Şekerbank

Diyarbakır'da Anız Yangınları Duyurusu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyarbakır'da Anız Yangınları Duyurusu
0
Tofidass

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yerel basın aracılığıyla ​Anız Yakmanın Zararları ile ilgili   duyuru yaptı. Atalar, anız dönemi içinde olmamız  itibarıyla çiftçilere uyarıda bulunarak anız yakmanın zararlarını belirtti. İlgili duyuruyu aşağıda okuyabilirsiniz.

ANIZ NEDİR

İlimiz yaklaşık 7 milyon dekarlık tarım alanı varlığı ile ülkemizin en önemli illeri arasındadır. Bu alanın yaklaşık 5 milyon dekarlık kısmında da hububat tarımı (buğday, arpa, mısır, çeltik) yapılmaktadır. Hububat hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarına(sap, başak ekseni, vb.) anız denilmektedir. 

ANIZIN FAYDALARI NELERDİR

Toprağın su tutma ve havalanma kapasitesini arttırmakta verimlilik sağlamaktadır. Toprak için gübre olmakta toprak kalitesini arttırmaktadır.

Anız, topraktaki organik madde miktarını arttırır. Organik madde de toprağın su tutma, havalanma kapasitelerini arttırır. Bitki besin maddelerinden daha iyi istifade edilmesini sağlar.  Unutmayalım ki kullandığımız gübrelerde organik madde yoktur. Anız önemli bir organik madde kaynağıdır. İlimiz topraklarındaki organik madde miktarı oldukça düşük seviyelerdedir. Sürdürülebilir bir tarım için mutlak surette organik madde miktarı korunarak arttırılmalıdır. Bunun da en ucuz, en kolay, en faydalı yolu anızı yakmadan toprağa karıştırmaktır. Anız yakılmadığında, 2. yıldan itibaren çürüyen anızların toprağa kazandırdığı besin miktarı kullanacağımız kimyasal gübre miktarını azaltacaktır.

Anız toprak yüzeyini örtü gibi sararak rüzgâr ve suyun toprağı taşımasını engellemektedir. Yani erozyondan korumaktadır. Kendi elimizle anızı yakmak erozyona sebep olmaktır, erozyon ise toprağımızı ve sağlığımızı tehdit eden bir felakettir.

Toprakta yaşayan birçok faydalı canlı da yakılan anızla beraber yok olmaktadır. Doğadaki dengenin bozulması her zaman insanoğluna zarar vermiştir hem de misliyle. Bazen denge bir daha onarılmayacak şekilde bozulabilir ve o an her şey için çok geç olabilir. Anız yangınları sonucu birçok şeyi kaybetmekle kalmaz, toprağımızı da tümüyle yitirebiliriz.

Anız yangınları insanların ve hayvanların yaşam kalitelerini düşürmekte, zarar vermektedir. Evlerimizin içine kadar kül, duman girmekte;insanlar, hayvanlar, ağaçlar, traktörler, biçerdöverler, iletim direkleri yanmakta toprağımız, hayvanlarımız, tüm doğa anız yangınlarından zarar görmektedir.

ANIZ YAKMADAN TOĞRAĞA KARIŞTIRMANIN FAYDALARI NELERDİR

Birinci ikinci yıldan sonra bitkilerin verimini arttırır. Gübre maliyetleri azalır, daha fazla kar ederiz. Erozyonu azaltır, engeller. Organik madde miktarı artar.           

Kuraklık etkileri azalır. Zira anız toprakta suyun kaybolmasını engelleyerek kurak dönemlerde bitkilere su sağlar. Toprağın daha iyi havalanmasını, daha fazla su tutmasını sağlar.

Saman elde etmek suretiyle ek gelir elde ederiz. Samanın değerli olduğu yıllarda saman geliri ilave kazanç demektir.

Ayrıca belki de en büyük faydası çocuklarımıza daha iyi bir gelecek, daha temiz bir dünya ve tabiat bırakmamızı sağlar. Unutmayalım ki bu tarlalar bize dedelerimizin babalarımızın mirası değil, çocuklarımızın torunlarımızın emanetidir.

ANIZ YAKILMASININ ENGELLENMESİ İÇİN İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ NELER YAPMAKTADIR

1 . Sürekli ve düzenli olarak çiftçi eğitim ve yayımına devam edilmektedir. Bu kapsamda köylerde, mahallelerde, köy okullarında çiftçi ziyaretleri, çiftçi toplantıları, eğitim toplantıları, tarla günleri,  eğitim amaçlı gösteriler hizmet içi eğitim toplantıları düzenlenmektedir.

2 . Anız Yangınlarının Önlenmesinin yasaklanmasına ilişkin olarak 2015/2 sayılı Valilik Genel Emri ile 16.04.2015 tarih ve 69 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile anız yakılması yasaklanmıştır. MÇK Kararı; ilgili kamu kurumları (Karayolları Bölge Müd.,İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlükleri ve Şeflikleri, Belediye Başkanlıkları) ile Ziraat Odası Başkanlıkları, Köy ve Mahalle Muhtarlıklarına gönderilerek İlçe teşkilatlarımız aracılığıyla tüm ilgililere kararların tebliğ edilmesi sağlanmıştır. İlgili tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde gerekli çalışmalar yürütülmeye devam edilmektedir.

3 . Tüm İlçelerimizde Anız Yangınlarının Önlenmesi çalışmalarında kapsamında ekipler oluşturulmuştur. Bu ekipler hem eğitim ve yayım çalışmalarını yürütmekte, hem de saha denetimlerine çıkarak yanan alanlara ilişkin tutanak düzenlemektedirler. 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile anız yakılması yasaklanmış olup, ilgili cezai işlemler İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce gerçekleştirilmekte olup dekar başına 38,72 TL. ceza uygulanmaktadır.

Son yıllarda yüksek seyreden saman fiyatları ile İl Müdürlüğümüzün başarılı biçerdöver ve anız denetimleri sonucu anız yangınları önemli azalmalar gerçekleşmiştir. İl Müdürlüğü olarak hedefimiz anız yangınlarının hiç gerçekleşmemesi olup, bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gençlik İksiri 'Gilaburu' üretimine başlanıldıÖnceki Haber

Gençlik İksiri 'Gilaburu' üretimine başl...

TARIM FUARI TERTİP KOMİTESİ BAŞKAN AYDIN’I ZİYARET ETTİSonraki Haber

TARIM FUARI TERTİP KOMİTESİ BAŞKAN AYDIN...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar