Şekerbank

Samsun’da Yerli ve Milli Buğday Çeşitleri Yaygınlaşıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Yerli ve Milli Buğday Çeşitleri Yaygınlaşıyor
Tofidass

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerimizin Yaygınlaştırılması ile ilgili Buğday Dağıtım Töreni, 14.10.2022 tarihinde Havza’da gerçekleştirilerek Havzalı üreticilere (% 75'i hibe olmak üzere) Buğday Tohumları teslim edildi.

            Toprak Mahsulleri Ofisi Havza Ajans Müdürlüğü bahçesinde yapılan törende, 80 çiftçiye yaklaşık bin dekar alanda üretmesi için 420 çuval buğday tohumu verildiği Proje ile; Araştırma kuruluşlarınca geliştirilerek tescil ve sertifikalandırma aşamalarından geçmiş yerli ve milli buğday tohumu çeşitlerinin üreticilere ulaşmasının sağlanması yanında buğday üretim miktar ve kalitesini artırmak amaçlanmaktadır.

Törende konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, tohumların % 75'inin hibe % 25 çiftçi katkısı ile teslim edildiğini söyleyerek, Havza'da çiftçilerin yeniliklere açık olduğunu belirtti. İl Müdürümüz SAĞLAM; İl Müdürlüğümüzün yürütmüş olduğu 'Kanola Can Bula' projesi kapsamında Havzalı çiftçilerimiz rekor kırarak yaklaşık 1.700 dekar Kanola ekimi gerçekleştirdiklerini ve yine Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı kapsamında yaklaşık 1 milyon 500 bin TL bütçeli projeleri hayata geçirdiklerini ifade ettiği konuşmasının devamında:

“Bugün burada, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerimizin Yaygınlaştırılması ile ilgili bir Tohum Teslim Törenimiz oldu. Bu Proje, Samsun İlimizde toplam 1.5 milyar TL bütçeli bir Proje olup, 104 ton kadar bir yerli buğday tohumumuzu bugün burada Havza’da çiftçilerimize teslim etmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde rekolte tahminlerimiz Samsun’da 963 bin dekar alanda gerçekleşirken bu yıl ise toplam 1 milyon dönüme yakın bir arazide ekim yaptık.

            Verimler bu yıl çok güzel ve yaklaşık 400 bin ton kadar bir gerçekleşme oldu. İnşallah 2022 üretimini de göreceğiz. Biz bu Proje ile yerli ve milli tohumlarımızın hem demonstrasyon amaçlı ve hem de verim bakımından denenerek dönüme 600- 700 kg alınmış çeşitlerimizi bugün çiftçilerimize teslimini gerçekleştirdik. Sadece sahil kesimde değil, bu Vezirköprü, Havza, Kavak, Lâdik, Asarcık gibi ilçelerimizde toplam 104 ton tohumumuzu, 440 çiftçimize ulaştırdık. Baktığımızda 2021 yılı için 48 milyon 400 bin TL destek vermişiz ancak bu rakam 2022 üretim döneminde çok daha fazla olacaktır diye düşünüyorum.  Sözlerimi bitirirken bol bereketli bir sezon diler, emeği geçen herkesi tebrik ederim.” dedi

Tarımsal üretimi artırmak, üreticilerimizi desteklemek amacıyla Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerimizin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında; Samsun’un Vezirköprü, Havza, Kavak, Lâdik ve Asarcık ilçe mahallelerinde ikamet eden takriben 440 üreticiye 5 bin 240 dekar alanda uygulanmak üzere toplam 1 milyon 504 bin 778 TL’lik bütçenin % 75’i Bakanlık tarafından, % 25’i de üretici katkısı olmak üzere toplam 104 bin 800 kg tohum desteği sağlanırken, desteklerin devam edeceği bildirildi.

Ayrıca Samsun’da; Mazot Gübre ve Ek Gelir desteği olarak 444 bin 159 da alan için 40 milyon 862 bin 628 TL, Fark Ödemesi olarak 153 bin 323 da alan için 6 milyon 606 bin 168 TL veSertifikalı Tohum Desteği olarak da 62 bin 235 dekar alan için 995 bin 769 TL ödenmiş olup, toplamda buğday için 48 milyon 464 bin 565 TL destekleme ödemesi yapıldı.

Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerimizin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamındaki Buğday Tohumluğu Dağıtım Törenine İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM'ın yanı sıra Havza Belediye Başkan Vekili Hayrettin ŞAHİN, AK Parti İlçe Başkanı Kadir KAYAN, MHP İlçe Başkanı Ferhat GÜLTEKİN, Havza İlçe Tarım Müdürü İbrahim SAĞLAM, Havza Toprak Mahsulleri Ofisi Ajans Amiri Selçuk GÖKTAŞ, Havza Ziraat Odası Başkanlığı Genel Sekreteri Murat YILDIRIM ile üreticiler katıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sarıbal: AB zeytine 6 lira, biz 15 kuruş destek veriyoruzÖnceki Haber

Sarıbal: AB zeytine 6 lira, biz 15 kuruş...

Egeli ihracatçılar zirai ilaç atıklarını geri dönüşüme kazandırıyorSonraki Haber

Egeli ihracatçılar zirai ilaç atıklarını...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar