Şekerbank

Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Salihli’de Buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Salihli’de Buluştu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nün işbirliği ile organize edilen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı eğitim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyon ve desteği, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nün işbirliği ile organize edilen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" programı eğitim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Salihli Lidya Sardes Otel'de gerçekleşen eğitime, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdür Yardımcısı M.Sacit İnan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak, Kadın Çiftçiler İl Koordinatörü Ziraat Yük. Müh. Ece Coşkun, İl Yayım Koordinatörü Dursun Övelek, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğünden konu uzmanları, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personeller ile 17 ilçeden gelen 30 kadın çiftçi katıldı.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak; "Tarımsal Yenilikler Projesi araştırmacı, yayımcı ve üreticilerin buluşturulduğu bir projedir. Bizler bu proje kapsamında geliştirilmiş çeşitlerin raflardan eğitimciler vasıtası ile üreticilere intikalini sağlamış oluyoruz. Bu projelerin çok faydalı bir amaca hizmet ettiğini düşünüyoruz. Bu projeler tarımsal yeniliklerin yaygınlaşmasında önemli etkiler sağlıyor. Katılımcı arkadaşlarımızda yeniliklerden haberdar oluyorlar" dedi.

Sonrasında söz alan Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdür Yardımcısı M.Sacit İnan böyle bir organizasyonda yer almaktan dolayı kurumu adına memnuniyetlerini dile getirerek " Araştırma Enstitü Kuruluşu olarak yaptığımız yenilikleri çevremize anlatmak bizim belki de en önemli sıkıntılarımızdan biri idi. Bu proje ile bu anlamda bize fırsat verilmiş oldu. İl Müdürlüğümüzle birlikte çalışmak çok memnuniyet verici idi. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Metin Öztürk; "Hayata geçirilen proje, Araştırma Enstitüleri ve istasyonlarının bulunduğu 13 İlde uygulanan bir yayım programından oluşmaktadır.

Bakanlığımızca 2015 yılında Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi kapsamında kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için; bilgi, yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek, kullanabilmek, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacıyla  "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" çalışması programa alınmıştır. İki aşamalı olarak yürütülecek olan projede Müdürlüğümüzdeki faaliyetlerin, İlimizdeki Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılması planlanmıştır. Çalışmalarda Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yeni geliştirilen "Manisa Sultanı ve Saruhanbey üzüm çeşitlerinin tanıtılması ve yaygınlaştırılması projesi" yürütülmektedir. Bu kapsamda; Bağcılıkta Budama Teknikleri, Bordo Bulamacı hazırlama, Zirai Mücadele, Yeşil budama, Hasat, Bandırma Çözeltisi Hazırlama, Kurutma, Teknik Gezi ve Tarla Günü eğitimleri düzenlenmiştir. Son olarak ta Toprak Örneği Alma ve Gübreleme konulu eğitim çalışması gerçekleştirilmiştir. 

2016 yılında ise yapılan eğitim çalışmalarının ışığında, tarımsal kalite ve verimi artırmaya yönelik tarımsal yeniliklerin, kadın çiftçiler odak noktası alınarak yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla bu konuda proje hazırlanacak ve uygulanacaktır. Bunun için de Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığımızca da sunulan imkanlar dahilinde demonstrasyon bahçeleri kurup, bu çeşitleri daha da tanıtmayı planlamaktayız.

Bir çiftçi ailesinde en önemli yükü kadın çiftçilerimiz omuzluyor. Bu anlamda kadın çiftçilerimizi önemsiyoruz. Onları daha da bilinçlendirmek adına bu eğitimleri önemsiyoruz. Kadın çiftçilerle buluşmamız artarak devam edecek. Başka projeler ile daha geniş katılımlar ile projelerimizi sürdüreceğiz" dedi. 

Konuşmaların ardından programa Manisa Bağcılık Araştırma Enstitü Müdürlüğünde görevli konu uzmanı Fulya Kuştutan tarafından verilen, "Bağlarda Gübrelemenin Esasları" eğitimi ile devam edildi.

Programın ikinci gününde ise teknik gezi kapsamında teknik personeller ve kadın çiftçiler değerlendirme ve incelemelerde bulundular. İlk olarak Gündoğdu Süt ürünleri İşletmesini ziyaret eden kadın çiftçi heyeti burada Dünya peynirleriyle rekabet edecek lezzet ve çeşitliliğe sahip yöresel peynirlerin üretimlerinin nasıl gerçekleştiğini gözlemlediler. Manisa Bohça peynirinin nasıl yapıldığını izleyip, el yapımı Bohça Peynirini yapmaya çalıştılar. Zeytin işletmesini de dolaşan heyet daha sonra floristik çiçek üretim işletmesinde incelemelerde bulundu. Artık orman ürünlerinden nasıl kuru çiçek yapıldığını öğrenen kadın çiftçi heyeti işletme sahibi Ali Kızılçay'dan bilgiler aldılar.

Düzenlenen eğitim programının ardından kadın çiftçiler memnuniyetlerini dile getirip sertifikalarını İl Müdür Vekili Metin Öztürk'ün elinden aldılar.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karkın Kasabası ve Karaören Köyünde Çiftçilere Eğitim VerildiÖnceki Haber

Karkın Kasabası ve Karaören Köyünde Çift...

Kurtlar Koyunları Telef EttiSonraki Haber

Kurtlar Koyunları Telef Etti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar