Şekerbank

HA GAYRET!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
HA GAYRET!
1 kilo kıymanın fiyatı 40 liraya dayanınca, hükümet ithalat silahını çekti. Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı ithalat miktarı, fiyatı düşürmekte yetersiz kalınca, bu kez AB’den ithalat serbest bırakıldı. Fiyat düşmezse gümrük diğer ülkelere açılacak
Tofidass
Her ay 1 lira zamlanan kırmızı etteki fiyat artışına dur demek için hükümet ithalat kapısını açtı.Bakanlar Kurulu kararıyla Avrupa Birliği’nden (AB) 10 bin ton et ve 9 bin 500 ton besilik buzağı ithalatı için gümrük vergisi oranları sıfırlandı. Yıl sonuna kadar 4 ayı kapsayan sürede yapılacak ithalatla et fiyatlarının frenlenmesi amaçlanıyor.
Et ve Süt Kurumu’nun yapacağı 3 bin 200 tonluk et ithalatı, fiyat artışının önünü kesmeyince Bakanlar Kurulu bu kez Gümrük Birliği anlaşmasında yer alan gümrüksüz et ithalatına izin verdi. Bu kapsamda AB ülkelerinden, sığır ve bufalo damızlıkları ile evcil türler hariç olmak üzere büyükbaş canlı hayvan ve kemikli et ithal edilecek. Anlaşmaya göre ithalatın 10 bin tonu karkas et, 9 bin 500 tonu da canlı hayvan olarak yapılacak. Canlı olarak getirilecek büyükbaşlar, 80-160 kilogram ağırlığında besilik hayvanlardan oluşacak. Bu ürünlerin ithalatından gümrük vergisi alınmayacak.     
Deli dana bahanesi
Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, Bakanlar Kurulu’nun Avrupa Birliği menşeili et ve canlı hayvan ithalatında gümrük vergisini kaldırmasının, Gümrük Birliği anlaşmasının bir gereği olduğunu söyledi. Anlaşma hükümlerine göre Türkiye’nin AB’den her yıl 19 bin 500 ton gümrüksüz ithalat yapmayı taahhüt ettiğini kaydeden Yıldırım, şu bilgileri verdi:
“Türkiye, et ithalatındaki hassasiyetler nedeniyle Gümrük Birliği anlaşmasında yer alan bu taahhütünü yerine getirmekte sürekli nazlandı. Avrupa’da bir dönem deli dana hastalığının çıkması da Türkiye’nin ithalat yapmama konusunda elini güçlendirdi. AB, her yıl, ‘ithalata izin vermezseniz şu yaptırımları uygularız’ demesine karşın karşılıklı restleşmelerle bugüne gelindi. Bugünlerde et fiyatları artık alıp başını gidince Türkiye, AB’ye verdiği taahhütü hatırladı ve yapılacak ithalat için gümrük oranları sıfırlandı.”
‘Miktar az ama...’
AB’ye Gümrük Birliği anlaşması uyarınca verilen taahhütün gereği olan 19 bin 500 tonluk ithalatın, 10 bin tonunun karkas et, 9 bin 500 tonunun besilik canlı hayvandan oluşacağını belirten Yıldırım, ithalatla gelecek 10 bin ton etin fiyatlar üzerinde yapacağı etkiyi şöyle yorumladı.
“10 bin ton et miktar olarak az ama psikolojik etkisi var. İthalat başladı fiyatlar ucuzlar diye konuşulacaktır. Nitekim Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı ithalatla fiyat 1.5 lira düşmüştü. AB’den yapılacak ithalat tarife rejimi kapsamında. Bunun peşinden tarife dışı ithalat gelecektir. Zaten ithalat önce AB’den başlar, daha sonra kapı diğer ülkelere de açılır. 2010 yılında da böyle olmuştu.”
 
4 günlük ihtiyaç 
Türkiye’nin yıllık kırmızı et tüketimi 1 milyon tonun üzerine çıktı. Mevsimlere göre değişmekle birlikte aylık et tüketimi 83 bin ton, günlük et tüketimi de 2 bin 700 tona denk geliyor. AB’den yapılacak 10 bin ton karkas et, Türkiye’nin 4 günlük ihtiyacına ancak yetebilecek.
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kazan'ın 'kraliçe'leriÖnceki Haber

Kazan'ın 'kraliçe'leri

Diyarbakırlı üreticiden gece 'karpuz' nöbetiSonraki Haber

Diyarbakırlı üreticiden gece 'karpuz' nö...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar