Şekerbank

Giresun’da uygulanan mera ıslah projeleri çiftçinin yüzünü güldürüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giresun’da uygulanan mera ıslah projeleri çiftçinin yüzünü güldürüyor
Tofidass

Mera, yaylak ve kışlaklar, ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. Kaliteli kaba yem temininde en ucuz kaynakları oluşturmaktadır. Geçmişten günümüze kadar sürekli olarak hayvan otlatmada kullanılan bu alanların bir kısmı zaman içerisinde zayıflamış ve verimden düşmüştür. Ot verim ve kalitesi azalarak yabancı otların ve çalıların istilasına uğramış mera alanlarında ıslah projelerinin uygulanması zorunlu hale gelmiştir.

Diğer taraftan toprak ve su kaynaklarının korunması, erozyonun önlenmesi ve sürdürülebilir bir çevre, küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının emisyonu, gen kaynaklarının (endemik bitki türlerinin) korunması, gelecek nesillere daha güzel ve yaşanabilir bir çevre bırakmak amacıyla korunması ve geliştirilmesi gereken milli servetlerimiz arasında yer almaktadır.

Mera Islah Projeleri sayesinde, mera alanlarındaki ot verimi ve kalitesi değişmekte ve buna bağlı olarak hayvan otlatma kapasiteleri artmaktadır. Bu ise, çiftçiler nezdinde bir farkındalık oluşturmakta ve meraya bakış açılarını değiştirmektedir. Evveliyatında önemsiz gibi görülen bu alanlar, ıslah sonrası çok değerli ve verimli hale gelmektedir.

Giresun İlimiz, mera ve yaylak alanlarında uygulanan ıslah projeleri sayesinde, merada otlayan hayvan biriminde artış sağlanmaktadır. Özellikle, bölge hayvancılığımızın geliştirilmesinde önemli bir yere sahip olan mera alanlarımızdaki iyileştirmeler, çiftçilerimiz tarafından olumlu karşılanmakta ve her geçen gün talep artmaktadır. Mera alanlarında uygulanan ıslah projeleri, kırsal alanda yaşayan küçük ve orta ölçekteki çiftçilerin yaşam seviyelerinin ve kalitesinin yükseltilmesine önemli katkı sağlamaktadır.

Bölgemizde çiftçilerle birlikte yürütülen mera ıslah projeleri sayesinde, vejetasyonu oluşturan baklagil ve buğdaygil bitkilerinin yem değerinin yüksek olduğu, et ve süt veriminde önemli artışlar sağlandığı belirtilerek hayvan işletme sahipleri memnuniyetlerini dile getirmişlerdir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
EİB’ten 2023’ün ilk yarısında 205 ülke ve bölgeye ihracatÖnceki Haber

EİB’ten 2023’ün ilk yarısında 205 ülke v...

Kırsal bölgelerde sıvat desteği sürüyorSonraki Haber

Kırsal bölgelerde sıvat desteği sürüyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar