Şekerbank

Köylülerin şikayetleri TBMM'ye taşındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Köylülerin şikayetleri TBMM'ye taşındı
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ve Kit Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Tarım Arazilerinde Uygulanan Toplulaştırma Sorunları İçin Meclis Araştırması İstedi
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer :“Tarım işletmelerinde başta miras yoluyla olmak üzere parçalı, dağınık arazi biçimine dönüşmeleri üzerine ülke genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bir proje yürütülmektedir. Arazi toplulaştırma 1961 yılında Kargın Köyü’nde başlamış ise de son yıllarda bu bağlamda yaygınlaşan bir çalışma devam etmektedir. 59 ilde 2002 yılı ile 2009 yılı arasında 5 milyon hektar alanda proje uygulanmıştır. Halen Türkiye genelinde yaklaşık 2 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Uygulamayla ilgili köylerde oluşan sorunlar ve şikayetler vardır.Uygulamada karşılaşılan sorunlar ve yurttaşların bu bağlamda şikayetlerinin de ele alınacağı kapsamlı bir inceleme için bir Meclis araştırması açılmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer gerekçede şöyle dedi:“Ülkemizde tarım arazilerinin çok parçalı duruma gelmesinin yarattığı sorunlar vardır. Ekim yapılabilmesi, toprağın verimli kullanılması, üretim çeşitliliğinden tarımsal ekipmanların kullanımına değin farklı sorunlar dağılan arazi dokusu ile ciddi sorunlar yaratmaktadır. 1961 yılında sorunun oluşacağı görülmüş ise de bir köyde başlayan çalışmanın kapsamlı bir şekilde yaygınlığı son yıllarda olmuştur. Çünkü son yıllarda köylerden kente göçün artması, çiftçiliğin ailelerden çok çiftliklere yönelmesi, yabancı yatırımcı ile arazilerin el değiştirmesi gibi önemli dönüşümler sorunun daha göz önünde olmasına neden olmuştur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmada proje uygulanan köylerde sorunlardan söz edilmektedir. Araziler arası birleştirme çalışmalarında gücü olanın sulanabilir alanları alması, toprağın daha verimli kısmından yararlanmasında uzayan süreçler nedeni ile toplulaştırmadaki alanların teminat sayılmamasına kadar çok yönlü anlatılar vardır.
Yapılan çalışma doğru ve gerekli bir uygulamadır. Ancak projede karşılaşılan sorunların hızlı ve sonuç alacak çözüm ile ele alınmaması giderek yargıya intikal eden ve süreci aksatan bir durumu yaratmaktadır.
Oysa aksamaların saptanarak yasal çözüm üretilmesi bu bağlamda daha sonuç verici olacaktır. Bu nedenle ülke genelinde çalışmaların alanda izlenmesi farklı illerde yapılacak yerinde tespitlerle tıkanmaların aşılması ve toplulaştırma projesinin daha sağlıklı kılınması adına bir meclis araştırması yapılması katkı verici olacaktır.
Şikayetlerin incelenmesi, uygulamanın sorunları, aksamalar, gecikmeler ve yapılması gerekenlerin detayları ile ele alındığı araştırma, uygulamanın daha yararlı kılınmasının yolunu açacaktır. Ülkemiz için ekilebilir alanların her yönü ile ele alınıp doğru kılınması geleceğimiz adına da önemli olacaktır.”dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kızılay Kurban Fiyatlarını AçıkladıÖnceki Haber

Kızılay Kurban Fiyatlarını Açıkladı

Tarıma Engel Yok Projesi’nde Hasat MutluluğuSonraki Haber

Tarıma Engel Yok Projesi’nde Hasat Mutlu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar