyen Aslan, bunun hem üreticiye hem de tüketiciye olumlu yansıyacağını vurguladı.

Heyecanla hasadın beklendiğine işaret eden Aslan, verim artışıyla üreticinin kazancının ciddi oranda artacağını kaydetti.

REKOLTE ARTIŞI FİYATI DÜŞÜRECEK

"Allah kimsenin emeğini boşa çıkarmasın. Bu yıl emeğimizin karşılığını alacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullanan Aslan, yüksek rekolte ile geçen yıl yaklaşık 45 liraya tüketilen fıstığın bu yıl kilogram fiyatının 20-25 liraya düşeceğini dile getirdi.

Aslan, fıstıkta rekoltenin her geçen gün artacağına inandıklarını belirterek, şöyle konuştu: "2000 yılında mevcut 2,5 milyon fidan sayımız bugün 18 milyona ulaştı. Devletimizin verdiği desteklerle birçok yerde fıstık üretimi daha da artıyor. Üretim artışıyla sanayi de gelişecek, üreticimiz daha fazla bilgilenecek. Verim artışı ile bu yıl 350 milyon lira gelir bekliyoruz. Bu hem Siirt hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak."

Aslan, yüksek rekolteyle üreticilerin geçmiş yıllardaki zararlarının da karşılanmış olacağını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarımda sigorta bilinci artıyorÖnceki Haber

Tarımda sigorta bilinci artıyor

Çılgın Girişimci Balkonda 'Solucan Gübresi' ÜretiyorSonraki Haber

Çılgın Girişimci Balkonda 'Solucan Gübre...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar