Şekerbank

Gençlik İksiri 'Gilaburu' üretimine başlanıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gençlik İksiri 'Gilaburu' üretimine başlanıldı
0
Tofidass

​İçerdiği asitler ve mineraller dolayısıyla gençlik iksiri olarak da ifade edilen gilaburu bitkisinin ticari amaçlı üretilmesi için Kayseri İli Akkışla Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Üzüm salkımlarına benzeyen kırmızı renkte ve  nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan, daha çok bahçe ve tarlaların sınırlarını belirlemek için dikilen çalı şeklindeki gilaburu, artık Akkışla  ilçesinde kapama bahçelerde ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yetiştirilmeye başlandı.

Akkışla İlçe Müdürlüğü ile Akkışla Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı(ORAN) tarafından kabul edilen 'İlçe Tarımsal Ürün Desenini Değiştirme (Alt Havza) Projesi' kapsamında Akkışla ilçesi çiftçilerine Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr.İsmail Hakkı KALYONCU tarafından başta çelikle gilaburu bitkisi üretimi olmak üzere gilaburu bitkisinin dikimi, budanması ve bakımı konularında uygulamalı eğitim verildi.

Akkışla İlçesinde Gilaburu bitkisi üretiminin yaygınlaştırılması için Akkışla Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılmış olan Gilaburu Uygulama Bahçesine Akkışla Kaymakamı Cevat GÜN ve İlçe Müdürü Mustafa TOKDEMİR'in katılımı ile 600 kök Gilaburu fidesi dikimi yapıldı.

Ayrıca İlçe Müdürlüğünce Gilaburu'nun (Vibirnum Opulus L.) köklendirilme çalışması yapılmıştır. Akkışla Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Teknik personellerince GİLABURU'nun yeşil çeliklerinin köklendirilmesinde yapılan araştırmada kullanılan çelikler, Akkışla ilçesine bağlı Kululu mahallesinde, 1350 m rakımda bulunan Kale mevkiinde doğal olarak yetişen gilaburu ağaçlarından alındı. Bu ağaçlara ait bir yıllık sürgünlerdeki sürgün uçları ve yan sürgünler alınarak yeşil çelik olarak kullanıldı.

Gilaburu'nun bu köklendirme araştırması, Gömürgen mahallesinde sera içerisindeki bir sisleme ünitesinde yürütültü. Belirlenen gilaburu ağacından alınan yıllık sürgünler köklendirilecekleri sisleme ünitesine getirilmiştir. Bu sürgünlerin ucundan, uç kısımlarında 1-2 yaprak çifti kalacak şekilde, aşağıdaki diğer yapraklar koparılarak, sürgün uzunluğuna göre 10-30 cm uzunluklarındaki yeşil çelikler, en dip kısmındaki gözün 1-2 cm altından meyilli kesilerek yeşil çelikler hazırlanmıştır.

Sıra üzeri ve sıra arası 10 x 10 cm olacak ve çelik boylarının 1/3'ü dışarıda kalacak şekilde, sisleme sisteminde köklendirme ortamı olarak kullanılan süper iri tarım perliti içerisine dikilmiştir ve kök gelişimi gözlemlendi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
FAO'dan Türkmenistan'a gıda ödülüÖnceki Haber

FAO'dan Türkmenistan'a gıda ödülü

Diyarbakır'da Anız Yangınları DuyurusuSonraki Haber

Diyarbakır'da Anız Yangınları Duyurusu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar