Şekerbank

FAO'nun Sınıraşan Hayvan Hastalıkları Toplantısı İstanbul'da Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FAO'nun Sınıraşan Hayvan Hastalıkları Toplantısı İstanbul'da Devam Ediyor
FAO'nun Sınıraşan Hayvan Hastalıkları Toplantısı İstanbul'da Yapılıyor
Tofidass

Asya’nın bazı bölgelerinde, canlı hayvan taşımacılığının sınırlara yakın ve kontrol altında olmayan yerlerde hızlıca gerçekleşmesi sebebiyle, hayvan hastalıklarının engellenmesini sağlamak özel güçlükler arzedebiliyor. 

Bu sebeple, hayvancılığın ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynadığı Orta, Güney ve Batı Asya’nın birçok bölgesindeki geçim kaynaklarını etkileyebilecek olan hayvan hastalıklarını gündemde tutmak büyük önem taşıyor. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) sınıraşan hayvan hastalıkları alanında düzenlediği ve 27-28 Haziran’da İstanbul’da gerçekleşmekte olan çok taraflı toplantı, bu önemi vurgulamayı amaçlıyor.

Toplantının katılımcıları arasında Afganistan, İran, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan’dan resmi veterinerlik kurumları başkanları ve diğer uzmanlar yer alıyor. Hayvan hastalıkları alanında, Japonya Hükümeti’nin mali desteği ile yapılmakta olan bir dizi bölgesel toplantı çerçevesinde düzenlenen buluşma, FAO Afganistan Temsilciliği’nin önderliğinde gerçekleştiriliyor. Bu, Orta, Güney ve Batı Asya’daki sınıraşan hayvan hastalıkları alanında yapılan ikinci çok taraflı toplantı.

FAO ve paydaşları günümüzün sınıraşan hayvan hastalıklarını gündeme getirmek için yaşamsal öneme sahip bir dönem olduğunun farkında. Bu çok taraflı toplantı, konuya bölgesel düzeyde verilen önemi de gösteriyor.

FAO Orta Asya Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi’nin sınıraşan hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması konusunda başlatılan bu işbirliği girişiminin parçası olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtiyor. Gutu’ya göre: “Orta Asya’daki uzmanları komşu ülkelerdeki meslektaşlarıyla bir araya getiren toplantılar, bölgede hayvancılık olanakları ve gıda güvencesi üzerine daha güçlü iletişim kanalları geliştirilmesi bakımından hayati önem taşıyor.”

Sığırlar üzerinde etkili olan şap ve koyun ve keçilerde etkili olan küçük ruminant vebası (ya da koyun-keçi vebası) Orta, Güney ve Batı Asya’da son derece yaygın. Bu hastalıklar yayıldığında, insanların hayatları ve ülke ekonomileri üzerinde yıkıcı etkiler ortaya çıkabiliyor. Örneğin koyun-keçi vebası, bu bölgelerde ortaya çıktığında hızlı bir biçimde kontrol altına alınmazsa, küçük ölçekli bir yetiştiricinin koyun sürüsünün tümüyle yok olmasına sebep olacak seviyede hasar vererek, gıda yetersizliğine ve halihazırda fakirlik içinde yaşayan ailelerin yokluğa itilmesine yok açabiliyor.

İyi idare edildiğinde ise, hayvancılık sektörü ülkelerin iktisadi kalkınmasında kilit bir rol oynuyor. Örneğin Pakistan’da hayvancılık, çoğunlukla süt üretimi kaynaklı olarak, zirai Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 11’ini oluşturuyor. Yine FAO ölçümlerine göre ziraat Özbekistan’da GSYH’nin yaklaşık yüzde 18’ini oluştururken, bu oran Tacikistan’da yüzde 25i’ buluyor. Daha iyi tasarlanmış hayvan gütme süreçleri, sürdürülebilir yemleme yöntemleri ve hastalık önleyici kontrol mekanizmaları yoluyla elde edilecek daha sağlıklı hayvancılık, sektörün GSYH’ye katkısını artırıyor ve milyonlarca daha fazla insan için gıda güvencesinin iyileştirilmesini sağlıyor.

FAO Afganistan Temsilcisi Tomio Shichiri, bu toplantıyı sıradışı kılan bir özelliğin toplantının bilimi diplomasi amacıyla kullanması olduğunu vurguluyor ve bu yöntemin uluslararası barışın inşa edilmesi için önem arzeden, ancak çok sık başvurulmayan bir yol olduğunu ekliyor. Shichiri’ye göre: “Katılımcı ülkelerin hepsi için iktisadi ve ulusal güvenlik bakımından önem arzeden bir alanda bilim insanları arasında köprüler kurarak, gıda güvencesini ilgilendiren bir konuyu gündeme getirmenin ötesine geçebilir ve buna ihtiyaç duyan bir bölgeye barış ve istikrarın gelmesine yardımcı olabiliriz.”  

Toplantının açılış konuşmasını yapan Shichiri, Japonya Hükümeti’nin bu toplantının düzenlenmesindeki katkılarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Birlikte, hayvanların kısıtlama olmaksızın geçiş sağladığı ülkeler arasında koordinasyon oluşturarak, hayvan sağlığını tehdit eden iklimle ilgili ve diğer beklenmedik olaylar karşısında dirençlilik inşa edebiliriz.”

İki gün sürecek olan çok taraflı toplantı, Türkiye ve Afganistan’daki FAO temsilciliklerinin ortaklığında ve Afganistan Tarım, Sulama ve Hayvancılık Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde düzenleniyor. Toplantı, ayrıca, İran, Pakistan, Tacikistan ve Özbekistan resmi veterinerlik kurumları tarafından da destekleniyor ve FAO’nun sınıraşan hayvan hastalıkları ile hayvan kaynaklı insan hastalıkları alanında dünya çapında desteklediği girişimler çerçevesinde gerçekleştiriliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Van’da 500 kilogram kaçak avlanmış balık ele geçirildiÖnceki Haber

Van’da 500 kilogram kaçak avlanmış balık...

Tabii Afetlerden Zarar Gören Üreticilerin Borçları ErtelenecekSonraki Haber

Tabii Afetlerden Zarar Gören Üreticileri...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar