Şekerbank

Samsun, Mısırı ‘Sırta’ Ekecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun, Mısırı ‘Sırta’ Ekecek
Mısır ekiminde son yıllarda ‘sırta ekim’ modeli hızla yaygınlaşıyor. Son olarak, önemli bir mısır ekim alanına sahip olan Samsun’da, ‘sırta ekim’ modelinin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.
Tofidass

Mısır ekiminde son yıllarda ‘sırta ekim’ modeli hızla yaygınlaşıyor. Son olarak, önemli bir mısır ekim alanına sahip olan Samsun’da, ‘sırta ekim’ modelinin yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.

Mısır, ülkemizde buğday ve arpadan sonra en fazla ekim alanına ürün. Piyasaya sunulan mısırın %75’i yem sektöründe kalan %20’lik bölümü nişasta-glikoz sanayinde, %5’i ise endüstride, yağ üretiminde ve tohumluk olarak kullanılmaktadır.

Ülkemizde nüfus ve hayvan sayısındaki artışla beraber mısıra olan talebe karşın ülkemizde mısır üretimi 6 milyon ton civarında sabit kalmış durumda. Bu durum mısır üretimini arttırmak için çeşitli teşvikler ve yeni ekim yöntemlerini devreye soktu. Mısır desteklemeleri 2019 yılı için; fark ödemesi desteği 3 krş/kg, mazot desteği 25 TL/da, gübre desteği 4 TL/da ve toprak analizi desteği 40 TL/analiz başı şeklinde uygulanmaktadır.

Bunun yanında mısır verimini arttırmak için ‘sırta ekim’ modeli hızla yayılmaktadır. Sırta ekim yöntemi başta; sulama suyu tasarrufu yanında, tarla trafiğinin düzenlenmesi, verimin artırılması, toprak erozyonunun azaltılması, tohumluk üretiminde yabancı başak seçiminin kolaylığı gibi sebeplerle tercih edilen bir ekim sistemi.

Samsun’da Sırta Ekim

İlimizde 119 bin 236 dekar alanda dane mısır üretimi gerçekleştirilen ve yıllık 50 bin ton mısır üretiminde Türkiye’de 22. Sırada bulunan Samsun’da da sırta ekim yönteminin yaygınlaştırılması için kollar sıvandı.

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Samsunda mısırda sırta ekim ile ilgili olarak Bafra, Terme ve Vezirköprü ilçelerinde demonstrasyon (gösteriş) amaçlı ekimler gerçekleştirildiğini söyledi. Sağlam, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 “Çukurova Bölgesinde geleneksel ekim yöntemlerinin yerini alan mısırda sırta ekimin iklime bağlı olarak işgücü tüketiminde azalma, toprak verimliliğini artırma, suyun randımanlı kullanımı, su ve rüzgar erozyonu kontrolü, bitki kök derinliğini artırma, tarlada su birikmelerine karşı kök boğazı çürüklüğünü önleme, dolu zararını önleme ve bitkini hava sirkülasyonunu sağlama gibi faydalarını değerlendirerek Samsun İlinde de uygulamanın denenmesini arzu ettik. İlimiz mısır üreticilerine mısır da sırta ekimi uygulamalı olarak göstermek amacıyla makineleri Çukurova'dan temin ettik ve İlimiz Bafra, Terme ve Vezirköprü İlçelerinde demonstrasyon amaçlı ekimleri gerçekleştirdik. Üreticilerimize düze ekim ile sırta ekimin farkını göstermeye çalıştık. Ekim sonrası ve ürün hasadından sonra verim deki artış ve işgücünde ki azalmayı gören üreticilerin bu ekim yöntemine geçiş yapacağını değerlendiriyor, ilimiz üretimine ve üreticilerine hayırlı olmasını diliyorum.”

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Turhal Şeker’de Bu Yıl Rekor Verim BekleniyorÖnceki Haber

Turhal Şeker’de Bu Yıl Rekor Verim Bekle...

Dijital Tarım Pazarı Toplantısına Yalova’lı Üreticilerde KatıldıSonraki Haber

Dijital Tarım Pazarı Toplantısına Yalova...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar