Şekerbank

Pamuk Bitti, Makineler Hurdaya Gitti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pamuk Bitti, Makineler Hurdaya Gitti
Bir zamanlar 'beyaz altın' denilen pamuk, üretim maliyetindeki artış ve fiyat düşüklüğü nedeniyle artık ekilmeyince, pamuğun işlendiği çırçır fabrikaları da bir bir kapanmaya başladı.
Tofidass

Bir zamanlar 'ak altın' denilen pamuk, üretim maliyetindeki artış ve fiyat düşüklüğü nedeniyle artık ekilmeyince, pamuğun işlendiği çırçır fabrikaları da bir bir kapanmaya başladı. Çocukluğu pamuk tarlasında, gençliği prese makinelerinde geçen 48 yaşındaki Armağan Tenik, 30 yıllık çırçır fabrikasını plastik saksı üretimi için kiraya verdi, içindeki makineleri de hurdaya sattı.

İTHALAT ARTTI, ÜRETİM YOK OLDU

Pamuk ithalatının artmasıyla yok olan pamuk tarlaları, çırçır fabrikalarının da kapanmasına ne sebepten oldu. İzmir'in Bayındır İlçesi'nde 1985 yılında kurulan, 30 işçinin çalıştığı, hamalların, kamyoncuların ekmek yediği 5 bin metrekarelik çırçır fabrikası 2006 yılında şalteri indirdi. Çocukluğu pamuk tarlasında, gençliği prese makinelerinde geçen Armağan Tenik, fabrikayı 9 sene abes tuttu. Büyük bir umutla hükümet politikalarının pamuğa can vermesini bekledi.

YOK PAHASINA SATIYOR

Üç sene evvel fabrika içindeki makinelere 150 bin lira öneri edildi fakat satmadı. Ancak o da dayanamadı ve çiçek üretiminin arttığı ilçede fabrikasını plastik saksı üretimi yapan bir firmaya kiraladı.

ÇOCUKLUK VE GENÇLİK ANILARI DA GİTTİ

Fabrika içindeki yüzlerce makineyi de hurdacıya sattı. Makinelerle beraber çocukluk ve gençlik anılarının ve umutlarının da gittiğini belirten Tenik, şunları söyledi:

ÇOK BEKLEDİLER AMA OLMADI

"Bu fabrika baba yadigarı. Babam öldükten sonra abimle bu işi sürdürdük. Sadece işçi değil, hamalı, nakliyecisi ve daha birçok şahıs ekmek yedi. Binlerce ton pamuğu işledik, kamyonlar vızır vızır girip çıkardı. 2006 yılında fabrikada üretim durdu fakat hiçbir şeye dokunmadık. Hep hükümetin pamuğa destek vermesini, ekim alanlarının artmasını ve üretimin yeniden başlamasını bekledim. Özellikle doğudan çok sayıda şirket gelip makineleri satın almak istedi fakat vermedim. Ekonomik anlamda dayanacak gücüm kalmadı. Bu sene fabrikayı plastik çiçek saksısı üretimi yapacak olan İstanbullu bir firmaya kiraladım, artık nakit etmeyen makineleri de hurdaya verdim. Çok üzgünüm. Fabrikayla beraber çocukluğum, gençliğim, hayallerim de gitti."

SON 10 YILDA YÜZDE 80 AZALMA

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, Ege Bölgesi'nde pamuk ekiminin nihai 10 senede yüzde 80 azaldığını, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ABD ve Yunanistan'dan pamuk ithal edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Yıllardır bu dışalım politikasının doğru olmadığını dedik. Bu siyaset pamuğun sonunu getirdi. TÜİK verilerine göre 2003- 2004 yılında ithal ettiğimiz 517 bin ton pamuğa 761 milyon dolar ödedik. 2013- 2014 sezonunda ise 924 bin ton pamuğa 1 milyar 843 milyon dolar ödedik. Ege'de pamuğun yerini mısır aldı. Oysa pamuk bir denge bitkisiydi. Pamuk üretimi fikir bundan domates, karpuz ve tarla bitkileri de menfi etkilendi. Bölgemizdeki çırçır fabrikalarının neredeyse tamamı kapandı."

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Viranşehir’de Sürü Yetiştiriciliği Kursu Devam EdiyorÖnceki Haber

Viranşehir’de Sürü Yetiştiriciliği Kursu...

Markette kilosu 2 TL'den satılan kavun tarlada 20 kuruşSonraki Haber

Markette kilosu 2 TL'den satılan kavun t...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar