Şekerbank

Nitratlı gübrede belirsizlik sürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nitratlı gübrede belirsizlik sürüyor
Türkiye’de yüz binlerce çiftçiyi yakından ilgilendiren nitratlı gübre düzenlemesi 1 Ocak 2018’de devreye girecek.
Tofidass

Türkiye’de yüz binlerce çiftçiyi yakından ilgilendiren nitratlı gübre düzenlemesi 1 Ocak 2018’de devreye girecek. Bu tarihten itibaren gerçekleştirilecek satışlarda, yüzde 26 ve yüzde 33’lük amonyum nitrat gübresinin üzerine üretim tarihi ve üretici firmanın bilgilerinin yer aldığı bir barkod yapıştırılması, içine de bu barkodda yer alan bilgilerin paralelinde DNA sıkılması zorunlu hale gelecek.

Fakat gübre torbalarına barkod basacak makineler henüz üreticilerin eline ulaşmadı. Söz konusu makineleri kendilerine ulaştıracak firmanın ihaleyle belirlendiğini belirten sektör temsilcilerine göre bugün itibarıyla tek çare söz konusu düzenlemenin ertelenmesi…

Terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandıkları için önce yasaklanan sonra da kontrollü olarak kullanılmasına izin verilen nitratlı gübreler konusunda bilinmezlikler sürüyor.

 Patlayıcı yapımında kullanıldığı için Bakanlar Kurulu Kararı ile 8 Haziran 2016 tarihinden itibaren yasaklanan nitratlı gübrelerin satış ve dağıtımına Ocak 2017’de izin çıktı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca gönderilen talimat ile nitratlı gübrelerin tarlaya uygulanması esnasında çiftçiye Tarım Bakanlığı teşkilatının yanı sıra ziraat odaları, birlikler, kooperatifler, muhtar ve azaların da eşlik etmek üzere görevlendirilmesi istenmişti. Resmi Gazete'nin 6 Nisan 2017 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren "Piyasaya Arz Edilen Gübrelerin İzlenmesine Yönelik Tebliğ" ile de nitratlı gübre üretimi yapan depo ve/veya gübre satış yerlerine kamera sistemi takılması zorunluluğu getirilmişti.

Uygulama kapsamında, piyasaya sunulan gübreler için karekod ve DNA barkodlu takip sistemine ilave olarak kamera ile takip sistemi uygulanacağı belirtildi. Ancak dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanacak olan bu sistemi sağlayacak makineler henüz ortada yok.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İgsaş Genel Müdürü Turan Tok 01 Ocak 2018 tarihinde başlayacak yeni uygulama için gerekli ekipmanların, barkot ve DNA nın tedarik edilemediğini söylüyor. 

 Ayrıca DNA ve Barkot uygulama sonrası özellikle % 33 nitrat ihtiva eden Amonyum Nitrat gübresinin 1 torbasının dahi kötü niyetli kişiler tarafından illegal yollardan temin edilmesi halinde, hiç bir suçu günahı olmayan üreticileri, bayileri ve nihai tüketici olan çiftçilerimizi zan altında bırakacaklarını ifade eden Tok bunun sonucunda aylarca, yıllarca devam edecek davalar oluşacaktır.” diye konuştu.

 DNA makinaları üretimi kilitleyebilir

 İgsaş Genel Müdürü Turan Tok 01. Ocak 2018 tarihinden itibaren % 26 ve % 33 azot ihtiva eden nitratlı gübrelerin torbalarının üzerine barkot, İçerisine DNA püskürtüleceğini kaydederek bize temin edilecek 1 aparat ile 3 vardiyada ancak   günde 600 ton torbalama yapabileceksiniz, ancak günlük alınan talep 3-4.000 ton olacaktır. Ayrıca nitratlı gübre dışında çiftçilerimizin ihtiyacı olan Üre, NPK, DAP ve AS  gibi gübreleri üretiyor ve satıyoruz.

 DNA ve barkot uygulaması sonucunda çiftçilerimizin ihtiyacı olan gübreleri  Zaman'ında temin etmekte sıkıntı ile karşılaşılacaktır. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Glifosat İkilemi Bilim Dünyasına Gölge DüşürdüÖnceki Haber

Glifosat İkilemi Bilim Dünyasına Gölge D...

Zeytin Ve Zeytinyağı İhracatçıları Yeni Sezonda Rekor İhracat BekliyorSonraki Haber

Zeytin Ve Zeytinyağı İhracatçıları Yeni...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar