Şekerbank

İncir Üretiminde Büyük Tehlike!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İncir Üretiminde Büyük Tehlike!
Ülkemizin önemli bir ürünü ve ihracatta gelir getiren incir bahçelerinde görülen erken meyve dökülmeleri sonucu veri kaybı yaşanıyor.
Tofidass

Adı incir ile anılan Aydın ilinde görülen erken meyve dökmelerine karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstiitüsü teknik personelleri incir bahçelerinde inceleme yaparak sorunun kaynağını tespit çalışması yaptılar.

İncir bahçelerinden alınan meyve numuneleri gerek makroskobik olarak yapılan gözlemler gerekse yapılan laboratuvar çalışmaları sonucunda; olgunlaşmadan önce görülen erken meyve dökülmelerinin Lonchia spp.' (Silba adipata  Diptera: Lonchaeidae) Siyah İncir Sineği olabileceği ifade edildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü erken meyve dökümüne karşı üreticilere zararlının mücadelesine yönelik geçici tavsiye önerisi bulundu.

İşte o tavsiye;

Tüm gözlemler, yapılan arazi çalışmaları ve üretici görüşmeleri birlikte değerlendirildiğinde incir bahçelerinde görülen erken meyve dökümlerinin aşağıda belirtildiği gibi olduğu görüşünde birleşilmiştir;

1-Öncelikle iklimsel değerlerdeki görülen mevsim normalleri üzerindeki sıcaklık artışları meyve dökülmelerini tetiklerken aynı zamanda yapraklarda kuruma kavlama ve gazelleme belirtilerini de beraberinde getirmiştir.

2-Bu yıl fenolojik olarak önceki yıllara göre bahçelerde ilekleme tarihleri biraz daha ileriye doğru kayma göstermiştir. Yerinde yapılan incelemelerde ve üretici görüşmelerinde bazı bahçelerde ilekleme eksiklikleri, gecikmeleri hatta ilekleme yapılamadığı gözlemlenmiştir. Dolayısı ile bazı bölgelerde ilekleme olgunluğuna gelmiş olan erkek meyveler ile dişi incir ağaçlarındaki meyvelerinin olgunlaşma zamanının uyumlu olmaması ilekleme yapıldığı halde döllenme eksikliğine yol açmış olabileceği fikrine varılmıştır.

3-Ayrıca Siyah İncir Sineği (Silba adipata Diptera: Lonchaeidae) zararlısının meyve üzerindeki giriş –çıkış deliklerine rastlandığından ve laboratuvar çalışmaları ile de desteklendiğinden erken meyve dökümlerinin bir nedeni de bu zararlının olabileceği görüşüne varılmıştır. Bu zararlının kimyasal mücadelesinde kullanılmak üzere geçici kullanım izni alınan kimyasal preparatlara BKÜ veri tabanında yer verilmiştir.

4-Üreticilerimizin ekşilik böcekleri ile mücadelede çekici yem tuzaklarını kullanmaları sezon süresince dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konudur. Uygulamada görülen eksiklikler meyvelerde ekşime ve bozulmalara da yol açarak meyve dökülmelerini etkilemektedir.

5-Akdeniz Meyve Sineği zararlısının ilimiz incir bahçelerinde popülasyonunun görülmesi artması ve zarar yapması ağustos ayı sonu eylül ayı başlarını bulmaktadır. Bugünkü tarih itibarı ile doğada Akdeniz meyve Sineği mevcut olmakla birlikte incir bahçelerine geçiş yapması henüz erken olduğundan dökümleri bu zararlının yapmadığı görüşünde birleşilmiştir.

Sonuç olarak üreticilerimizin gelecek yıllarda meyve dökülmelerini yaşamamaları için aşağıda belirtilen önlemleri almaları gerekmektedir:

-Ekşilik böcekleri ile mücadelede, çekici yem tuzakları sezon süresince kullanım kurallarına uygun şekilde hazırlanarak kullanılmalıdır.

- İleklemeler uygun dönemde ve sağlıklı ilek kullanılarak yapılmalıdır.

- Erken dönemde siyah incir sineği görülen bahçelerde zamanında mücadeleye başlanmalı ve devam ettirilmelidir.

- Bahçelerde hastalık ve zararlı kontrollerine dikkat edilmelidir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Elazığ’da 5 bin 700 dekar tarım arazisi suya kavuşacakÖnceki Haber

Elazığ’da 5 bin 700 dekar tarım arazisi...

Çanakkale’de “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller” uygulaması başladıSonraki Haber

Çanakkale’de “Kırsal Kalkınmada Uzman El...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar