Şekerbank

Lisanslı Depoculuk Tesisine Kırsal Kalkınma Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Lisanslı Depoculuk Tesisine Kırsal Kalkınma Desteği
Tofidass

Kırıkkale Gıda Tarım ve hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Doğan Şahin ve İl proje yürütme birimi teknik elemanlarıyla birlikte Merkez, Balışeyh, Delice ve Keskin ilçelerimizde Kırsal Kalkınma Destekleme Programından destek alarak projesini tamamlayan ve inşaatı devam eden tesisleri gezerek incelemelerde bulundular. Bu kapsamda Çerikli’de bulunan GK Lisanslı Depoculuk AŞ’yi de ziyaret ettiler. Şirket yetkilileri şirket ve çalışmalar hakkında İl Müdürünü bilgilendirdi.

Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre; GK Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. 25 dekar büyüklüğündeki arazi üzerine kurulmuş ve 40 bin ton kapasiteli depolama tesisine sahip olup Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca “Lisanslı Depoculuk Faaliyet Belgesi” almaya hak kazanarak faaliyetini sürdürmektedir. Lisanslı depoculuk tesisi, ürün kalitesi ve miktarının optimum seviyede korunması amacıyla en son teknoloji kullanılarak inşa edilmiştir. Tesiste bu amaçla; Elektronik tartı işlemleri, Otomatik cihazlarla numune alınması, son teknoloji fiziksel analiz laboratuvarı, tam otomasyon işletme sistemi, otomatik ısı ölçme ve ilaçlama sistemi, havalandırma, toz toplama, yangın söndürme, tele teknik ve bilgi işlem alt yapı sistemleri bulunmaktadır. Ürün analiz işlemleri Bakanlıktan lisans almış “Yetkili Sınıflandırıcı” tarafından yapılmaktadır.

Lisanslı depoculuk ülkemizde yeni gelişen bir sektör olup, 2005 yılında yayınlanan “5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu” ile uygulamaya girmiştir. Lisanslı depoculuk kısaca ürün bankacılığı olarak bilinen bir sistem olup, depolamaya uygun nitelikte olan, standardize edilebilen temel ve işlenmiş tarım ürünleri, hububat, baklagiller, yağlı tohumlar gibi tarımsal ürünlerin depolanması hususunda ürünün varlığına ve kalitesine güvence verecek bir sistemdir. Lisanslı depoculuk sistemi çok geniş bir çalışma alanı ile yeni bir sektör olup hem üreticiler açısından hem de müteşebbis açısından çok büyük artıları ve girdileri olan bir faaliyet alanıdır. 

İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırsal Kalkınma Destekleme Programıyla tarımsal sanayi ve modern ahır tesisleri inşaatlarında artış olduğunu bu programla Kırıkkale'de Tarım ve hayvancılık alanında eksik olan imalat ve katma değer oluşturma sorununun da çözüleceğini söylemiştir. Kırıkkale'de yaklaşık 165 bin hektarda buğday ve arpa yetiştiriciliği yapılmakta ve her yıl yaklaşık olarak 400 bin ton hububat üretimi elde edilmektedir. Bu sebeple yapılan desteklemelerin çoğunun bu ürünleri depolamaya yönelik silo tesisi olduğunu söylemiştir. Bu kapsamda GK Tarım Ürünleri AŞ tesislerinin ihtiyacı olan Sortex cihazı ve tohum eleme ünitesini kurmuştur.

İlde 2014 yılına kadar KKYDP kapsamında faaliyete geçen 21 tesis için 5.651 bin TL, 2.245 makine ekipman ve bireysel sulama projesi için 6.828 bin TL. destek verilmiştir. 2015 yılında devam eden 7 proje için ise projeler tamamlandığında yaklaşık 3.623 bin TL destek verilmiş olacaktır. Böylece yatırımlar bittiğinde ile Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı desteğiyle 35 milyon TL yatırım yapılmış ve yaklaşık olarak 16 milyon TL hibe destek verilmiş olacaktır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Korkuteli ilçesinde budama eğitimi düzenlendiÖnceki Haber

Korkuteli ilçesinde budama eğitimi düzen...

Zeytin Üretimi Yapan Üreticiye Zeytinyağı Fark Ödemesi Desteklemesi YapılacakSonraki Haber

Zeytin Üretimi Yapan Üreticiye Zeytinyağ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar