Şekerbank

Genç Çiftçide Start; 'Toprağı Tohuma Yorgan Yaptılar'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Genç Çiftçide Start; 'Toprağı Tohuma Yorgan Yaptılar'
Tofidass

Çanakkale İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Ortaklaşa düzenledikleri özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü Bilim ve Sanat merkezi ile birlikte gerçekleştirilen "Genç Çiftçi" projesine start verildi. İl Müdürlüğü toplantı salonunda kısa bir bilgilendirme filmi ile başlayan etkinlikte İl Müdürü Erdem KARADAĞ Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerine toprağın tarım ve üretim faaliyetleri için önemini açıklayan bir konuşma yaptı. Ardından Genç Çiftçi projesinin görünürlük faaliyetleri kapsamında hazırlanan proje logolu şapka ve T-Shırtler öğrencilere dağıtıldı.

Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Personelinin gözetiminde öğrenciler usulüne uygun bir şekilde toprak numunesi aldılar. Alınan toprak numuneleri İl Müdürlüğü Bitki Analiz ve Toprak laboratuvarında teknik personel, tarafından incelendi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Laboratuvar personelinin detaylı anlatımıyla toprak analizi konusundaki temel noktaları teorik olarak öğrenen öğrenciler bu bilgiler ışığında toprağın nemlendirilmesi ve dövülerek analize hazır hale getirdiler. Daha sonra bu dövülen topraktan Saturasyon(toprağın su tutma kapasitesi) çamuru hazırlayıp hazırlanan bu çamurdan analizi yaparak  toprağın saturasyon yüzdesini elde ettiler.Daha sonra toprağın asitlilik derecesi olan  ph değeri ve toprağın tuzluluk oranını belirten EC değeri olmak üzere temel bazı unsurlarda toprağın analiz değerlerini ilgili cihazlarda bizzat ölçüp gözlemlemek suretiyle elde ettikleri sonuçları konu uzmanlarıyla değerlendirerek öğrenme imkanına kavuştular.

Daha sonra projenin ikinci etabında Salihler köyündeki Organik Çiftliği ziyaret eden Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri orada yetişen organik ürünler ile ilgili bilgiler aldılar. Kavun, Karpuz, Salatalık, Domates  ekim ve dikimi yapan öğrenciler daha sonra çiftlikte yetişen kaz ve tavuklara yem verdiler.İkinci etabın sonunda kentin önemli bir meyve ihracat firması olan Kepez Meyveciliği ziyaret eden öğrenciler ürünlerin paketlenmesi tasnifi soğuk hava depolarında bekletilmesi ve sevkiyatına kadar olan tam bir döngüdeki bütün mekanizasyon unsurları ile ilgili bilgi sahibi oldular. Son olarak ta Organik İstiridye Mantarı Yetiştirme konusunda bir işletme ziyareti yapan öğrenciler istiridye mantarın organik üretimdeki detaylarını ve mantarın tohumdan ürün olana kadar geçen safhalarını bütün detaylarıyla öğrendiler.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Koyun ve Keçilerde Elektronik Küpe DönemiÖnceki Haber

Koyun ve Keçilerde Elektronik Küpe Dönem...

Organik Tarım Bozcaada ve Gökçeada’da GelişiyorSonraki Haber

Organik Tarım Bozcaada ve Gökçeada’da Ge...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar