Şekerbank

Kütahya Tatlıcaklı Aydanhanım İle Tanıştı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kütahya Tatlıcaklı Aydanhanım İle Tanıştı
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz; tarımsal üretim faaliyetleri kapsamında Merkez İlçe Elmalı köyünde arpa ve tritikale tarla günü etkinliği düzenledi.
Tofidass

Tarımsal yayımın desteklenmesi projesi kapsamında Arpa (Aydan Hanım) ve Tritikale (Tatlıcak) tescilli çeşitlerinin yöre çiftçisine tanıtımını gerçekleştirmek için Merkez Elmalı köyünde tarla günü etkinliği düzenledi. Merkez ilçede 50 dekar alanda ve 10 köyde Arpa (Aydan Hanım, İnce) ve 25 dekar alanda ve 5 köyde Tritikale (Tatlıcak) Demonstrasyonu kuruldu.

10 dekar alanda ekimi yapılan arpa ve tritikale tarla günü etkinliğine Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcısı V. (Gıda ve Yem Şube Müdürü) Murat Tekeli, Koordinasyon ve Tarımal Veriler Şube Müdürü Coşkun Güler, Hayvan Sağlığı ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şube Müdürü Türker İnceli, muhtarlar, çiftçiler ve Merkez İlçe Targel Personeli katıldı.

Kütahya ilinde 305 bin hektar tarım arazisi olduğunu belirten Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş "72 bin hektar tarım arazisinde yem bitkisi (arpa, tritikale, yulaf, fiğ vb.) üretimi yapılmakta. 174 bin büyükbaş, 481 bin küçükbaş hayvan varlığımız olduğu düşünülürse yem bitkileri tarımının ilimiz açısından önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Arpa ve tritikalenin dane kısmı hayvan beslemesinde, kesif yem sapı ise kaba yem olarak kullanılmaktadır. Bu Demonstrasyondaki amacımız sertifikalı yeni tescil olmuş çeşitlerin çiftçilerimize tanıtarak birim alanda daha çok verim almalarını sağlamaktır" dedi. İl Müdürü Gümüş Özel İdare projeleri kapsamında 2015 yılında 263 bin TL ödenek kullanılarak 3100 kg yonca, 5775 kg silajlık mısır tohumlarının dağıtıldığını 38 ton macar fiği tohumunun da Eylül ayı içerisinde üreticiyle buluşturulacağını sözlerine ekledi.

Ekimi yapılan arpa çeşidinin (Aydan Hanım) beyaz ve iri taneli,  iki sıralı, orta geçici, alternatif gelişme tabiatlı, kardeşlenme oranı yüksek, başak kırılganlığı olmayan, harman olma kabiliyeti iyi olan yatmaya dayanıklı bir çeşit olduğu belirtildi. Sulu koşullarda yüksek verimli olduğu ifade edilen arpa çeşidinin çizgili yaprak lekesi hastalıklarına orta dayanıklı olduğu, geçit bölgelerinin şeker pancarı tarımı yapılan alanları ile nadas uygulanan taban ve yarı taban alanlarına önerildiği belirtildi. 1000 dane Ağırlığı 45-50 gr, Protein (%) 9,5-11,5, Ortalama verim 450 Kg/da olduğu ifade edildi.

Başakları açık kahverengi ve kılçıklı olan Tritikale (Tatlıcakyem bitkisinin boyu ortalama 100-120 cm olup, sürme, rastık ve tüm pas hastalıklarına ve yatmaya, kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı son derece dayanıklı olduğunu belirtildi. 1000 dane Ağırlığı 33-41 gr, Protein (%) 12-14, Ortalama verim 400 Kg/da.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
12 TL'lik hindi etini dana diye satıyorlarÖnceki Haber

12 TL'lik hindi etini dana diye satıyorl...

İFAD Bağımsız Değerlendirme Ekipi AKAKP ZiyaretiSonraki Haber

İFAD Bağımsız Değerlendirme Ekipi AKAKP...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar