Şekerbank

Gürer: Kredilerini Ödeyemeyen Üretici Perişan Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: Kredilerini Ödeyemeyen Üretici Perişan Oldu
Tofidass

Türkiye’nin en çok lahana üreten yerleşim birimlerinden biri olan Niğde’de lahana üreticisi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yandı..

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, lahana üretiminde ikinci sırada yer alan Niğde’de çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Gürer Kaynarca ve Karamahmutlu köylerini ziyaret ederek sorunları yerinde gördü. 

Ömer Fethi Gürer: "Niğde ilinde ekim alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırada yer alan lahana ülkemizde yılda ortalama 720.257 ton üretilmekte, kayıt dışı ile bu rakam 1 milyon tona değin ulaşmaktadır. Beyaz lahana Niğde bölgesinde 75 bin ton yetişmektedir. Kayıt dışı ile 100 bin tona yakın lahana üretimi yapılmaktadır. Hüsniye, Eminlik, Ovacık, Karamahmutlu, Halaç, Sazlıca ve Kaynarca başlıca ekim alanlarıdır. Bor ve Ulukışla ilçesinde üretilen lahana Samsun ilimizden sonra ülkemizde ikinci sırada gelmektedir. Resmi verilere göre 14.050 (da) ekim alanı görülse de kayıt dışı ile ekim alanları da artmaktadır. Ülkemizin % 12 üretimi Niğde bölgesindedir. Bu yıl lahana üreticisi umduğunu bulamamış, lahana simsarın eline kalmıştır. Geçen yıl tanesini iki liradan sattığı lahanayı bu yıl bir liradan vermek zorunda bırakılmıştır. İstanbul’da 5-6 lirayı bulan lahana yerinde 1 liraya zor alıcı bulmaktadır. Üretici ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Hükümet tarımda doğru politika üretemediği için üretici her alanda sorun yaşamaktadır" dedi

LAHANA ÜRETİCİSİ SORUNLAR YUMAĞI İLE BOĞUŞUYOR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünü ziyaret ederek, sorunlar yumağı ile boğuşan lahana üreticileriyle bir araya geldi. 

KAYNARCA’DA TEK GELİR KAYNAĞI AMA…
Geçen yıl tarlada tanesi iki lira olan lahananın bu yıl maliyetini kurtaramadığını söyleyen Gürer: “Adedini 1 liraya satmak zorunda kalan üretici çok büyük sıkıntı içinde Hükümetin tarım politikası yok, çok üründe benzer sorun var. Beyaz lahana çok yönlü tüketilebilir, uzmanlar sağlık açısından da faydalarını dile getiriyor. Ne yazık ki bu üründe üreticiyi mağdur ediyor, simsar kazanıyor. Tüketici ürünü pahalı alıyor. Niğde lahana üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor. Girdi maliyeti artmasına rağmen, tane başı lahana fiyatının düşmesi, üreticileri perişan etmiş durumda. Niğde de önemli üretim alanları yer altı suyu ile tarımı olanaklı kılıyor. Bu nedenle enerji ile su çıkıyor ve maliyeti önemli ölçüde etkilediği gibi üreticinin belini büküyor. Mazot, ilaç, gübre ve işçiliğin her yıl artmasına rağmen ürün fiyatının düşmesi çiftçiyi sıkıntıya sokmuş durumda" dedi.

ÜRETİCİ MASRAFI ZOR KARŞILIYOR
Lahana üretiminin maliyetinin her geçen yıl arttığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin kar payının da aynı oranda düştüğünü ifade etti. Gürer, “Lahana başına su, elektrik, yakıt, ilaç, işçi maliyeti 1 liraya yaklaşmakta olmasına rağmen ekim yapan çiftçiler maliyetini kurtaracak şekilde üretim yapıyorlar. Hükümet sadece doğrudan gelir desteği adı altında kısmi bir destek veriyor. Bu rakam üretici desteklemek adına önemli bir katkı vermiyor. Lahana para etmiyor, çiftçilerin yardıma ihtiyacı var. Köylü masrafını zor karşılıyor” diye konuştu. 

600 LİRA YÜKLEME PARASINA GİDİYOR
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Bir kamyon lahanayı üretici satmaya kalktığında 2 bin 600 liraya satarken sadece kamyona yükleme masrafı olarak 600 lira para ödemek zorunda kalıyor. Geriye kalan 2 bin liradan su, elektrik, ilaç, gübre, mazot fiyatlarını da düşürünce çiftçiye neredeyse hiçbir şey kalmıyor” dedi. 

KONUT KREDİLERİNİ ÖDEYEMİYORLAR 
Kaynarca köyünde ürününü değerinde satamayan köylülerin kendisine dert yandığını ifade eden Gürer: “Köylü bir taraftan da ödeyemedikleri konut kredisiyle boğuşmakta. Kaynarca köyünün eski yerleşim biriminde meydana gelen obruklarla oluşan çökme nedeniyle, 3 kilometre uzağa yeni yerleşim yeri gösterildi. ‘Evini Yapana Yardım’ metoduyla köylülere konut kredisi verildi. Geri ödeme süreci geldi. Çiftçiler tek geçim kaynağı olan lahanayı, değerinde satamadığı için kredileri ödemekte zorlandı ve borç batağına girdi. Bir taraftan ürünü para etmeyen, diğer taraftan da kredi borçlarını ödeyemeyen köylülere esnek ödeme düzenlemesi yapılması gerekiyor. Hükümet, Kaynarca köyünde yaşanan bu soruna acil çözüm bulmalıdır” dedi.

KAYNARCA KÖYÜ AFET EVLERİ GERİ ÖDEME İÇİN HÜKÜMET DESTEĞİ BEKLİYOR
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde İli Bor İlçesi Kaynarca köyünü, CHP Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi ve önceki dönem İlçe Başkanlığı görevinde bulunan Akif Üstün ile ziyaret ederek Yer altı sularının çekilmesi ile oluşan obruklar nedeniyle bulunduğu alandan taşınmak zorunda kalan ve devlet destekli yapılan evleri için hükümet desteği bekleyen Kaynarca köyü halkının sorunlarını dinledi.

SÖZDE DEVLET DESTEĞİ
CHP Niğde Milletvekili Gürer, dert yanan Kaynarca köyü halkının afet evleri için geri ödemede büyük zorluklar yaşadıklarını ifade ederek: “Yer altı sularının çekilmesi ile oluşan obruklar nedeni ile bulunduğu alandan taşınmak zorunda kalan köy için devlet destekli konutlar yapılmıştı. On yıldır kademeli olarak 3 km uzaklıkta olan yeni yerleşim alanına taşınan köy halkına evini yapana yardım metodu ile devlet kredisi verildi.18 yıl geri ödemeli desteğin ilk taksitlerinin zamanı geldi. Fakat köylü o kadar zor durumda ki taksitleri ödemeye şu anda imkânları yok. Köyde tek geçim kaynağı tarla ürünleri, köylünün ürünü para etmiyor ki nasıl ödesin? Köy halkı ödemeyi nasıl yapacağız diye kara kara düşünüyor” dedi.

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA
Gürer tarımda yaşanan sorunların kaygı verici boyutlara ulaştığına vurgu yaparak: “Çiftçi borcunu ödeyemez duruma geldi. Çiftçi borç batağında.. Birde devlete olan borçlar var. Eğer obruk olmasa köylü taşınmak zorunda kalmayacaktı, köylerinde yaşayacaklardı. Obruk neden oluşuyor? Yer altı sularının çekilmesi ile çökmelerden dolayı Aladağ’a çıkan sular Akdeniz’e boşa akıyor, o sular Bor ve Niğde ovasına getirilse önemli ölçüde sulama suyu sorunu bitecek. Hükümet bunu yıllardır yapmıyor. Çökmeyi yaratan köy halkı değil. Ama engellemek yetkililerin elinde. Yetkililer yetkilerini halkın refahı için değil halkı zora sokmak için kullanıyor. Bu mağduriyetin bir an önce görülmesi, ödemelerde mutlaka köy halkı yararına düzenleme yapılması gerekir. Konuyu ilgili bakanlıklara taşıyacağım” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zirai Don Uyarısı !Önceki Haber

Zirai Don Uyarısı !

Tarım Kredi Kooperatifi Personel Alım Sonuçları AçıklanıyorSonraki Haber

Tarım Kredi Kooperatifi Personel Alım So...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar