Şekerbank

Kıl Keçisi Babalık Testleri Olumlu Sonuçlar Verdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kıl Keçisi Babalık Testleri Olumlu Sonuçlar Verdi
Tofidass

Denizli'nin önemli hayvan yetiştiriciliği alanlarından birisi olan kıl keçisi ile ilgili olarak yürütülen  "Denizli İli Kıl Keçisi Islah Projesi" tamamlanarak tanıtım toplantısı yapıldı.

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde yapılan toplantıya İl Müdürü Sezgin Kutlu, Adnan Menderes Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Cemal, Denizli İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, Hay-Koop Denizli Bölge Başkanı Mehmet Varol ve üreticiler katıldı.

Denizli'nin Kıl Keçisi yetiştiriciliği bakımından Ege bölgesindeki önemli illerden biri olduğunun altını çizen İl Müdürü Sezgin Kutlu yaptığı açıklamada "İlimizdeki keçisi sayısı 200.208 baş olup bunun tamamını Kıl Keçisi oluşturmaktadır. Keçi yetiştiricilerimiz minimum girdi ile doğadan faydalanarak önemli bir üretim yapmakta, insanlarımızın beslenmesine önemli katkı sağlamaktadırlar. Yetiştiricilerin ana gelirini oğlak ya da daha ileri yaşta kurbanlık satışı oluşturmaktadır. Süt ve süt ürünlerinden elde edilen gelir ise ikinci sırada yer almaktadır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca "Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Projesi" kapsamında "Denizli İli Kıl Keçisi Islah Projesi" isimli alt proje 2011 yılında başlatılmıştır. Proje Bakanlığımız tarafından 5 yıllık dönemler halinde yürütülmektedir. Islah projeleri çok uzun süreçleri kapsamaktadır. Ayrıca, projeye bağlı olarak Bakanlık tarafından yapılan ıslah desteklemesi de yetiştiricilere küçümsenemeyecek bir maddi destek sağlamakta ve bu üretim dalının sürdürülmesine önemli katkı sağlamaktadır." açıklamasında bulundu.

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. İbrahim CEMAL liderliğindeki araştırma ekibi tarafından yürütülen proje ile  6 ilçedeki 55 işletmede bulunan toplam 6300 baş keçi ve tekeyi kapsamaktadır. Proje ile öncelikle yetiştiriciye kayıt tutma alışkanlığı kazandırılarak hayvanların tanımlanması ve ardından ıslah çalışması yürütülmesi hedeflenmiştir.

Sonuç olarak; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen ve 2011 yılında başlatılan "Denizli İli Kıl Keçisi Islah Projesi", projede görevli kurumların (Üniversite, İl Müdürlüğü ve Birlik) ve paydaş olan keçi yetiştiricilerinin sıkı çalışma ve işbirliği ile başarılı ve sorunsuz bir şekilde yürütülmüştür. Elde edilen kazanımlar diğer illerde yürütülen alt projeler için de model olmuştur.  

Ülkemizde, diğer illerde Kıl Keçilerine yönelik yürütülen alt projelerde elde aşım uygulamasına imkânsız gözüyle bakılmasına karşın, Denizli ilinde bu işe gönüllü olarak talip olan yetiştiriciler proje başlangıcından beri bu uygulamayı başarılı bir şekilde sürdürmektedirler. DNA analizine dayalı babalık testleri ile yetiştiricilerin tuttukları soy kütüğü kayıtları test edilmiştir. Test sonucunda yetiştiricilerin tuttuğu soy kütüğü kayıtlarının çok yüksek doğrulukta olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiricilerimizi bu başarılarından dolayı kutluyor ve tüm Türkiye'ye örnek gösteriyoruz.

Proje araştırıcı ekibinin Denizli ve Aydın ilindeki bazı Kıl Keçisi sürülerinde gerçekleştirdikleri babalık testi ön araştırmalarının sonucunda babalık testi için kullanılacak paneller oluşturulmuş ve diğer bölgelerdeki keçiler için kullanımı önerilmiştir. Bunun yanında, Kıl Keçilerinin verimlerinin genetiğine yönelik moleküler genetik araştırmalar da sürdürülmektedir.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Canlı Hayvan Pazarı Hizmete AçıldıÖnceki Haber

Canlı Hayvan Pazarı Hizmete Açıldı

Su Ürünlerinde Çapraz Denetim GerçekleştirildiSonraki Haber

Su Ürünlerinde Çapraz Denetim Gerçekleşt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar