Şekerbank

Orman Yönetimi Sertifikasyon Çalışmaları Tamamlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Orman Yönetimi Sertifikasyon Çalışmaları Tamamlandı
FAO ve Tarım ve Orman Bakanlığı, “Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım” projesi kapsamında Konya’da “Orman Yönetimi Sertifikasyon” çalışmalarını tamamlayarak 231.273,9 hektar alanı sertifikalandırdı.
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından fonlanan, ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi kapsamında Orman Yönetim Konseyi (FSC) İlerleme Çalıştayı düzenledi. Toplantıda, katılımcılar sertifikasyon çalışmaları konusunda bilgilendirildi.

Toplantı, FAO Ormancılık Bölümü Yöneticisi Peter Pechacek’in konuşması ile başladı. Pechacek, konuşmasında şunları söyledi;

“Konya Orman Bölge Müdürlüğü ile sertifikasyon çalışmalarımızın sonuna gelsek de projemizde önemli çıktılar ile elde ettiğimiz başarıları yeni uygulamaya başlıyoruz diyebiliriz. GEF tarafından fonlanan bu istisnai proje ile yapılan sertifikasyon çalışmaları, bu proje tamamlandıktan sonra da devam edecek. Bu da projeyi çok farklı bir noktaya taşıyor. FAO olarak son yılına girdiğimiz bu projeden dolayı çok büyük bir gurur duyuyoruz.

Sertifikasyon aslında orman kaynaklı ürünleri tüketicilere bilinçli bir karar verdiğini anlatmak ve sürdürülebilir ormancılık yönetiminin teşvik edilmesi felsefesine dayanmaktadır. Bu orman ürünleri normalde kereste ürünleridir, ancak biz, kereste üretimi dışında erozyon kontrolü, sel taşkınlarının önlenmesi ve odun dışı orman ürünlerinin de bu sertifikasyona dahil edilmesini istedik. Hatta bal gibi ürünler bile daha sonra sertifikasyon çalışmalarına konu olabilecek. Bununla, Türkiye'de daha önce denenmemiş bir uygulamaya zemin hazırladık ve bildiğim kadarıyla Türkiye’de daha önce asıl amacı odun üretimi olmayan orman alanlarını kapsayan bir sertifika programı henüz yapılmadı. İnanıyorum ki bu uygulama diğer bölgeler için de örnek teşkil edecektir.”

Fotoğraf: ©FAO/Solda: Peter Pechacek açılış konuşmasını yaparken

Toplantı, Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız ile devam etti. Mehmet Yıldız konuşmasında, projenin son aşaması olan sertifikasyon sürecine gelindiğinin altını çizdi. Sertifikalı üretime başlandığına ve 11 Kasım 2020 tarihinde “Orman Yönetim Konseyi” sertifikasını aldıklarını iletti. Bu sertifikanın uluslararası arenada bu pandemi sürecinde herkese ormanların korunmasının ne kadar önemli olduğunun öğretisi olarak daha önemli hale geldiğini iletti ve bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti.

Toplantı Prof. Dr. Ahmet Sıvacıoğlu’nun Sertifikasyon Süreci Sunumu ile devam etti.

Orman Yönetimi Konseyi Sertifikasyonu Hakkında

Konya Orman Bölge Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından ortaklaşa yürütülen Karaman İşletme Müdürlüğü Ereğli Orman İşletme Şefliği ormanlarının FSC (Orman Yönetimi Sertifikasyonu) çalışmaları tamamlandı; toplam 231.273, 9 hektar ormanlık alanı sertifikalandırıldı.

Bu Sertifika; Karaman Orman İşletme Müdürlüğü, Ereğli Orman İşletme Şefliği ormanların sertifikada belirtilen ölçülere uygun ve sürdürülebilir olarak yönetildiğini göstermekle birlikte, işletme müdürlüğünden hammadde alanlar, sertifikalı ürünlere sahip olacağından yurtdışına daha kolay ve katma değeri yüksek ürün satabileceklerdir.

 

 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yalova'da Bin 390 Su Ürünleri Denetimi GerçekleştirildiÖnceki Haber

Yalova'da Bin 390 Su Ürünleri Denetimi G...

Peynir Atölyesi 50 Bin Kişiye UlaştıSonraki Haber

Peynir Atölyesi 50 Bin Kişiye Ulaştı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar