Şekerbank

Şap ve LSD Aşılama Kampanyası Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şap ve LSD Aşılama Kampanyası Devam Ediyor
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele projesi kapsamında 2022 yılı ilkbahar Şap ve LSD (Sığır Çiçeği) aşılama kampanyası devam ediyor. Şap kampanyası 31 Mart 2022 tarihine kadar devam edecek.
Tofidass

Bilindiği üzere şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar) rastlanan, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık. Şap ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde % 30-45, süt veriminde % 15-35 arasında kayıplarına neden oluyor.  Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas ve hastalık ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalıktan korunma yolu ise hayvanların 6 ay aralarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanması şekilde gerçekleşiyor. Ayrıca büyükbaş hayvanların il dışına sevklerinde ve hayvancılık desteklemelerinde şap aşısının yapılmış olması zorunlu.

LSD Sığır Çiçeği (Sığırların Nodüler Ekzantemi, Lumpy Skin Disease) Klinik bulgular,   yüksek ateş ve sonrası deride oluşan bir iki taneden yüzlercesine   0,5 cm-7 cm çapında  derinin kalınlığı boyunca kabarık, dairesel ve sert kalınlaşmalarla karakterize  nodül ve yumrular, ağız çevresi ve iç organlarda ortaya çıkan nodüller, lenf yumrularında büyüme ile karakterize. İneklerde özellikle laktasyon döneminde yüksek ateş nedeni ile süt veriminde ciddi düşüşlere, boğalarda ise geçici veya kalıcı kısırlığa neden oluyor. Enfekte hayvanların zayıflaması ve birkaç aya varan iyileşme periyodu damızlıkların büyüme oranında düşüşlere neden olmakta. Yoğun sığır yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde  LSD' den kaynaklı direk ve indirek üretim kaybının % 45-65 olduğu tahmin ediliyor. LSD virüsü kan, burun ve göz akıntısı semen, salya ile yayılıyor. Sokucu sinekler hastalığın yayılmasında en büyük role sahip.  Doğal enfeksiyonda kuluçka süresi 1-4 hafta olarak tahmin ediliyor. Salgınlarda hastalığın yayılması %85'lere kadar çıkıyor. Bunun yanında genelde hastalıktan ölüm  düşük(%1-3) ancak bazı salgınlarda  %40'a ulaşabiliyor. Tüm yaş gruplarının duyarlı olduğu hastalığa karşı, yıllık olarak aşılanan hayvanlar, hastalıktan korunuyorlar.

Kampanya süresince İlimizde bulunan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin tamamına ulaşılmaya çalışılacak. Görevli personelin aşılama için ulaşamadığı yada herhangi bir nedenle aşılanamayan büyükbaş hayvanı olan yetiştiricilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve ayrıntılı bilgi almaları için İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
3 Günde 150 Milyon Dolarlık İhracatÖnceki Haber

3 Günde 150 Milyon Dolarlık İhracat

İSTİB Borsa Meydanının Üçüncüsünde Zeytin KonuşulacakSonraki Haber

İSTİB Borsa Meydanının Üçüncüsünde Zeyti...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar