Şekerbank

II. Arıcı-Bademci Buluşması Arıcılar ile Badem Yetiştiricileri Arasında Protokol İmzalandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
II. Arıcı-Bademci Buluşması Arıcılar ile Badem Yetiştiricileri Arasında Protokol İmzalandı
Tofidass

Geçtiğimiz yıl birincisi gerçekleştirilen Arıcı-Bademci Buluşmasının ikincisi gerçekleştirildi.

Adıyaman Valilik Makamında Vali Mahmut Çuhadar'ın himayesinde imzalanan işbirliği protokolüne İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas ve İl Müdür Yardımcıları Mahmut Nedim Baybatmaz ve Nihat Yılmaz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, Adıyaman Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar Yiğit, Kahta Badem Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Besni Badem Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Sağ, Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, Şanlıurfa Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kenan Kaya ve Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü Müdürü Ali Türker Yener katıldı.

Paydaşlar arasında imzalanan Bal Arısı/Ürün Polinasyon Protokolü ile arı ürünleri üretimini ve çeşitliliğini artırmak, ürün kalitesi ve bademin veriminin artırılmasını sağlamak amacıyla arı kovanları badem bahçeleri içerisinde dağıtıldığında arıcılara bahçe sahibi tarafından kovan başına 70 TL ödeme yapılacak.

Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, protokol öncesi Adıyaman il genelindeki mevcut badem varlığı ile arıcılık faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı.

Protokol törenindeki konuşmasında Vali Mahmut Çuhadar; "4 milyon ağaç varlığımızın açan çiçeklerinin ilimizi bir beyaz gelinlik gibi süslerken her ağaçtan alınan badem verimini de artırmak yani her çiçeğin meyveye dönüşmesini sağlamak için en önemli gereksinim ağaçlarda polinasyonu gerçekleştirmektir. Bunun içinde en güçlü polinatör arıdır. Badem bahçelerinde verim arının polinasyon için bahçede uygun konumlarda bulundurulması ile % 100'e yakın artmaktadır. İlimiz, arı yetiştiriciliğinde de hedefimiz olan 100 bin kovan sayısına adım adım ilerlemektedir. İlimizde arı yetiştiriciliği 944 işletmede 75.640 kovan varlığıyla toplam 764.300 kg bal (580.700 geven balı, 41.300 sütleğen (haşül) balı, 34.100 kekik balı, 16.200 pamuk balı) elde edilmiş olup son dönemlerde Tarım İl Müdürlüğümüzün yürütmüş olduğu projeler ile üretilen alternatif arı ürünlerinde çeşit ve miktarda artışlar olmuştur. Alternatif arı ürünleri üretimine destekler sayesinde 2021 yılında ilimizde 4270 kg polen, 563 kg propolis, 18 kg arı sütü üretilmiş ayrıca son dönemlerde yapılan alternatif arı ürünleri üretimine destekler sayesinde arı zehri üretimine başlanmış olup gr fiyatı 300 TL'den sözleşmeli üretim modeli ile üretime başlanmıştır" dedi.

Zengin bir bitki florasına sahip Adıyaman'da meyve çiçeklerinin döllenmesini sağlamak arı ürünleri üretimini ve çeşitliliğini artırmak, ürün kalitesi ve veriminin artırılması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde, Kâhta ve Besni Badem Üreticileri Birlikleri, Sert Kabuklu Meyve Araştırma Enstitüsü ve Arı Yetiştiricileri Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandığını belirten Vali Mahmut Çuhadar; "Bugün paydaşlarımız arasında imzalanan iş birliği protokolü ile kovan başı 35 TL toplu indirildiğinde, bahçe içerisine dağıtıldığında ise kovan başı 70 TL bahçe sahibi tarafından ödeme yapılacağı ve daha birçok hem arı yetiştiricimizin hem de badem yetiştiricimizin hak ve sorumlulukları belirlenmiş ve sözleşmeye yerleştirilmiştir. 2022 yılında hedefimiz 50.000 dekar badem alanını 30.000 kovan ile buluşturmaktır. Şu anda Türkiye'de badem üretiminde ve yetiştiriciliğinde ilk sıralardayız. Her geçen gün badem alanlarımız gittikçe artıyor. İmzalanan bu protokolün ilimiz badem üreticileri ve arı yetiştiricilerimize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Bireysel Sulama Sistemlerinin Yaygınlaştırılması" Eğitim ToplantısıÖnceki Haber

"Bireysel Sulama Sistemlerinin Yaygınlaş...

Kayseri Şeker Ton Başına 15 Lira Prim VerecekSonraki Haber

Kayseri Şeker Ton Başına 15 Lira Prim Ve...

Haber Yorumları

  • Petrovic Srbobran06-05-2023 13:16

    Sevgili,Biz meyve ve sebze hasat makineleri üreticisiyiz.Ülkenizde temsilciler arıyoruz.www.tresac.co.rs adresindeki ürünlerimiz hakkında her şeyBiz Sırbistan'dan bir şirketiz ve meyveler için, diğerlerinin yanı sıra badem için farklı hasat makineleri yapıyoruz(video eklenmiştir).https://www.youtube.com/watch?v=DDh8f8o4qKkhttps://www.youtube.com/watch?v=btX9q_znDIQhttps://www.youtube.com/watch?v=OtwmovqHX-M& t=14sSelamlarSZR ELEKTRONIK,SırbistanMarija Petrovic+381 65 417 45 45

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar