Şekerbank

Moldova’nın gıda güvenilirliği sistemi bir aşama daha kaydetti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Moldova’nın gıda güvenilirliği sistemi bir aşama daha kaydetti
FAO projesi, hükümetin Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması’nda yer alan yükümlülüklerini yerine getirme çabalarına katkıda bulunuyor.
Tofidass

FAO, Azerbaycan, Kırgızistan, Moldova Cumhuriyeti, Tacikistan ve Türkiye olmak üzere beş ülkede gıda güvenilirliği kontrolleri için ulusal kapasiteleri güçlendirmek amacıyla yeni bir proje başlattı. Projenin başlangıç toplantısı, Moldova Cumhuriyeti, Türkiye ve FAO'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla 31 Mart’ta gerçekleştirildi.

Proje, tarladan sofraya gıda kalitesini artırmak ve güvenilir olmayan gıdaları önlemek amacıyla gıda güvenilirliği sistemlerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu amaçla, proje, yararlanıcı ülkelerin resmi gıda güvenilirliği kontrolleri için ulusal kapasitelerini güçlendirmelerine, bu alandaki bilgi ve pratik becerileri geliştirmelerine ve gıda güvenilirliği risklerini azaltmak için gıda işletmelerinin kapasitelerini artırmalarına yardımcı olacak.

“Ulusal gıda güvenilirliği sistemlerinin ve bölgesel işbirliğinin iyileştirilmesi” başlıklı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı (FTPP II) aracılığıyla finanse edilen proje üç yıl sürecek.

Etkinlikler, hükümetin Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesine katkıda bulunacak. Gıda güvenilirliğinin iyileştirilmesi, Ortaklık Anlaşması ve onun bölgesel ticarete entegrasyonu sağlama çabaları için büyük öneme sahip.

Moldova Cumhuriyeti'nde yapılan başlangıç toplantısı, katılımcılara bilgi ve deneyim alışverişinde bulunma fırsatı ve ilgili tüm paydaşların projenin hedefleri ve faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağladı.

Ulusal başlangıç toplantısı, Tarım, Bölgesel Kalkınma ve Çevre Bakanlığı Devlet Sekreteri Tatiana Nistorica’nın açılış konuşması ile başladı. Nistorica yaptığı açıklamada, “güvenilir ve sağlıklı gıdanın serbest dolaşımı iç pazarın önemli bir boyutudur ve vatandaşların sağlık, refah ve sosyal ve ekonomik çıkarlarına önemli ölçüde katkıda bulunur” dedi. Ayrıca Nistorica, "İnsan yaşamı ve sağlığının yüksek düzeyde korunmasının sağlanması için gıda güvenilirliği alanında etkili politikalar uygulamak gerekir" dedi.

Nistorica'nın ardından, FAO Moldova Temsilcisi Yardımcısı Tudor Robu, gıda güvenilirliği sistemlerinin hükümet için stratejik bir alan olduğunu vurgulayarak “proje, Moldova Ülke Programlama Çerçevesinin (2016-2022) zirai gıda sektörünün rekabet gücünün artırılmasıyla ilgili birinci öncelik alanına katkıda bulunacak” dedi. Tudor açıklamasında, “FAO Ülke Ofisi bu projeyi, ülkenin AB Ortaklık Anlaşması’ndaki taahhütleri yerine getirmek, gıda güvenliği standartlarının geliştirerek vatandaşlar için daha güvenilir gıda ürünleri sağlamak ve ihracatın gelişimine katkıda bulunmak için göstereceği çabaları desteklemek için uygulayacak” ifadesini kullandı.

Ulusal Gıda Güvenliği Ajansı (ANSA) Genel Direktörü Vladislav Cotici katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, “ANSA, FAO ile yakın çalışarak resmi gıda güvenilirliği kontrollerini ve ülkedeki risk iletişimini güçlendirmeyi amaçlayan teknik destekten yararlanmak istiyor. Sorumlu makam olarak ANSA, resmi kontrollerin planlanması ve risk analizine dayalı teftişlerin organize edilmesi alanında Moldova Cumhuriyeti’nin deneyimlerini paylaşmaya açıktır ”dedi.

T.C Tarım Ve Orman Bakanlığı Gıda Ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram da başlangıç toplantısında yaptığı açıklamada, “Proje ulusal gıda güvenliği yetkililerinin ve gıda sektöründeki aktörlerin riske dayalı denetim kapasitelerinin genişletilmesine katkıda bulunacak ve etkin risk yönetimi yapılarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacaktır ”dedi.

Proje toplantısı, katılımcılara gıda güvenilirliği sistemleri alanındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşma fırsatı sağladı ve bu alanda Moldova Cumhuriyeti’nin kurumsal düzenlemelerini güçlendirme çabalarında ileriye dönük bir adım oldu.

FAO-Türkiye Ortaklık Programları Hakkında

FAO-Türkiye Ortaklık Programları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, ve diğer ilgili ülkelerde gıda güvenliğinin sağlanması, kırsal yoksulluğun azaltılması, sürdürülebilir orman yönetimi, çölleşmeyle mücadele ve ekosistemlerin korunmasına destek olmayı amaçlar.

2007’de kurulan FAO-Türkiye Gıda ve Tarım Ortaklık Programı’nın (FTPP) ilk fazı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan 10 milyon ABD Doları tutarındaki güven fonundan finanse edildi. Programın ilk fazı olan 2009-2015 yılları arasında 16 ülkede 28 proje uygulandı. 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20 milyon ABD Doları tutarındaki ek finansmanı ile FTPP'nin ikinci fazı ve aynı zamanda FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı (FTFP) başlatıldı. Böylece Türkiye’nin bu Programlar çerçevesindeki toplam katkısı 30 milyon ABD Doları’na ulaştı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli: Gübre Desteğini %100 Oranında ArtırdıkÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli: Gübre Desteğini %100 O...

Tarım İl Müdürlüğü Personeline “Sıfır Atık” Konulu Sunum YapıldıSonraki Haber

Tarım İl Müdürlüğü Personeline “Sıfır At...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar